Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – bežodėje knygoje atgimusi ukrainiečių liaudies lopšinė

Vilniaus knygų mugėje pristatyta bežodė iliustracijų knyga „Ar sapnas ateis?“, sukurta ukrainiečių liaudies lopšinės „Sapnas ateis“ motyvais. Pristatymo metu skambėjo muzika ir autentiški pasakojimai apie Ukrainą iki karo ir dabar. Savo dramatiškomis asmeninėmis istorijomis dalijosi ukrainietės, palikusios namus, kovojančius vyrus, bet išsivežusios lopšines, prisiminimus ir svarbiausią turtą – vaikus, rašoma projekto „Dizaino sparnai“ pranešime spaudai.
Knygų mugė
Knygų mugė / Vytenio Budrio nuotr.

Knygos pristatymą, labiau panašėjusį į koncertą, pradėjo Halyna Pshenichkina – etnomuzikologė, humanitarinių mokslų daktarė, Dnipro muzikos akademijos docentė, šiuo metu Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja.

Leidyklos „Muzikija“ išleistą knygą iliustravo grafikos dizainerė, iliustratorė Viktorija Valužytė, projekto „Dizaino sparnai“ metu. Renginį vedusiai poetei Indrė Valantinaitei pasiteiravus ar viskas tarsi savaime sugulė į knygą, V.Valužytė pasakojo, jog kurdama bežodę knygą, gilinosi tiek į lopšinės žodžius, tiek ir klausėsi iš Ukrainos pabėgusių moterų prisiminimų bei vaikų pasakojimų apie sapnus. „Visa tai stengiausi apjungti ir sukurti vientisą iliustracijos siužetą“, – apie knygos atsiradimo istoriją sakė iliustratorė.

Vytenio Budrio nuotr./Knygų mugė
Vytenio Budrio nuotr./Knygų mugė

Leidyklos atstovai susirinkusiems pasakojo, jog knygą įkvėpusi ukrainiečių liaudies lopšinė „Sapnas ateis“ (Ой ходить сон) pasirinkta ne atsitiktinai. Įvairiuose tarptautiniuose renginiuose ji dažnai skamba kaip reprezentuojanti Ukrainos kultūrą.

Pirmą kartą ši lopšinė rašytiniuose šaltiniuose minima 1837 m. Vėliau, XX a. pradžioje, žymus JAV kompozitorius George‘as Gershwinas Niujorke išgirdęs šią lopšinę, atliekamą ukrainiečių choro, sukūrė garsiąją ariją „Summertime“ operai „Porgis ir Besė“.

Knyga „Ar sapnas ateis?“ suteikia skaitytojui ne tik vizualinius potyrius, bet ir praturtina galimybe išgirsti autentišką lopšinės melodiją, įdiegto skaitmeninio sprendimo dėka. Leidžiant šią knygą buvo atsižvelgta ir į tvarumo tikslus: sumažinti poveikį aplinkai parenkant labiausiai ekonomišką formatą ir naudojant perdirbtą popierių.

Vytenio Budrio nuotr./Knygų mugė
Vytenio Budrio nuotr./Knygų mugė

Projektas „Dizaino sparnai“, kurio metu buvo sukurta ši knyga, jungia pradedančius dizainerius ir smulkias bei vidutines įmones, siekiant sukurti dizaino sprendimus, atliepiančius skaitmeninės ir žiedinės ekonomikos principus.

Renginyje taip pat dalyvavo M.K.Čiurlionio kvartetas, vokalistės Jomantė Šležaitė-Paukštė ir Olga Nuris-Bondžuk (Ukraina), Lietuvos policijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras, darželio „Strazdanėlės“ vaikai, vaikų šokių grupė „Padūkėlis“, pedagogė Alla Kriaž (Ukraina), teatro kritikė Aleksandra Rybalčenko (Ukraina), Ukrainos skautai Ivanna ir Kolya Podik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius