Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kubiliaus premija skirta kritikei, kurios žodžio laukiama su baime ir pagarba

Minint vieno ryškiausių XX a. lietuvių literatūrologų Vytauto Kubiliaus 91-ąsias gimimo metines, jo vardo premija skiriama literatūros kritikei Virginijai Cibarauskei.
Virginija Cibarauskė
Virginija Cibarauskė / Marijaus Gailiaus nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) komisijos sprendimu, premija V.Cibarauskei atitenka „už esmines problemas bei idėjas keliančius, savitu stiliumi pasižyminčius literatūros kritikos straipsnius bei recenzijas, už įvairiopą aktyvią ir principingą literatūros kritikės veiklą“.

Premijuotoji kritikė neseniai išleido debiutinę poezijos knygą „Antrininkė“ (V. Kulvinskaitės pavarde), o gruodžio 8 d. gins daktaro disertaciją „Literatūrinė biografija kaip kultūros atminties struktūra: N.Miliauskaitės ir S.Parulskio atvejai“. Pačiai laureatei premijos skyrimas turbūt bus didelė staigmena, nes ji šiuo metu išvykusi į užsienį ir nereaguoja į gausius sveikinimus feisbuke, o paskambinus jos asmeniniu telefonu atsiliepia itališkai kalbantis robotas.

Premija V.Cibarauskei atitenka „už esmines problemas bei idėjas keliančius, savitu stiliumi pasižyminčius literatūros kritikos straipsnius bei recenzijas, už įvairiopą aktyvią ir principingą literatūros kritikės veiklą“.

LLTI komisijos narės Elžbietos Banytės pastebėjimu, V. Cibarauskės įvertinimas liudija, kad aštri, kibi, nesilankstanti veiksena yra svarbi ir reikalinga kultūros gyvybingumui. „Kartais atsiranda drąsesnę ir aštresnę recenziją parašančių kritikų, tačiau tai – daugiau išimtys, vienadieniai reiškiniai. Virginija turbūt vienintelė sukėlė tokį siaubą ir pasibaisėjimą tarp pusamžių – ne tiek amžiaus, kiek mąstymo požiūriu – literatūros adoratorių beigi poetų ir sugebėjo neatsitraukti, išlikti principinga. Tai – kritikė, kurios kai kurie, kiek teko girdėti, bijo, bet bijo gerbdami“, – po komisijos posėdžio sakė literatūros tyrinėtoja.

Habilituotas daktaras V.Kubilius (1926–2004), baigęs Vilniaus universitetą, dirbo LLTI. Atkūrus Vytauto Didžiojo universitetą, buvo jo profesorius. Sovietmečiu V.Kubilius neoficialiai laikytas principingiausiu literatūros vertintoju, savo straipsniais bei knygomis teigusiu literatūros ir meno, kaip svarbiausių tautos gyvastingumo liudytojų, svarbą. Jis žuvo Antakalnyje per nelaimingą eismo įvykį.

Kasmet lapkričio 23-iąją, minint V. Kubiliaus gimimo dieną, skelbiamas jo vardo premijos laureatas. Premija skiriama už pastarųjų dvejų metų darbus literatūros kritikos ir (arba) mokslo lauke. Premiją yra pelnę Valdemaras Kukulas (po mirties), Virginijus Gasiliūnas, Marijus Šidlauskas, Laimantas Jonušys, Solveiga Daugirdaitė. Piniginį prizą mecenuoja Kubilių šeima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius