-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėniškio tautodailininko drožybos meno paslaptys sugulė į leidinį „Drožinėti paprasta“

Varėniškis Algirdas Juškevičius – ne tik vienas talentingiausių Varėnos krašto tautodailės meistrų, skulptorius, kūrėjas, bet ir pedagogas, keturis dešimtmečius vadovaujantis Varėnos jaunimo studijai „Kadagys“ ir mokantis  jaunimą drožybos meno paslapčių. Menininko kūrybos gerbėjai daugybę kartų įvairiose parodose, mugėse, kituose renginiuose turėjo galimybę įsitikinti, jog Algirdas turi Dievo dovaną meistriškai prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės.
Algirdas Juškevičius pristatė knygą
Algirdas Juškevičius pristatė knygą / Rūtos Averkienės nuotr.

Kiekvienas į rankas paimtas Algirdo skobtas kūrinys skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Visa šio subtilaus menininko kaupta patirtis, visa tai, ką pats kūrė ir kitus mokė, sugulė į pirmąjį Lietuvoje tokį leidinį, kurį galima pavadinti drožybos vadovėliu „Drožinėti paprasta“.

Leidinyje, kuriame yra autoriaus tekstai, piešiniai ir nuotraukos, pateikiami medžio drožybos technikos pagrindai. Į šios ypatingos knygos sutiktuves Varėnos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje susirinkusiems žmonėms knygos autorius kalbėjo: „Tikiuosi, kad mano knyga paskatins paimti kaltą ir pradėti drožti. Juk drožyba nėra vien tik amatas. Tai ilgas kelias į saviraišką, į kultūrą, istoriją, medžio, metalo pažinimą. Savo knygoje ir stengiausi visa tai pasakyti“.

Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą
Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą

Kūrėjas pasakojo, kaip jaunystėje tapęs mokytoju, per visą gyvenimą niekur nuo to nepabėgo: „Pedagoginis darbas man paliko įspaudą, kuris atsispindi ir knygoje“.

Pradėjęs drožinėti bendrabučio kambarėlyje, dabar jaunimą drožybos subtilybių moko Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos patalpose. Kas nori išmokti drožti – ir vaikai, ir suaugę, Algirdą susiranda patys.

„Drožyba man – visa apimantis gyvenimo būdas. Nuo mažų skulptūrėlių atėjau į dideles skulptūras, į sakralinę skulptūrą, į kryždirbystę, į didelius ąžuolo darbus, po to grįžau prie mažesniųjų. Domėjausi ir dabar dar neapleidau domėjimosi visokiom medžio išaugom, keistenybėm. Po tų keistenybių mane pradėjo dominti medžio meistrystės paslaptys. Tie dalykai, kaip dirbo mūsų seneliai ir tėvai su paprastais instrumentais ir tada, kol dar elektros nepažinojo.

Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą
Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą

Šitoje knygoje taip pat rašau apie darbą su žalia mediena, peiliuku ir paprastais instrumentais. Atradęs šitą drožybą, supratau, kad ji gali būti paprastu ekologišku amatu. Mane pastaruosius penkis metus domina istorinė rekonstrukcija. Tie gaminiai, kuriuos surado archeologai ir kas muziejuose visame pasaulyje saugoma. Pradėjau domėtis – kaip jie dirbo be elektros, be grąžto? Padarė juos titnago nuolaužom, tai koks protėvių užsispyrimas!..

O kita sritis yra žaislai. Žaislų muziejui sukūriau ekspoziciją. Kai įsigilinau – nepaprastai emocionali sritis. Ypač tie senieji, autentiški žaislai, kurie ateina iš Antikos, kuriuos aprašo literatūros kūriniuose. Kai juos išmoksti daryti, kitus pamokai. Nuostabus dalykas!“, – pasakojo knygos autorius. „Šioje knygoje viską rasit. Jei ji sudomins, visada maloniai prašau ateiti, pamokysiu ir nuvesiu už rankos į drožybos pasaulį“, – kvietė medžio drožėjas.

Pristatant knygą dalyvavęs Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas pažymėjo, jog žinomas tautodailininkų sąjungos narys Algis Juškevičius yra ypatingas kūrėjas ir pedagogas.

„Algis – neeilinis žmogus, sugebantis pasakyti, kas yra sukurto daikto esmė, ar tai būtų kaukė, ar keturių metrų skulptūra, ar rūpintojėlis. Džiaugiuosi, kad jis savo kauptą viso gyvenimo kūrybinę patirtį, įžvalgas, pedagoginį darbą sudėjo į vadovėlį. Tokio pobūdžio knygos pasigendama švietėjiškame darbe, nes kaip pats Algirdas sako, „nutrūko gyva tradicija mokytis iš tėvų“, perimti vyresnės kartos sukauptą patirtį. Visai lietuvių tautodailei būdingas ir šiame leidinyje subtiliai pateiktas, taktiškai įpintas ir pagarbus žmogaus ryšys su gamta“, – sakė J.Rudzinskas.

Pasak jo, leidinys yra reikšmingas indėlis užtikrinant lietuvių tautinės kultūros tęstinumą.

Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą
Rūtos Averkienės nuotr./Algirdas Juškevičius pristatė knygą

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė sakė, jog Algirdas yra išskirtinis menininkas, o išleista knyga apie drožybos meno paslaptis – puikus to įrodymas: „Visada labai gera važiuot pas Algirdą, ar tai būtų edukaciniai užsiėmimai, ar tai būtų paroda, jis visuomet turi ką parodyt ir įdomiai papasakot“.

Knygos kalbos redaktorė, pedagogė Joana Grigaitienė pasidžiaugė, jog Algirdo knyga „Drožinėti paprasta“ – didelė dovana daugeliui ne tik Varėnos, bet ir respublikos mokyklų: „Labai džiugu, kad mes Varėnoje turime Algirdo drožybos mokyklą, turime išugdytus jaunus žmones, tai tikim, kad tęstinumas bus“.

Algirdas Juškevičius už savo kūrybinę ir pedagoginę veiklą yra pelnęs ne vieną reikšmingą apdovanojimą, iš jų – ir 2016 m. Kultūros ministerijos premiją. Per keturis dešimtmečius pedagoginio ir kūrybinio darbo metų jis drožybos amato mokė daugiau nei keturis šimtus jaunuolių. Kai kurie jo auklėtiniai, pasirinkę profesijas, susietas su daile ir medžiu, dabar tęsia mokytojo darbus.

Pastaraisiais metais A.Juškevičiaus parengti drožėjai sėkmingai dalyvauja respublikiniame moksleivių meninės kūrybos konkurse „Sidabro vainikėlis“. Algirdas Juškevičius nuolat rengia projektus, skirtus jaunimui lavinti etninės kultūros, liaudies tradicijų ir istorinio paveldo srityse.

Rengdamas projektus, Algirdas Juškevičius studijuoja istorinius šaltinius, amato subtilybes ir visa tai perteikia jaunimui dailės studijoje bei daugelyje amato demonstravimų bei edukacinių užsiėmimų, kuriuos jis veda istoriniuose festivaliuose ir šventėse įvairiose Lietuvos vietovėse. Per pastaruosius metus meistras amatą pristatė daugiau kaip trisdešimtyje renginių, kuriuose jaunimas galėjo pasigaminti laivelį iš pušies žievės, burzgulį, skraiduką, kalaviją, grybuką, paukštelį, šaukštą, mentelę ar kitą drožinį. Mokytojas mielai dalijasi sukaupta patirtimi, konsultuoja visus pageidaujančius.

Pastaruoju metu Algirdas Juškevičius daugiausia dėmesio skiria žaislininkystės amato vystymui, nes ši sritis ypatingai domina ir lavina jaunus asmenis, suteikia daug gerų emocijų ir skatina domėtis istorija bei amato paslaptimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius