Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sąmokslo teorijos ir literatūra: CŽV, KGB ir neegzistuojanti JK Rowling

Dažnai sakoma, kad sąmokslo teorijas kuria žmonės, kurie gyvenime daugiau neturi ką veikti. Jos sukasi aplink visas gyvenimo sritis ir dažniausiai susiję su įtaka ir valdžia. Nuo sąmokslo teorijų pabėgti negali ir žinomi pasaulio rašytojai, skelbia „What Culture“.
JK Rowling
JK Rowling / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susipažinkite su keisčiausiomis, o kartais net ir sunkiai suvokiamomis sąmokslo teorijomis, kurios siejamos su literatūra.

Hunterį Stocktoną Thompsoną nužudė CŽV

Tai turbūt garsiausia sąmokslo teorija. Pasak jos, CŽV organizavo žurnalisto ir rašytojo H.S.Thompsono nužudymą.

Kodėl? Po tragiškų 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių H.S.Thompsonas garsiai kalbėjo, kad galbūt JAV vyriausybė prisidėjo arba leido įvykti kraupiems teroristiniams aktams. Šis spėjimas niekada nebuvo patvirtintas.

Teorija teigia, kad H.S.Thompsonas turėjo patikimos ir slaptos informacijos, kuri patvirtino jo spėjimus, tad CŽV nieko kito neliko, kaip tik amžiams užtildyti žymų žurnalistą ir rašytoją.

Albert'ą Camus nužudė KGB

Tai dar viena populiari sąmokslo teorija, susijusi su garsaus rašytojo nužudymu. Oficialiai patvirtinta, kad A.Camus žuvo 1960 metais automobilio avarijos metu.

Visgi Italijos laikraštis „Corriere della Sera“ buvo pateikęs savo versiją: rašytojo mirtis buvo suorganizuota.

Leidinyje čekų poetas Janas Zabranas tikino, kad jam vienas gerai informuotas žmogus atskleidė, jog sovietų specialieji agentai sugadino A.Camus automobilį ir šis dėl to patyrė avariją. A.Camus taip neva buvo atsilyginta ir už kritiką sovietams.

Jane Austen buvo nunuodyta

Garsi britų rašytoja J.Austen mirė perkopusi vos 40 metų ribą. Buvo žinoma, kad visą gyvenimą ji sunkiai sirgo, o po mirties nustatyta, kad ją kankino bent kelios sunkios ligos.

Kitokią versiją pateikia rašytoja Lindsay Ashfors, kuri tyrinėjo J.Austen gyvenimą ir parašė apie ją knygą. Pasak L.Ashfors, britų romanistė buvo nunuodyta, o visas išsamus tyrimas aprašytas knygoje „The Mysterious Death of Jane Austin“.

Ši versija nėra oficialiai patvirtinta, ir spėliojama, kad L.Ashfors taip tiesiog bandė reklamuoti savo knygą ir ją populiarinti.

„Žiedų valdovas“ ir Iliuminati

Iliuminati organizacija neatsiejama nuo sąmokslo teorijų. Šį kartą šalia jų statomas rašytojas J.R.R.Tolkienas ir jo populiari knygų saga „Žiedų valdovas“.

„Scanpix“ nuotr./Gendalfas
„Scanpix“ nuotr./Gendalfas

Sąmokslo teorijų mėgėjai teigia, kad šiame kūrinyje apstu Iliuminati simbolių: Saurono akis primena organizacijos simbolį – akį, Numenoro sala yra penkiakampė, o burtininkas Gendalfas atitinka britų okultistą Alesteirį Crowley.

Tačiau visi puikiai žino, kad prie Iliuminati organizacijos priskiriami visi – nuo pasaulinio muzikos žvaigždžių iki verslo imperijų. Sąmokslo mėgėjai šių simbolių įžvelgia visur.

Kas nužudė Johną Lennoną?

Stevenas Lightfootas atsakytų, kad tai padarė ne kas kitas, o pats siaubo romanų meistras Stephenas Kingas, tačiau tikrai ne Markas Chapmanas.

S.Lightfootas yra net išleidęs 24 puslapių leidinį apie savo teoriją. Pasak jo, JAV vyriausybei buvo taip įgrisęs J.Lennonas ir jo taikos siekimas, tad jie pasamdė S.Kingą, kad šis atsikratytų garsiu atlikėju.

S.Lightfootas viską aiškina paprastai: M.Chapmanas negalėjo nužudyti J.Lennono, nes jis to neišmano. O S.Kingas yra nužudymų specialistas, nes apie tai įtikinamai rašo savo knygose.

„Džeinės Eir“ autorės nužudymas

Oficialiai teigiama, kad romano „Džeinė Eir“ autorės Charlotte Bronte seserys mirė nuo choleros ir tuberkuliozės.

Tačiau kriminologas Jamesas Tylly yra iškėlęs dar vieną versiją – rašytoja pati nunuodijo savo seseris. Pasak eksperto, jam pavyko rasti archyve įrodymų, kad taip Charlotte Bronte padarė norėdama padidinti savo paveldimo turto dalį.

Kas rašė Williamo Shakespeare'o vardu?

Tai vienas talentingiausių visų laikų britų rašytojų. Jis rašė puikiais pjeses, prozos kūrinius, tekstus apie tolimus ir mažai kieno aplankytus kraštus, politiką, karališkuosius teismus. Tai sąmokslo teorijų gerbėjams sukėlė įtarimų – kaip vienas žmogus gali išmanyti daug dalykų?

Johno Tayloro piešinys/„Wikipedia“ nuotr./Williamas Shakespeare'as
Johno Tayloro piešinys/„Wikipedia“ nuotr./Williamas Shakespeare'as

Aistras kursto ir tai, kad nėra daug žinoma apie Williamo Shakespeare'o gyvenimą: nei apie vaikystę, nei apie išsilavinimą. Spėliojama, kas jo vardu galėjo kurti. O versijų yra pačių įvairiausių – nuo Franciso Bacono iki karalienės Elžbietos I, kuri puikiai išmanė politiką ir teismų sistemą.

Tomo Clancy mirtis

Jis buvo amerikiečių rašytojas, geriausiai žinomas dėl savo detalių pasakojimų apie Šaltojo karo laikų žvalgybą. Liga, dėl kurios jis mirė, neatskleista, o tai kursto sąmokslo teorijų kūrėjų fantaziją.

Dažnai sakoma, kad sąmokslo teorijas kuria žmonės, kurie gyvenime daugiau neturi ką veikti.

Viena įdomiausių teorijų pasakoja, kad T.Clancy turėjo slaptos informacijos apie dabartinį JAV prezidentą Baracką Obamą. Neva prezidentu jis tapo remiant milijardieriui musulmonui, kuris buvo marksistas.

Pagal teoriją, B.Obama nenorėjo, kad ši informacija būtų atskleista, todėl paprašė, kad T.Clancy būtų nužudytas.

JK Rowling tik vaidina, kad yra rašytoja

Joanne Rowling, pasaulyje geriau žinoma kaip JK Rowling, yra viena sėkmingiausių šio amžiaus rašytojų. Jos knygų saga apie Harį Poterį šluojama iš lentynų – iš viso parduota per 450 mln. egzempliorių.

Norvegijos režisierė Nine Grunfeld mano, kad JK Rowling nėra rašytoja.

Pasak režisierės, vieniša mama negali spėti parašyti tiek knygų ir kad visos jos taptų sėkmingomis. Greičiau tai atlieka profesionalų grupė, kuri parašo bestseleriais tapsiančias knygas, o JK Rowling tiesiog viešoje erdvėje vaidina, kad yra rašytoja.

TAIP PAT SKAITYKITE: Susipažinkite: 20 knygų, pakeitusių pasaulį

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rašytoja  J. K. Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rašytoja J. K. Rowling

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius