Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas Hermanas Kochas: žmonės man sako, kad rašau tai, ką jie galvoja

Rašytojas Hermanas Kochas – viena ryškiausių šios Vilniaus knygų mugės literatūrinių žvaigždžių. Iš Nyderlandų atvykęs rašytojas yra giriamas Stepheno Kingo, o jo parduotų knygų egzemplioriai skaičiuojami milijonais. Į šeštadienį vykusį susitikimą su rašytoju susirinko sausakimša salė skaitytojų, jiems H.Kochas pravėrė duris į savo kūrybą.
Susitikimas su rašytoju Hermanu Kochu
Susitikimas su rašytoju Hermanu Kochu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į lietuvių kalbą yra išversti trys H.Kocho kūriniai: „Vakarienė“, „Vasarnamis su baseinu“, „Griovys“ – visus juos į lietuvių kalbą vertė Aušra Gudavičiūtė, o išleido leidykla „Baltos lankos“.

Hermano kocho knygų apžvalgos

H.Kochas Nyderlanduose žinomas kaip aktorius ir rašytojas, humoristinės laidos „Jiskefet“ kūrėjas. Kaip rašytojas, jis debiutavo 1985 metais su septynių istorijų rinkiniu „De voorbijganger“, o pirmą romaną „Save Us, Maria Montanelli“ (orig. „Red ons, Maria Montanelli“) išleido po ketverių metų – 1989 m.

Šio rašytojo literatūrinė žvaigždė sužibo 2009 m. su romanu „Vakarienė“, kuris išleistas daugiau nei 50-yje šalių bei ekranizuotas. Beje, šią knygą Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga išrinko tarp geriausių 2015 m. verstinių knygų penketuko.

Susitikime su skaitytojas H.Kochas pasakojo, kad visada norėjo tapti rašytoju, o patirtis dirbant televizijoje pravertė rašant knygas.

„Kai sugalvoji televizijos laidos personažą, turi sugalvoti, kaip skambės jo balsas, kokiu tonu jis kalbės. Dabar kai pradedu rašyti naują knygą man svarbiausia – kokiu tonu bus pasakojama istorija“, – kalbėjo autorius.

Rašytoją kalbinęs literatūros apžvalgininkas Audrius Ožalas akcentavo, kad H.Kocho kūryboje galime rasti daug socialinių problemų, per kurias jis skrodžia tarsi peiliu, skaitytoją versdamas iš naujo svarstyti apie visuomenės ydas. Tačiau apie socialinius dalykus H.Kochas kalba tokiu tonu, kuris dažnam skaitytojui yra tarsi išpažintis.

VIDEO: Vasario TOP knygos: rekomendacijos Vilniaus knygų mugei

Pats autorius sako, kad prie jo dažnai prieina skaitytojai ir sako: „Rašot tai, apie ką mes galvojame“.

„Dar sako, kad išsakau tas mintis, kuriomis jie gyvena. Aš manau, kad turiu susitapatinti su savo knygų personažais, nes kitaip į juos žiūrėsiu iš aukščiau“, – atviravo H.Kochas.

Pasak rašytojo, kiekviena jo knyga yra tarsi eksperimentas, kurio metu jis neretai nori, kad personažai elgtųsi kitaip, tačiau jie elgiasi taip, kaip nori.

„Kai rašai, lengva išlaisvinti savo mintis“, – aiškino H.Kochas.

VIDEO: Vilniaus knygų mugė: faktai, užsienio svečiai ir rekomenduojami renginiai

Paklaustas, kodėl jo personažai dažniausiai turi neigiamą atspalvį, H.Kochas sakė, kad būtent tokie yra įdomesni.

„Kuriu neigiamus personažus, nes man atrodo, kad jie būdami tokiais tampa įdomesni. Juk net ir geri žmonės kartais būna nuobodūs. Mes žavimės tokiais žmonėmis, kurie gali žengti žingsnius, kurių mes nedrįstame“, – kalbėjo jis.

Tačiau jis tikino, kad jo personažai, nors ir atrodo niūrūs ar neigiami, iš tiesų nėra nesimpatiški – už jų negerų darbų, pavyzdžiui, slepiasi geri tėvai savo vaikams.

Išsamų interviu su H.Kochu 15min skaitykite jau netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius