-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vytautas Landsbergis: „Gali būti, kad pasaulis sumokės už savo bailumą“

„Putino svajonės yra tos pačios, kaip ir Stalino“, – savo knygos „Lapkričio knygelė: 1989 metų pabaigos įvykių ir idėjų užrašai“ pristatyme Vilniaus knygų mugėje kalbėjo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį Vilniaus knygų mugėje Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis pristatė knygą „Lapkričio knygelė: 1989 metų pabaigos įvykių ir idėjų užrašai“. Pristatymo metu neišvengiamai dėmesio skirta ir karui Ukrainoje aptarti, Rusijai profesorius negailėjo aštrių žodžių ir palyginimų.

„Taip jau neplanuotai atsitiko, kad šios knygelės pristatymas labai sutampa su įvykiais Ukrainoje ir turbūt neįmanoma to apeiti“, – prieš prasidedant pokalbiui tarė diskusijos moderatorius Matas Baltrukevičius. Diskusijoje taip pat dalyvavo Kęstutis Girnius ir Justas Žilinskas.

Linkėjo „pasveikti nuo Rusijos vėžio“

„Aš nesu autorius, gyvenimas yra autorius, – pristatytas kaip knygos autorius nusijuokė profesorius. – Tik žymėjausi, kas vyksta gyvenime.“

Paklaustas, kaip mato paraleles tarp Lietuvos atgimimo ir dabartinės Ukrainos situacijos, V.Landsbergis neslėpė, kad panašumų yra apstu.

„Pirmiausia tai nėra skirtingi laikotarpiai, tai tas pats laikotarpis, per šį laikotarpį tas pats dinozauras visais manipuliuoja. Kol dinozauras nenusibaigs, tol šis laikotarpis tęsis“, – Rusiją su dinozauru lygino V.Landsbergis.

Putino svajonės yra tos pačios, kaip ir Stalino, – sakė V.Landsbergis

Profesorius nevengė ir pasvarstymų apie tai, kaip situacija galėtų susiklostyti vėliau. Anot jo, gali laukti ir niūresnės dienos. „Gali būti baisi istorija ir baisi kaina, kurią pasaulis sumokės už savo bailumą, trumparegiškumą.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

V.Landsbergis pasauliui linkėjo „pasveikti nuo Rusijos vėžio“: „Jis yra negailestingas ir suės iki galo <...> Nežinau, kas turi nutikti, kad šis vėžys būtų panaikintas ir kad iš Rusijos kas nors liktų...“ Kaip teigė profesorius, gali būti, kad iš Rusijos nieko neliks, o jos dalis Azijoje tiesiog atiteks Kinijai.

Knygos autorius ne kartą pabrėžė, kad Rusijos agresija mums jau nuo seno žinoma ir dėl jos ideologijos.

„Putino svajonės yra tos pačios kaip ir Stalino. Dar prieš Staliną carai turėjo ideologijų, kad aplink mus visi yra priešai“, – sakė profesorius.

„Carai buvo pasakę, kad Rusija turi plėstis iki visų jūrų. <...> Tai be galo liguista ir pavojinga idėja – valdyti kuo daugiau teritorijų. Teritorijos yra tai, nuo ko svaigsta galva. Bet yra kaimynas, kuriam irgi svaigsta galva, nes jis turi didžiausią gyventojų skaičių, o šitam kaimynui svaigsta galva dėl didžiausios teritorijos, todėl jis įsitikinęs, kad turi valdyti pasaulį“, – šypsojosi V.Landsbergis.

Vis dėlto profesorius pasiūlė sugrįžti prie to, apie ką visi susirinko pasikalbėti. „Rusijos okupacija jau ima ir mus, mes daugiau apie nieką kitą nekalbame“, – nusijuokė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

„Knygutė turbūt yra gana unikali. Yra vaikų, geto kalinių dienoraščiai, Anos Frank – ypatingi dokumentai. Šitoje užrašų knygutėje irgi panašiai padaryta – užrašyta, kas vyksta, kokios mintys kyla, čia yra ir mano kai kurių straipsnių juodraščiai – kai kas pabaigta, kai kas ne“, – kalbėjo profesorius.

Knygoje „Lapkričio knygelė: 1989 metų pabaigos įvykių ir idėjų užrašai“ pateikiamos visų užrašinės puslapių faksimilės ir V.Landsbergio užrašų perrašas su komentarais. Komentaruose lakoniškai paaiškinama, kuo reikšmingi tada buvo minimi asmenys, organizacijos, periodiniai lediniai, dar LSSR Aukščiausiosios Tarybos priimti įstatymai bei pakeisti Konstitucijos straipsniai.

Leidinyje pateikiama įvykių chronologija, ji padalyta į dvi dalis: pirmoje pateikiami reikšmingiausi įvykiai nuo LPS iniciatyvinės grupės įkūrimo iki 1989 m. lapkričio, o antroje – 1989 m. lapkričio–gruodžio įvykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius