-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tanzanija sveikina A.Gurnah Nobelio premiją kaip šalies ir Afrikos pergalę

Tanzanijos vyriausybė pasveikino šių metų Nobelio literatūros premiją gavusį Zanzibare gimusį prozininką Abdulrazaką Gurnah, pavadindama šį laimėjimą šalies ir viso Afrikos žemyno „pergale“.
Abdulrazakas Gurnah
Abdulrazakas Gurnah / „Scanpix“/AP nuotr.

Zanzibaro saloje užaugęs ir 7-o dešimtmečio pabaigoje į Angliją kaip pabėgėlis atvykęs A.Gurnah yra jau penktas šia premija apdovanotas afrikietis.

„Jūs tikrai pateisinote savo profesiją, jūsų pergalė yra Tanzanijos ir Afrikos pergalė“, – vyriausybės atstovas paskelbė tviteryje.

Zanzibare 1948 metais gimęs ir Anglijoje gyvenantis A.Gurnah yra Kento universiteto profesorius. Jis yra parašęs 10 romanų, tarp jų „Rojų“ (Paradise), 1994 metais pretendavusį į prestižinę „Booker“ grožinės literatūros premiją.

Švedijos akademijos pranešime sakoma, kad A.Gurnah apdovanotas „už jo bekompromisį ir atjaučiantį skverbimąsi į kolonializmo padarinius ir pabėgėlio likimą prarajoje tarp kultūrų ir žemynų“.

„Jo romanai atsitraukia nuo stereotipinių aprašymų ir atveria mums akis į Rytų Afrikos kultūrinę įvairovę, nepažįstamą daugeliui kitų pasaulio šalių“, – pridūrė Nobelio fondas.

A.Gurnah Nobelio premijų interneto svetainei sakė, kad jį pribloškė skambutis iš Švedijos akademijos.

„Pagalvojau, kad tai pokštas, – teigė jis. – Tokie dalykai paprastai pasklinda prieš kelias savaites, todėl apie tai net nepagalvojau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius