-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septyni reiškiniai, kuriuos išpranašavo knygos

Ar gali taip būti, kad rašytojų fantazija galėjo sėkmingai nuspėti dabartį? Žvelgiant į knygas, kurios pasirodė, pavyzdžiui, 1865 metais, reikia pripažinti – literatūros kūriniuose buvo numatyta daug reiškinių ir išradimų, kurie yra plačiai paplitę šiais laikais.
Atominės bombos sprogimas Hirošimoje
Atominės bombos sprogimas Hirošimoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„What Culture“ pristato septynias knygas, kuriose sėkmingai išpranašauti dabarties reiškiniai ir išradimai.

Branduolinė bomba

Herbertas George'as Wellsas yra laikomas vienu iš mokslinės fantastikos literatūros tėvų. Jis gimė 1866 metais Anglijoje ir net keturis kartus buvo nominuotas prestižinei Nobelio literatūros premijai.

Garsiausi autoriaus kūriniai – „Laiko mašina“, „Nematomas žmogus“, „Daktaro Moro sala“ ir „Pasaulių karas“.

Rašytojas buvo gerai žinomas dėl savo mokslinių spekuliacijų. Geras pavyzdys yra 1914 metais išleistas romanas „The World Set Free“, kuriame H.G.Wellsas kalba apie branduolinį ginklą, kuris pasauliui suteikia dar neregėtą smurtą.

Po daugiau nei 30 metų rašytojo fantazijos virto realybe – 1945 metais ant Japonijos miestų Hirosimos ir Nagasakio buvo numestos branduolinės bombos.

Antidepresantai ir priklausomybė

Antiutopijų meistro Aldous Huxley knyga „Puikus naujas pasaulis“ yra dažnai lyginama su George'o Orwello kūriniu „1984“. A.Huxley romano centre – diktatorių valdomas pasaulis, kuriame yra ribojama žmonių populiacija, o visuomenė negali tam pasipriešinti – ji privalo prisitaikyti prie prie suvaržyto gyvenimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Knygos recenzija: gyvenimas po katastrofos Aldous Huxley romane „Beždžionė ir esmė“

Knygoje kalbama apie vaistą Soma, kurį geria visi žmonės, ir jis jiems leidžia atsipalaiduoti bei ignoruoti kasdienio pasaulio žiaurumus.

Romanas „Puikus naujas pasaulis“ išpranašavo ne tik antidepresantus, bet ir piktnaudžiavimą jais.

Vaizdo skambučiai

Eseistas ir apsakymų autorius Edwardas Morganas Forsteris gimė Anglijoje 1979 metais. Jis net 13 kartų buvo nominuotas Nobelio literatūros premijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Skype“ vaizdo pokalbis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Skype“ vaizdo pokalbis

1909 metais išleistame mokslinės fantastikos apsakyme „The Machine Stops“ E.M.Forsteris pasakoja apie postapokaliptinį pasaulį, kuriame žmonės gyvena po žeme ir yra priklausomi nuo specialaus įrenginio.

Apsakyme pasakojama apie technologijas, panašias į internetą. Tačiau vienas kūrinyje minimas išradimas yra daugiau nei panašus į šių dienų realybę – tai vaizdo skambučiai. E.M.Forsterio sukurtoje istorijoje po žeme gyvenantys žmonės per specialų įrenginį gali bendrauti su kitais žmonėmis ir matyti juos ekrane nepaisant to, kurioje pasaulio dalyje jie būtų.

Po šio apsakymo pasirodymo praėjus mažiau šimtmečiui buvo sukurta „Skype“ programa.

Nusileidimas Mėnulyje

Jules Verne'as kartu su H.G.Wellsu yra laikomas mokslinės fantastikos literatūros tėvu. Garsiausi jo kūriniai – „Kelionė į Žemės centrą“, „20 tūkst. mylių po vandeniu“, „Aplink pasaulį per 80 dienų“.

Visgi vienas realistiškiausių Prancūzijos autoriaus romanų – „Nuo Žemės į Mėnulį“, kuris buvo išleistas 1865 metais. Knygoje pasakojama apie trijų žmonių nuotykius: šie pasistatė milžinišką patranką ir jos pagalba išskrido į Mėnulį.

NASA/„The Project Apollo Archive“ nuotr./„Apollo“ astronautų Mėnulyje daryta nuotrauka
NASA/„The Project Apollo Archive“ nuotr./„Apollo“ astronautų Mėnulyje daryta nuotrauka

Po daugiau nei šimto metų „Apollo 11“ misijos metu Mėnulyje nusileido pirmas žmogaus pilotuojamas erdvėlaivis.

„iPad“ prototipas

Planšetinis kompiuteris „iPad“ yra vienas populiariausių tokio tipo įrenginių pasaulyje. Jį sukūrė technologijų milžinė „Apple“. Šio kompiuterio prototipas buvo vaizduojamas 1968 metais sukurtame filme „2001 m. kosminė odisėja“ ir tokio paties pavadinimo knygoje.

Fantastikos gerbėjai šį filmą sieja su režisieriumi Stanley Kubricku, tačiau prie filmo scenarijaus daug dirbo ir rašytojas Arthuras Charlesas Clarke'as, kuris po filmo pasirodymo išleido tokio paties pavadinimo romaną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmogus laiko planšetinį kompiuterį „iPad“.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmogus laiko planšetinį kompiuterį „iPad“.

Kūrinyje minimas įrenginys, primenantis „iPad“ kompiuterį: įrenginio ekranas yra didelis ekranas, jis prijungtas prie laivo kompiuterio tinklo, o jo pagalba galima skaityti naujausias pasaulio naujienas, kurios atsinaujina kas valandą. Šiam įrenginiui buvo duotas „Newspad“ vardas.

Kreditinės kortelės

Amerikietis Edwardas Bellamy šiame sąraše atrodo mažiausiai žinomas autorius, tačiau jo fantazija tapo realybe.

Jules Verne'as kartu su H.G.Wellsu yra laikomas mokslinės fantastikos literatūros tėvu

1888 metais išleistoje autoriaus knygoje „Looking Backward“ autorius pasakoja apie Julianą Westą, kuris užmiega ir atsibunda tik po 113 metų – 2000 metais.

Knygoje aprašoma, kaip yra pasikeitęs pasaulis. O viena iš šios realybės naujovių – kreditinės kortelės, kuriomis galima atsiskaityti už pirkinius.

Dabartinė visuomenė

Sunku tuo patikėti, tačiau britų fantastikos rašytojas Johnas Brummeras 1968 metais išleistame romane „Stand On Zanzibar“ aprašė pasaulį, kuriame šiuo metu gyvename. Žinoma, jis neatspėjo visko, tačiau jo knygos prognozės verčia rimtai susimąstyti.

Romane J.Brummeras rašo apie teroristų išpuolius JAV, susišaudymus mokyklose, Artimųjų Rytų konflikto epicentrą Izraelį. Negana to, knygoje pasakojama, kad jau neegzistuoja didžiausia JAV priešininkė Sovietų Sąjunga. Jos vietą yra užėmusi Kinija, kuri su JAV varžosi ne tik ekonomikoje, bet ir technologijose.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojas
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojas

Kalbėdamas apie visuomenę, J.Brummeras savo kūrinyje mini poras, kurios nėra laimingos savo santuoka, o homoseksualumas ir biseksualumas visuomenės nesmerkiami.

Romane „Stand On Zanzibar“ taip pat kalbama apie televizijos programas, kurias galima įsirašyti ir pažiūrėti patogiu metu, pasaulinius televizijos kanalus, elektromobilius, lazerinius spausdintuvus.

Žvelgiant į šią knygą atrodo, kad ji išleista ne 1968 metais, o dabartiniais laikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius