Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojos Harper Lee miestelis džiaugiasi naujos knygos pasirodymu

Judy May su seserimi Julia Stroud sugrįžo į savo gimtąjį Monrouvilio miestą Alabamoje ir pirmosios gavo amerikiečių rašytojos Harper Lee naujojo romano „Eik, pastatyk sargybinį“ (Go Set a Watchman), kuris vidurnaktį pasirodė prekyboje, dvi kopijas.
Amerikiečių rašytoja Harper Lee
Amerikiečių rašytoja Harper Lee / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esu labai susijaudinusi, net virpu“, – sakė 51 metų J.May, išėjusi iš knygyno su ką tik įsigyta knyga kietu viršeliu.

H.Lee gimtasis Monrouvilis, kuris buvo abejuose romanuose vaizduojamo Meikombo prototipu, antradienį gaudė iš susijaudinimo, švęsdamas klasika tapusios knygos „Nežudyk strazdo giesmininko“ (To Kill a Mockingbird) tęsinio pasirodymą.

Esu labai susijaudinusi, net virpu, – sakė 51 metų J.May, išėjusi iš knygyno su ką tik įsigyta knyga kietu viršeliu.

Nepaisydama vasariškos drėgmės, daugiau nei 200 žmonių minia laukė prie miesto „Ol' Curiosities & Book Shoppe“ parduotuvės, kuri nuo vidurnakčio turėjo pradėti prekiauti naująja knyga.

Susirinkusiuosius linksmino knygos herojumi Atticusu Finchu persirengęs aktorius su portfeliu ir akiniais. Keli susirinkusiųjų taip pat buvo persirengę knygos herojais. Visas miestas knygos pasirodymo dieną šventė – vyko skaitymai, ekskursijos pėsčiomis, prie senųjų teismo rūmų – šaltmėtinių viskio kokteilių valanda.

Tačiau taip pat būta ir nerimo, nepasitenkinimo, kad Atticusas Finchas, neteisingai apkaltiną juodaodį „Giesmininke“ gynęs kilniaširdis, po 20 metų naujoje knygoje vaizduojamas kaip rasistas.

„Nervinuosi. Savo nuomonę pasilieku sau, bet galiu pratrūkti. Jis yra moralės įsikūnijimas“, – sakė anglų kalbos mokytoja iš Kentukio, 43 metų Cher Caldwell.

J.May taip pat neslėpė, kad stengiasi nepasiduoti emocijoms, bet jai taip pat neramu, kad F.Atticusas šioje knygoje vaizduojamas kitoks.

Romanas „Eik, pastatyk sargybinį“ (Go Set a Watchman) buvo parašytas gerokai prieš literatūros klasika tapusį „Strazdą giesmininką“. Abiejuose romanuose yra daug tų pačių veikėjų. Naujai išleistoje knygoje, kurios rankraštis buvo dingęs, bet pernai vėl surastas, rašoma apie jos veikėjo Scouto Fincho sugrįžimą namo į pramanytą Meikombo miestą šeštajame dešimtmetyje.

48 metų Jan Anderson sakė, kad knygoje tikisi vėl išvysti veikėjus, kuriuos pamilo dar mokykloje skaitydama „Strazdą giesmininką“. Moteris visada įsivaizdavo, kad atkaklusis Scoutas Finchas tapo teisininku arba kitokiu teisybės gynėju.

„Ruošiuosi ją perskaityti per keletą valandų“, – sakė J. Anderson.

Netoli Monrouvilio teismo rūmų aikštės esantis knygynas užsisakė daugiau nei 10 tūkst. naujosios knygos kopijų, nors miestelyje gyvena mažiau nei 6 300 žmonių.

„Manau, kad daugelis žmonių nori patys perskaityti šią knygą“, – sakė knygyno savininkas Spenceris Madrie.

89 metų H.Lee antradienį leido Monrouvilio pensionate, kuriame dabar gyvena.

H. Lee už pirmąją, 1960-aisiais išleistą knygą – istoriją apie rasinę neteisybę JAV pietuose Didžiosios depresijos laikais – gavo Pulitzerio premiją. Knyga jau keli dešimtmečiai yra standartinis skaitinys Amerikos mokyklose, ji yra išversta į daugiau kaip 40 kalbų, pagal ją pastatytas „Oskaru“ įvertintas filmas su Gregory Pecku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius