Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rašytojas Vytautas Račickas: „Vaikiška knyga mažiausiai gali nuvilti“

Į Klaipėdos knygų mugę atvykęs vaikų literatūros autorius Vytautas Račickas teigė, kad pandemijos metai buvo puikus laikas atsidėti kūrybai. Tačiau publikos alkis liko nenumalšintas. Todėl legendinės istorijos apie Zuiką Padūkėlį autorius vos pasitaikius progai stengiasi važiuoti į susitikimus su skaitytojais.
Rašytojas Vytautas Račickas Klaipėdos knygų mugėje
Rašytojas Vytautas Račickas Klaipėdos knygų mugėje / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos knygų mugėje dalyvavęs rašytojas atsivežė krūvas vaikiškų knygelių. Iš viso yra išleidęs apie keturiasdešimt. Pirmasis karantinas, prisipažino V.Račickas, buvo puikus metas kurti. Tada jis parašė dvi apsakymų knygas – „Tikras vyras“ ir „Juzulio istorijos“.

Jos jau iškeliavo į pasaulį, o pats autorius teigė šiuo metu tarsi išgyvenantis kūrybinę pauzę.

„Važiuoju ten, kur kviečia. Štai aš Klaipėdoje, o kitą savaitę turėčiau važiuoti į Mažeikius“, – pasakojo V.Račickas.

Laisvomis akimirkomis rašytojas ir pat mėgsta paimti knygą į rankas. Šiuo metu skaito Anatolijaus Pristavkino „Snaudė naktį aukso debesėlis“, pasakojančią apie beglobius vaikus.

„Man patinka skaityti tas knygas, kurias jau skaičiau vaikystėje. Kaip „Tomo Sojerio nuotykiai“. Vaikiška knyga mažiausiai gali nuvilti. Maža tikimybė, kad ji bus nuobodi“, – neslėpė V.Račickas.

Jis mielai atsiverčia ir Petro Cvirkos, Kazio Sajos apsakymus. Iš šių dienų vaikų literatūros autorių rašytoją žavi gamtininkas Salemonas Paltanavičius. Tiek smagiomis istorijomis, tiek gebėjimu taip produktyviai kurti.

Patį V.Račicką dauguma skaitytojų tapatina su istorija apie „Zuiką Padūkėlį“. Knyga buvo tris kartus išleista. Parašytas ir tęsinys.

Autorius atskleidė, kad Zuika turėjo ir prototipą: „Mano mokykloje mokėsi toks Zuika. Mokytojai su juo nesusitvarkydavo, jis skriausdavo kitus vaikus. Visą jo paveikslą sulipdžiau iš įspūdžių, surinktų važinėjant po mokyklas.

Patiko jis vaikams. Galbūt atpažino jį savo aplinkoje – toks nesuprastas vaikas. Apskritai mano knygų veikėjai, kaip aš vadinu, teigiami išdykėliai.“

2011-aisiais V.Račickui buvo įteikta Vaikų literatūros premija. Iki šiol jis yra vienas skaitomiausių lietuvių vaikų literatūros autorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius