Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugė įsibėgėja: kas šių metų bestseleriai?

Vilniaus knygų mugėje šeštadienis – pati aktyviausia diena ir būtent po jos galima pasidaryti galutines išvadas, kurios knygos buvo perkamiausios. Tačiau jau po pirmų dviejų dienų leidėjai sako įžvelgiantys tendencijas, kurios knygos yra perkamos labiausiai.
Vilniuje oficialiai atidaryta 21-oji Vilniaus knygų mugė
Vilniuje oficialiai atidaryta 21-oji Vilniaus knygų mugė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lyderiai A.Toliatas ir L.Kojala

Leidyklos „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė sakė, kad šiemet galima išskirti du bestselerių autorius. Vienas jų – Linas Kojala. Neseniai pasirodė jo antroji knyga „Baltieji rūmai ir Lietuva: Bushas, Obama, Trumpas?..“ Kitas bestselerių autorius – Algirdas Toliatas, kurio knygos jau kelerius metus nedingsta iš perkamiausiųjų sąrašų. L.Varanavičienė sakė, kad akivaizdu, jog skaitytojams didelę įtaką daro autoriaus buvimas stende, susitikimai su skaitytojais. Abu jie praleido bene daugiausia laiko „Tyto albos“ stende.

Visame pasaulyje didelio dėmesio sulaukusi Steveno Pinkerio knyga „Proto amžius“ taip pat atranda savo skaitytojus. „Daug kas ateina ir sako, kad jau skaitė šią knygą angliškai“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kojala
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kojala

Neblogai perkama Sauliaus Šaltenio nauja knyga „Geležiniai gyvatės kiaušiniai“, savo ištikimų skaitytojų turi ir turkų rašytojas Orhanas Pamukas, kurio knyga „Moteris raudonais plaukais“ neseniai pasirodė lietuvių kalba, „Emilijos dienoraštis“, apie kurį pastaruoju metu buvo daug atsiliepimų, irgi pakliūna tarp perkamiausiųjų.

Žinoma, skaitytojų pirkimą paveikia ir autoriai, kurie lankosi knygų mugėje. Taip šiemet neblogai perkama mugės viešnios Lijia Zhang knyga „Lotosas“. L.Varanavičienė sakė, kad nemažai kam nuostaba buvo ir tai, kad puikiai perkama ir iš naujo perleista Gintaro Beresnevičiaus knyga „Paruzija“.

Kalbėdama apie tai, kaip keičiasi skaitytojų pirkimo įpročiai, ji sakė, kad dabar žmonės dažnai ateina tiksliai žinodami, ką nori pirkti.

Susidomėjimas F.Pessoa knyga

Leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė sakė, kad šiemet, be abejo, perkamiausia yra Kęstučio Navako knyga „Net ne“. Šis rašytojas mirė praėjusį sekmadienį, jo atminimui mugėje skirta daug dėmesio. Taip pat skaitytojų dėmesio sulaukia ir naujas Friedricho Nietzsche knygos „Anapus gėrio ir blogio“ leidimas.

Leidykloje „Odilė“ knyga-favoritė šiemet aiški. Tai Fernando Pessoa „Nerimo knyga“, kurios nemaža dalis rimtosios literatūros mėgėjų šiemet nekantriai laukė. Tiesa, mugėje šios knygos visiems gali ir neužtekti, jos kol kas atspausdinta 220 egzempliorių, ir leidyklos vadovė spėja, kad baigiantis renginiui jų gali ir nebelikti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidas Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidas Morkūnas

Taip pat gerai perkama Vido Morkūno knyga „Pakeleivingų stotys“, įtraukta į Metų knygos rinkimų penketuką. Dėmesys neatslūgsta ir perleistai Witoldo Gombrowicziaus „Dienoraščio“ pirmajai daliai. Leidyklos vadovė sakė, kad panašu, jog šiemet knygų perkama daugiau nei praėjusiais metais.

Skaito knygą apie Neringos architektūrą

Leidykloje „Aukso žuvys“ geriausiai perkamos jų naujausios knygos. Populiariausia yra neseniai mirusio profesoriaus Edvardo Gudavičiaus tekstų rinktinė „Istorijos inžinierius“. Taip pat gerai perkamas debiutinis Rugilės Audenienės romanas „Vojago“ bei iš naujo ypatingu leidimu išleistas Johano Huizingos veikalas „Viduramžių ruduo“. Iš anksčiau išleistų knygų populiarumo vis dar nepraranda Jurgos Vilės „Sibiro haiku“.

Leidyklos „Lapas“ vadovė Ūla Ambrasaitė nedvejodama išskyrė tris populiariausias leidyklos knygas. Perkamiausia šiemet yra prieš pat mugę pasirodžiusi knyga „Neringa. Architektūros gidas“. Puikiai perkama ir kita leidyklos naujiena – Ayn Rand kūrinys „Šaltinis“. Taip pat populiari yra ir Karolinos Jakaitės knyga „Šaltojo karo kapsulė“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karolina Jakaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karolina Jakaitė

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas sakė, kad vienas iš geriausiai perkamų prieš šią mugę išleistų kūrinių yra Roberto Bolano knyga „2666”, kurios gerbėjai jau seniai laukė.

Kaip ir kitų leidyklų atveju, jiems įtakos irgi turi į mugę atvykstantys rašytojai. Viena perkamiausių knygų mugėje yra mugės svečio Kimo Leine kūrinys „Amžinybės fjordo pranašai“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kim Leine
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kim Leine

„Petro imperatorė“ vis dar puikiai perkama

Nors ir buvo abejonių, ar Kristinos Sabaliauskaitės romanas „Petro imperatorė“ bus vienas iš šios mugės bestselerių – nemažai skaitytojų šią knygą įsigijo dar pernai, visgi leidyklos atstovai teigia, kad knyga yra perkamiausia jų stende.

„Baltos lankos“ stende vienas perkamiausių kūrinių taip pat yra Yoko Ogawa knyga „Begalinė lygtis“, nauja Karlo Ove Knausgaardo knygų serijos „Mano kova“ dalis „Vaikystės sala“, Romaino Gary biografija bei Mariaus Ėmužio knyga „Partizanė: Monika Alūzaitė – moteris laisvės kovose“. Puikiai perkama ir, regis, siauresniam skaitytojų ratui skirta trečioji Albert'o Camus „Užrašų knygelių“ dalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Sabaliauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Sabaliauskaitė

Nedingstantis G.Orwello knygų populiarumas

Leidyklos „Jotema“ atstovai sako, kad iki šiol perkamiausios knygos jų stende – George'o Orwello kūriniai, ypač „Gyvulių ūkis“.

Iš naujų kūrinių bene geriausiai perkama naujausia JoJo Moyes knyga „Išdalintos žvaigždės“. Ši autorė lietuvių skaitytojų labai mylima, tad sėkmė nenustebino. Taip pat skaitytojų dėmesio sulaukė ir Josho Axe knyga „Ketogeninė dieta“. Beje, leidyklos atstovai teigia, kad stabiliai gerai perkama yra ir literatūros klasika, kurią jie leidžia specialioje serijoje.

Tęsiasi Olgos Tokarczuk dominavimas

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykloje, pasak rinkodaros koordinatorės Dalios Linkevičiūtės, tarp perkamiausių užsienio autorių knygų pateko Lenkijos rašytojos, Nobelio premijos laureatės Olgos Tokarczuk romanas „Bėgūnai“. Mugės metu skaitytojus taip pat pasiekė naujai perleista šios autorės knyga lietuvių kalba „Dienos namai, nakties namai“.

Tarp verstinių kūrinių populiari buvusio JAV prezidento Baracko Obamo išgirta Taros Westover knyga „Apšviestoji“, vienos žymiausių Japonijos rašytojų Sayaka Murata romanas „Kombino moteris“, garsiausios šiuolaikinės Nigerijos rašytojos Chimamanda Ngozi Adichie kūrinys „Amerikana“.

Gretos Skaraitienės nuotr./Undinė Radzevičiūtė
Gretos Skaraitienės nuotr./Undinė Radzevičiūtė

Tarp lietuvių autorių skaitytojai domėjosi Aurelijos Arlauskienės knyga „Operos legenda Irena Milkevičiūtė“, nauja Undinės Radzevičiūtės knyga „Grožio ir blogio biblioteka“, Juozo Baltušio serija „Vietoj dienoraščio“, Marcelijaus Martinaičio kūrybos rinktine „Lyrika“, gyvojo klasiko Algimanto Baltakio kūriniu „Skrynelė dvigubu dugnu“.

„Alma littera“ lobynas

Kaip pasakojo leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovė Vitalija Pilipauskaitė, tarp verstinų grožinės literatūros kūrinių skaitytojai domisi mugės viešnios Juliet Grames knyga „Septynios ar aštuonios Stelos Fortūnos mirtys“, Donnos Tartt knyga „Dagilis“, Pierro Lemaitre romanu „Iki pasimatymo ten aukštai“, Richardo Powerso knyga „Medžių istorija“, Dubline gyvenančios Sally Rooney knyga „Normalūs žmonės“. Tarp verstinių negrožinės literatūros knygų skaitytojai domisi jau seniai tarp leidyklos perkamiausių sąrašuose esančiais kūriniais – Clarissos Pinkolos Estes „Bėgančios su vilkais“, Josepho Murphy „Jūsų pasamonės galia“, Gary Chapmano „Penkios meilės kalbos“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas

Tarp lietuvių autorių išsiskiria Rytis Sabas ir jo detektyvinis trileris „Gaono kodas“, 15min tyrimų žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo kūrinys „Kabinetas 339“, Jaroslavo Melniko „Adata“. Renatos Šerelytės „Pro rūdyjančią naktį“ – kūriniu partizanų tematika, pasak leidyklos atstovės, taip pat labai domisi skaitytojai. Populiaria išlieka Sigito Parulskio, Algimanto Čekuolio, Arvydo Juozaičio kūryba, dėmesio sulaukia Andriaus Tapino ir Ingos Valinskienės knyga „Meilė, kurios nemylėjau“, Laimos Lavastės knyga „Rytojaus niekada nebus“.

Tarp knygų vaikams ir paaugliams populiari nauja Mariaus Marcinkevičiaus knyga „Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo“, Indrės Pavilonytės ir Martyno Pavilonio serija „Marmiai“, Vytauto Varaniaus „Šiltnamis“, Mikki Daughtry, Rachel Lippincott ir Tobiaso Iaconiso knyga „Trys žingsniai iki tavęs“ bei populiarumo neprarandantis Anos Frank „Dienoraštis“.

„Vagoje“ – vertimų lyderystė

Kaip pasakojo leidyklos „Vaga“ vyriausioji redaktorė Agnė Puzauskaitė, tarp leidyklos perkamiausių mugės knygų patenka lenkų kino režisieriaus Krzysztofo Zanussi knyga „Imperatyvas“, Michelio Foucault „Tiesa ir teisinės formos“, Sarah Harvey „Kaizen“, japonų kilmės rašytojos Erin Miimi Longhurst kūrinys „Japonizmas“.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Režisierius Krzysztofas Zanussi
Asmeninio archyvo nuotrauka/Režisierius Krzysztofas Zanussi

Tarp leidyklos perkamiausių mugės knygų taip pat patenka Susan Forward ir Donnos Fraizier Glynn knyga „Mamos, nemokančios mylėti“, psichoterapeuto Irvino D.Yalomo knyga „Tampant savimi“, JAV psichologų Dano Kindlono ir Michaelo Thompsono knyga „Augant Kainui“ bei neurologijos mokslų daktaro Deano Burnetto knyga „Laimingos smegenys“.

„Sofoklyje“ – detektyvų triumfas

Tarp leidyklos „Sofoklis“ populiariausių mugės knygų – antra Samantos Shchweblin knyga lietuvių kalba. Tai apsakymų rinkinys „Pilna burna paukščių“. Tarp skaitytojus dominančių knygų patenka dviejų garsių Izraelio autorių kūriniai – Yossi Avni-Levy romanas „Meilės prekeiviai“ ir Amoso Ozo „Judas“. Taip pat mugės lankytojai domisi Deano A.Haycocko negrožinės literatūros kūriniu „Tironiškas protas“, kuriame žvelgiama į tokių žmonių kaip Adolfas Hitleris ir Josifas Stalinas portretus.

Vida Press nuotr./Kati Hiekkapelto
Vida Press nuotr./Kati Hiekkapelto

Toliau leidyklos stende karaliauja detektyvai: tarp perkamiausių knygų patenka amerikiečių rašytojos Caroline Kepnes trileris „Tu“ ir garsios Suomijos rašytojos Kati Hiekkapelto knygų serija apie detektyvę Anę Feketę „Kolibris“, „Bejėgiai“ ir „Klajūnai“ – autorė šeštadienį surengs šių knygų pristatymą ir susitiks su skaitytojais.

„Balto“ – lietuvių autorių desantas

Leidyklos „Balto“ stende karaliauja lietuvių autoriai: antrąją knygą „Kūnai“ pristatanti Akvilė Kavaliauskaitė, knygą apie Vilnių „Vilniaus atminties punktyrai“ pristatanti Gabija Lunevičiūtė, Liudas Dapkus su kelionių knyga „Žuvis, kuri supainiojo duris“, žurnalisto ir publicisto Andriaus Užkalnio knyga „Trečioji Užkalnio evangelija: griūtis ir laisvė“.

Neringos Rekašiūtės nuotr. /Akvilė Kavaliauskaitė
Neringos Rekašiūtės nuotr. /Akvilė Kavaliauskaitė

Kaip sakė leidyklos vadovė Daina Žemaitytė-Lingienė, tarp populiariausių lietuvių autorių kūrinių patenka ir dvi kulinarinės knygos: TV ir radijo laidų vedėjos Agnės Grigaliūnienės knyga „#agnėsketo... ir kiti receptai“ bei TV laidų vedėjo Gian Lucos Demarco knyga „Carpe diem. Angelų įkvėpti itališkos virtuvės receptai“.

Tarp verstinių knygų skaitytojai domėjosi švedų psichiatro Anderso Hanseno knyga „Naršymo metas“, o jau ilgą laiką tarp perkamiausių leidyklos romanų buvęs Sally Hepworth kūrinys „Anyta“ populiarumo pozicijų neužleidžia ir mugės metu. Skaitytojai taip pat domisi sensacija užsienyje tapusia Delios Owens knyga „Ten, kur gieda vėžiai“, pasauliniu egiptiečių kilmės rašytojo Andre Acimano knyga „Vadink mane savo vardu“, „New York Times“ bestselerių autoriaus Joey Graceffa trilogija – „Edeno vaikai“, „Edeno išrinktieji“ ir „Edeno maištininkai“. Mugės metu pasirodė trečioji šios serijos knyga.

P.Escobaro našlės žvaigždė

Leidyklos „Obuolys“ stende ryškiausiai spindėjo Kolumbijos narkobarono Pablo Escobaro našlės Victorios Eugenios Henao žvaigždė. Pasak leidyklos atstovės, rašytojos Indrės Vakarės, mugės viešnios parašo ant knygos „Mano laimė ir pragaras su Pablo Escobaro“ skaitytojai laukė ir daugiau nei valandą laiko. Populiariu buvo ir kitas leidyklos svečias – lyderystės knygų „Aplink mane – vien tik idiotai“, „Aplink mane – vien tik psichopatai“ ir „Mano bosas – idiotas“ autorius Thomas Eriksonas.

Thomas Eriksonas
Thomas Eriksonas

Tarp kitų populiarių verstinių knygų – Mao Dzedongo „Maža raudona knygelė“ bei du kūriniai vaikams – knyga apie klimato aktyvistę Gretą Thunberg „Gretos istorija“ ir Lauros Eritimo ir Mari Ahokiovu knyga „Išprotėję orai! Kodėl keičiasi klimatas?“.

Tarp lietuvių autorių skaitytojai domėjosi Sondros Rankelienės detektyviniu romanu „Enigma orbi“, Skirmanto Pabedinsko bei Zinos Paškevičienės knyga „Istorijos, kurių jums nepapasakosiu“, perleista Zbigniewo Kuchowiczo knyga „Barbora Radvilaitė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius