Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Septyni negirdėti faktai apie amerikiečių literatūros klasiką Philipą Rothą

Philipas Rothas – amerikiečių moderniosios literatūros klasikas, vadinamas vienu reikšmingiausių pasaulio romanistų, per savo gyvenimą parašęs trisdešimt vieną knygą.
Philipas Rothas
Philipas Rothas / Nancy Crampton/ Writer Pictures nuotr.

Kai kuriose jų pasakojama apie pramanyto personažo Natano Cukermano gyvenimo vingius, kitose dalyvauja fiktyvus pasakotojas Philipas Rotas – šitaip autorius suteikdamas balsą XX ir XXI amžių amerikiečiams gvildeno sudėtingą jų patirtį. Rašytojui dar gyvam esant jo literatūros vertė buvo plačiai pripažinta JAV ir užsienio šalyse. Iš daugelio įvertinimų paminėtinos tarptautinės Pulitzerio ir „Man Booker“ premijos, taip pat rašytojas du kartus tapo Nacionalinės knygų kritikų ir Nacionalinės knygos premijų laureatu.

Leidykla VAGA neseniai išleido jo romaną „Kiekvienas žmogus“, 2007 m. pelniusį PEN/Faulkner apdovanojimą ir išverstą daugiau nei į 24 kalbas. Romanas siejamas su to paties pavadinimo XV a. anglų pjese, moderniai interpretuoja universalias kaltės, išganymo ir pasmerktumo temas. Pasakojimo centre – paprastas eilinio žmogaus gyvenimas: šviesi vaikystė tėvo juvelyrinių dirbinių ir laikrodžių parduotuvėje, darbas reklamos agentūroje, įtempti šeimyniniai santykiai, neryžtingos savojo kelio paieškos, kartėliu paženklinti klaidingi pasirinkimai, neblėstantis meilės troškimas, o galiausiai bauginanti akistata su vis labiau senstančiu savo kūnu, vienatvė ir skausmingas pripažinimas, kad tikroji meilė buvo visai šalia. Knyga nominuota šių metų 15min knygų rinkimuose grožinės verstinės literatūros kategorijoje.

Leidyklos „VAGA“ nuotr./Philipas Rothas „Kiekvienas žmogus“
Leidyklos „VAGA“ nuotr./Philipas Rothas „Kiekvienas žmogus“

Nepaisant to, kad lietuviškai, be minėtos autoriaus knygos, yra išverstos dar trys – „Apmaudas“, „Portnaujaus skundas“ ir „Amerikietiška pastoralė“, – tai tik maža dalis jo kūrybinio palikimo. Apie paties autoriaus biografiją taip pat nėra plačiai žinoma. Įdomu tai, kad amerikiečių klasiku vadinamo autoriaus šeimos šaknys europietiškos. Koks buvo rašytojo gyvenimo kelias iki tampant pasaulinio pripažinimo sulaukusiu autoriumi? Dalijamės keliais įdomiais faktais apie P.Rotho asmenybę.

  1. Rašytojas gimė 1933 m. kovo 19 d. žydų kilmės amerikiečių šeimoje. Vis dėlto jo tėvų šaknys – Vengrijoje ir Ukrainoje. Rothas užaugo žydiškojoje Vykvaiko (Niuarko) dalyje – į šias vietas nuolat grįždavo savo kūryboje.

  2. Mokykloje turėjo gerą humoro jausmą ir buvo komikas. 1950 m. baigęs Vykvaiko gimnaziją studijavo anglų literatūrą Bucknellio ir Čikagos universitetuose.

    „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Rothas
    „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Rothas

    1959 m. išleido apysaką ir apsakymų rinkinį „Sudie, Kolumbai“, knyga buvo įvertinta Nacionaline knygos premija. Dar po dešimties metų ketvirtas romanas „Portnojaus skundas“, vienas kontroversiškiausių rašytojo romanų, susilaukė didelio kritikų ir skaitytojų pripažinimo, įtvirtindamas P.Rothą kaip vieną geriausių jaunųjų amerikiečių rašytojų. Rašytojo teigimu, knyga negali konkuruoti su filmu. Tačiau būtent pagal šiuos autoriaus kūrinius – „Sudie, Kolumbai“ ir „Portnojaus skundas“ – sukurti filmai.

  3. Rašytojas buvo ateistas. Jo teigimu, „kai žmonės nustos tikėti Dievą, pasaulis taps geresne vieta gyventi“. Naujausiame jo romane „Kiekvienas žmogus“ taip pat nagrinėjama bedievystės, žmogiškos kaltės ir atpildo tema.

  4. 2010 m. JAV prezidentas Barackas Obama apdovanojo P.Rothą Nacionaliniu humanistikos medaliu.

  5. Paskutinius šešerius savo gyvenimo metus Rothas neberašė. Rašymas jam buvo išlikimo sąlyga, taip pat ir apsauga nuo dar didesnio blogio. Pasak amerikiečių klasiko, jei nebūtų rašęs, nebūtų buvęs gyvas. Užsispyrimas, o ne rašymas jam išgelbėjo gyvybę.

  6. Nors P.Rothas buvo vadintas vienu realiausių 2018 m. Nobelio literatūrinės premijos pretendentų, jis mirė prieš pat ceremoniją. O Nobelio apdovanojimų įteikimas dėl įvykusio priekabiavimo skandalo atidėtas kitiems metams. 2018-ųjų premija atiteko lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk.

Lietuvos kultūros taryba
Lietuvos kultūros taryba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius