Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 06

26-asis „Vilniaus festivalis“ kels pasaulį kuriančios muzikos idėją

Nerimo dėl Ukrainoje vykstančio karo fone 26-asis „Vilniaus festivalis“ kels pasaulį kuriančios muzikos idėją.
Ezio Bosso, Sergej Krylov
Ezio Bosso, Sergej Krylov / D. Matvejevo nuotr.

Kaip penktadienį pranešė festivalio organizatoriai, birželio 4–28 dienomis vyksiančio festivalio tema bus „Muzika kuria pasaulį“. Visi koncertai vyks Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

„Šiemet šis uždavinys dar sudėtingesnis – muziką priešpriešinti pasaulio griovimui, drauge kurti tarsi milžinišką simfoniją, sklidiną dvasinės harmonijos, gerais jausmais trykštančių daugiabalsių melodijų, įvairiaspalvių tembrų, nuosaikių tempų ir įprastų kasdienių ritmų“, – sakė festivalio vadovė Rūta Prusevičienė.

Anot jos, jei tokia „gyvenimo muzika“ lydi ir klausytojus, festivalio organizatoriai ir dalyviai džiaugiasi „būdami šviesios, taikios ir kūrybingos visuomenės dalis“.

Siekiant atkurti per COVID-19 pandemiją sutrūkinėjusius ryšius, šiųmetinė festivalio programa apims platų geografinį atlikėjų spektrą – koncertus be Lietuvos atlikėjų surengs muzikai iš Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Italijos, Slovėnijos, Ispanijos, Graikijos, Šveicarijos, Olandijos, JAV.

Devynių festivalio koncertų panorama atspindės ir muzikos pasaulio žanrinę įvairovę – nuo stambios formos orkestrinių kūrinių iki subtilių rečitalių, nuo baroko muzikos iki šiuolaikinės kūrybos.

Jau birželio 19-ąją vyks italų kompozitoriaus, festivalio Turine vadovo Nicolos Campogrande’s koncerto smuikui ir orkestrui, dedikuoto Lietuvos kameriniam orkestrui (LKO), pasaulinė premjera. Toje pačioje programoje bus galima išgirsti kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Ex tenebris lux“.

Pasirodymus surengs ir jaunieji atlikėjai – pernykščio Frederyko Chopino konkurso laureatas Aleksanderis Gadijevas, Yehudi Menuhino konkurso nugalėtoja Maria Dueñas. Taip pat į koncertus atvyks pasaulyje jau pripažinti meistrai – dirigentas ir baritonas Thomas Hampsonas ir dirigentas Charles’is Dutoit.

Birželio viduryje rečitalį „Bacho apoteozė“ skambins pianistas Andrius Žlabys, o kiek anksčiau pianistė Mūza Rubackytė su smuikininku Dmitrijumi Makhtinu pristatys kamerinio repertuaro programą „Ne tik Godowsky“.

Suomių pianistas Antti Siirala pasirodys su Vassilio Christopouloso diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru.

Baroko programą „Veidrodžių kambarys“ su solistais tenorais Emiliano Gonzalezu Toro ir Andersu Dahlinu atliks šveicarų baroko ansamblis „I Gemelli“.

Programoje „Dangiškoji skraistė“ pirmą kartą Vilniaus festivalyje savo kūrybines pajėgas ir savo vadovaujamus kolektyvus – Klaipėdos kamerinį orkestrą ir Šiaulių kamerinį orkestrą „Camerata Solaris“ – suvienijo Mindaugas Bačkus ir Vilhelmas Čepinskis.

Net trijuose festivalio koncertuose gros Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas ir jo meno vadovo Modesto Pitrėno, ir svečių iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius