Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septyni garsūs rašytojai, knygas kūrę prisidengdami slapyvardžiais

Ilgą laiką buvo įprasta, kad rašytojai savo asmenybę slėpdavo po pseudonimais. Net ir dabar yra autorių, kuriančių ne savo tikraisiais vardais. Moterys autorės prisidengia vyriškais slapyvardžiais. Kartais autoriai, žengdami į naują literatūrinį žanrą, nori paslėpti savo tapatybę. Būna ir taip, kad saugodami savo asmeninį gyvenimą rašytojai pasirenka pasislėpti po susigalvotu pseudonimu.
J.K.Rowling
J.K.Rowling / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susipažinkite – portalas bustle.com pristato garsius rašytojus, kurie kūrė prisidengdami slapyvardžiais.

Williamas Shakespeare'as

Galbūt sunku tuo patikėti, tačiau vis dar diskutuojama, ar žymus Anglijos poetas ir dramaturgas Williamas Shakespeare'as nebuvo tik pseudonimas. Vieni teigia, kad prisidengdamas šiuo slapyvardžiu kūrė filosofas Francis Baconas, kiti – poetas Christopheris Marlowe. Yra spėliojimų, kad šis pseudonimas slepia būrį rašytojų.

Šias spekuliacijas į diskusijų lygmenį kelia gana varganai atrodanti poeto biografija. Būtent dėl to spėliojama, kad ir šiomis dienomis populiarius kūrinius negalėjo sukurti menkai išsilavinęs žmogus. Koks buvo W.Shakespeare'as. Visgi visa tiesa, greičiausiai, taip ir nepaaiškės.

Wikipedia nuotr./Williamas Shakespeareas
Wikipedia nuotr./Williamas Shakespeareas

Robertas Galbraithas

2013 metais buvo išleistas kriminalinis romanas „Gegutės šauksmas“, kurio autorius, kaip buvo teigiama, yra Robertas Galbraithas. Visgi tai nėra tiesa.

Šiuo slapyvardžiu prisidengė rašytoja Joanne Rowling, skaitytojams geriau žinoma kaip J.K.Rowling – pasaulį pavergusios serijos apie Harį Poterį autorė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rašytoja J.K.Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rašytoja J.K.Rowling

Kodėl tokį populiarumą turinti rašytoja susigalvojo pseudonimą? J.K.Rowling tuomet išleista knyga buvo tarsi naujas debiutas – kriminalinio žanro knygų ji dar nebuvo rašiusi. Autorė norėjo viską pradėti nuo pat pradžių: J.K.Rowling nenorėjo būti siejama su Hariu Poteriu ir norėjo pamatyti, kiek yra vertinama jos kūryba, kuomet skaitytojui pateikiama su niekam nežinomo autoriaus vardu ir pavarde.

Markas Twainas

„Tomo Sojerio nuotykius“, „Princą ir elgetą“ ir kitus garsius kūrinius išties parašė ne Markas Twainas. Tikrasis šiuo pseudonimu prisidengusio rašytojo vardas buvo Samuelis Clemensas.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Markas Twainas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Markas Twainas

Teigiama, kad šį slapyvardį S.Clemensas pirmą kartą panaudojo pradėjęs dirbti Virdžinijos laikraštyje. Beje, tai buvo tik vienas iš rašytojo slapyvardžių. Dar prieš pasirinkdamas M.Twaino pseudonimą amerikiečių autorius naudojo tokius slapyvardžius: Joshas, Thomas Jeffersonas Snodgrassas.

Lewisas Carrollis

Šiuo slapyvardžiu prisidengęs kūrė anglų autorius Charlesas Lutwidge'as Dodgsonas, tarp kurio garsiausių kūrinių – „Alisa Stebuklų šalyje“ ir „Alisa Veidrodžių karalystėje“.

Wikipedia nuotr./Lewisas Carrollis
Wikipedia nuotr./Lewisas Carrollis

Kodėl rašytojas pasirinko savo vardą paslėpti po pseudonimu? Atsakymas daugiau nei paprastas – jis labai brangino privatų gyvenimą, tad nuo skaitytojų slėpė net tikrą savo vardą.

Pablo Neruda

Vienas iškiliausių XX amžiaus ispanų kalba kūrusių poetų slėpėsi po Pablo Nerudos pseudonimu. Tikrasis Čilės autoriaus vardas – Ricardo Elieceris Neftalí Reyesas Basoalto.

Teigiama, kad šis poeto slapyvardis sukurtas pagal Čekijos autoriaus Jano Nerudos pavardę. Kitas spėjimas sako, kad P.Nerudos tėvas nemėgo jo poezijos, tad jis ją kūrė prisidengdamas pseudonimu.

Wikimedia.org nuotr./Poetas Pablo Nerudas 1966 metais
Wikimedia.org nuotr./Poetas Pablo Nerudas 1966 metais

Nobelio literatūros premijos laureato pavardė vėliau tapo oficialia, tad Pablo Neruda nebebuvo tik slapyvardis.

Toni Morrison

Nobelio literatūros premijos ir Pulitzerio premijos laureatė savo pseudonimą susikūrė gana išradingai. „Mylima“, „Sula“ ir kitų kūrinių autorės tikrasis vardas yra Chloe Ardelia Wofford.

Wikimedia.org nuotr./Toni Morrison
Wikimedia.org nuotr./Toni Morrison

Išleisdama pirmą knygą „The Bluest Eye“ autorė prisidengė Toni Morrison pseudonimu: Toni ją mokykloje vadindavo klasės draugai, o Morrison – jos buvusio vyro pavardė.

E.L.James

Prieš keletą metų pasaulyje tikrą maniją sukėlusios erotinės trilogijos „50 pilkų atspalvių“ autorė taip pat prisidengė slapyvardžiu. Jos tikrasis vardas nėra E.L.James. Trilogijos autorės tikrasis vardas yra Erika Mitchell.

Tiesa, iš pradžių Anglijos rašytoja kūrė su kitu slapyvardžiu – Snowqueens Icedragon, tačiau pradėjusi rašyti erotines knygas pasirinko E.L.James pseudonimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./E.L.James
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./E.L.James

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius