Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Projektas „Vilniaus kontekstai“: miesto gatvės prabilo 17-os autorių tekstais

Vilniaus gatvėse reklamos stendai prabilo poetinėmis ir eseistinėmis, romantiškomis ir komiškomis žinutėmis – iki rugpjūčio 6 d. truksiantis projektas „Vilniaus kontekstai“ pakvietė 17 autorių pristatyti savo lig šiol nepublikuotus tekstus, dedikuotus Vilniui.
Tautė Bernotaitė
Tautė Bernotaitė / Vytauto Narkevičiaus nuotr.

Pasak vienos projekto kuratorių Aušros Traškelytės, suorganizuoti naują meninį projektą jai pasiūlė lauko stendų reklamos kompanija „Clear Chanel“, prieš kurį laiką vykdžiusi kultūrines veiklas: „Buvo labai sunku nuspręsti, ko imtis, nes patys stendai, kurie turi reklaminę, komercinę paskirtį, yra labai plačiai išnaudoti. Idėja buvo generuojama gan ilgai. Galiausiai kilo mintis atsisakyti perteklinio triukšmo ir sugeneruoti kuo švaresnę mintį apie tai, kad Vilnius yra daug istorijų keliantis ir pasakojantis miestas. Taip nusprendėme pakviesti žmones, kurie galėtų pasidalyti savo mintimis apie miestą, skirti jam eilėraštį ar kito pobūdžio tekstą.“

Supratusi, jog jos, kaip kuratorės, stiprioji pusė yra vizualieji menai, A.Traškelytė dirbti prie projekto kuravimo pakvietė Stefaniją Jokštytę. Išgryninusios idėją, jiedvi pradėjo kviesti žmones dalyvauti projekte.

Prie jo prisijungė Rolandas Rastauskas, Mindaugas Nastaravičius, Gabija Grušaitė, Aušra Kaziliūnaitė, Gabrielė Labanauskaitė–Diena, Lukas Šidlauskas, Žygimantas Kudirka, Remigijus Praspaliauskas, 209, Viktorija Ivanova ir kt.

A.Traškelytė teigė, jog ieškant autorių buvo galvota apie žmones, kurie turėtų rašymo patirties, nesvarbu, ar tai proza, poezija ir jau išleistos knygos, ar kitokia rašymo praktika, pvz., projekte dalyvaujantis anoniminis rašytojas 209 gatvėse palieka socialines žinutes, skirtas miestui. „Visi atrinkti autoriai yra vienaip ar kitaip susiję su Vilniumi“, – pasakojo A.Traškelytė.

Jos teigimu, kiekvienas stendas atskleidžia projekto dalyvį kaip individualų autorių: „Patys kūrėjai galėjo pasirinkti sau ir savo kūriniui tinkančią vietą. Autoriai jas rinkosi paskatinti savų intencijų, tarkim, Žygimantui Kudirkai pats likimas padiktavo vietą ir jis mezga dialogą su Vincu Kudirka jo vardo gatvėje, arba mano minėtas 209, kuris turi tam tikrą santykį su Kongresų rūmais ir jų sezoniniu pasikeitimu.“

Pasak kuratorės, projekto pavadinimas „Vilniaus kontekstai“ talpina du žodžius, glaudžiausiai susijusius su šiuo projektu, juolab kad žodyje „kontekstai“ randame ir žodį „tekstai“. „Manau, kad Vilnius pats iš savęs yra labai skirtingas, labai judrus ir gražus miestas, todėl su kiekvienu tekstu tų kontekstų tik daugiau pasimato. <...> Įžodintų vietų ir įvietintų tekstų, manau, šis projektas yra pilnas“, – teigė A.Traškelytė.

Gatvėse pristatomi autorių tekstai išversti ir į anglų kalbą. Ši mintis projekto organizatoriams kilo pirmiausia todėl, kad Vilnius yra daugiatautis ir daugiakultūris miestas. Svarbu ir tai, jog projektas vyksta vasarą, kai šalies sostinė prisipildo turistų: „Nesinorėjo daryti vietinės reikšmės projekto, norėjome, kad ir miesto svečius suintriguotų dalyvių tekstai“, – sakė kuratorė.

Ji taip pat mano, jog projektas turi potencialo plėstis bei augti – kad ir kitus miestus būtų galima kalbinti panašiai, kaip kad šį kartą yra kalbinamas Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius