Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 15

Aleksandro Teno ir Martyno Kuliavo duetas užbūrė Vilniaus publiką

Pavasariškus orus menantį žiemos vakarą Vilniaus Rotušėje aidėję darnūs bei gaivūs gitarų sąskambiai subūrė originalumo, kokybės bei virtuoziškumo mylėtojus. Autorinės kūrybos vakarą, kupiną staigmenų ir netikėtų svečių, dovanojo visuotinai pripažinti aukščiausio lygio gitaristai – Aleksandras Tenas ir Martynas Kuliavas, praneša renginio organizatorius „Auksiniai Renginiai“.
A.Tenas ir M.Kuliavas. Koncerto akimirka
A.Tenas ir M.Kuliavas. Koncerto akimirka / Natūrali fotografija-Gabrielius Jauniškis

Veikiausiai, gaivūs naujos kūrybos gūsiai bei atlikėjų užtikrintumas, susigrojimas sustabdė grįžti ketinusią žiemą. Sustota ne veltui, mat koncertas atnešė atradimų tiek ilgamečiams atlikėjų gerbėjams, tiek pirmą kartą apsilankiusiems smalsuoliams.

Gitaristai tęsėjo iki koncerto duotą pažadą ir programą prisodrino žanrų įvairovės: nuo lyriškų baladžių iki flamenko ritmų, nuo bliuzo iki klasikos. Šis A.Teno ir M.Kuliavo projektas pasižymėjo kaip roko estetikos ir įvairių stilių sintezė, kuria ypač stengtasi pabrėžti roko žanro jauseną. Skirtingai nuo kitų panašių projektų, vykstančių Lietuvoje, didžiąją koncerto programos dalį sudarė šių abiejų autorių kūryba, o ne pergroti, naujai interpretuoti kūriniai.

Programoje abu atlikėjai atsiskleidė kaip išskirtinio, savito braižo kompozitoriai. M.Kuliavo kūryba pasižymėjo nepaprastu muzikalumu, melodingumu, kupina netikėtų harmonijos ir ritminių sprendimų. Kitokių epitetų palytėti Aleksandro kūriniai, dvelkiantys keltiška, viduramžių nuotaika, o kūrinyje „Celtic Guru“ yra ne tik keltiškų, bet net ir indiškų motyvų. Savo vietą programoje atrado ir laiko patikrinti, puikiai žinomi kūriniai kaip, pavyzdžiui legendinės grupės „Bovy“ daina „My woman“. Lyg to būtų maža, atlikėjai nepabūgo laužyti standartų ir unikaliai atliko J.S.Bacho invenciją nr.4 d-moll, kuri buvo parašyta klavyrui. Tokio kūrinio atlikimas styginiais instrumentais neabejotinai ypač drąsus ir, verta pastebėti, sėkmingas sprendimas.

Nors scena mirgėjo nuo elektroakustinių gitarų įvairovės ir atlikėjai į savo rankas vieną po kito ėmė numylėtus instrumentus, akį bei ausį patraukė ir scenoje rečiau sutinkami styginiai instrumentai. Aleksandro Teno rankose atgijo mandolina, kuri Lietuvos scenoje tikrai retas svečias. Nuo kolegos neatsiliko ir M.Kuliavas, pristatęs cigar box guitar. Pastaroji kadaise gaminta iš cigarų dėžių, stygos iš metalinių vielų, o grifas iš šluotos koto. Tokiomis gitaromis grojo pinigų instrumentams neturėję, tačiau muzikuoti mėgę žmonės. Įdomu ir tai, jog scenoje buvusios gitarų darnos nedrumstė dažni nūdienos muzikantų pagalbininkai – nešiojamieji, planšetiniai kompiuteriai. Viskas vyko gyvai ir atvirai.

Iki pat renginio pradžios paslaptingus svečius koncerto kaltininkai laikė paslaptyje. Programos dalimi tapo salėje kaip įprastas klausytojas svečiavęsis vienas žymiausių Lietuvos bliuzmenų, grupės „The Road Band“ lyderis ir įkūrėjas Aleksandras Belkinas. Gitaristų dueto koncertinę programą Aleksandras papuošė lūpinės armonikėlės garsais, o M.Kuliavas dalijosi mintimis, kad A.Belkinas, jo nuomone, geriausiai Lietuvoje lūpine armonikėle grojantis asmuo. Bliuzmeno pasirodymais staigmenos nesibaigė. Koncertą vainikavo vokalisto, prodiuserio, legendinio kūrinio „Laikas“ muzikos autoriaus Martyno Puchovičiaus žengimas į sceną, kuris ypač sužavėjo jautriu „My woman“ atlikimu bei iš vidaus sklindančia „rokenroliška“ dvasia.

Neretai sakoma, kad scenoje svarbu ne tik muzikanto įgūdžiai, virtuoziškumas, bet ir atlikėjų tarpusavio ryšys, vienas kito pajautimas Kelių dešimčių metų patirtis scenoje ir tarpusavio bendradarbiavimas paliko žymę dueto koncerte. Įsiklausę į vienas kito gitaros skambesius, sujungę skirtingas atlikimo manieras A.Tenas ir M.Kuliavas sukūrė išskirtinį renginį. Žiūrovai po koncerto ypatingai pabrėžė jų susigrojimą, bendravimą scenoje, tarpusavio sąveiką. Ir ne veltui. Atlikėjai prasitarė, kad visą mėnesį drauge repetavo po 6–8 valandas, o likusį dienos laiką – atskirai.

Naujos programos sėkmę ir aukštą atlikėjų įvertinimą bene geriausiai atspindi klausytojų atsiliepimai. Ne vienas išėjęs iš koncerto teiravosi, kada ir kur vyks kitas dueto pasirodymas.

Kompozitorius Algimantas Bražinskas neslėpė likęs sužavėtas koncerto. Pasak jo: „Abu gitaristai – virtuozai, net negalėčiau išskirti kuris geresnis, nes abu aukščiausio lygio atlikėjai. Programa labai gerai sustatyta stilistiškai, išlaikytas tempas, apgalvota muzikos įvairovė. Labai praturtino programą vokalas ir itin harmoningai įvesta lūpinė armonikėlė. Siūlyčiau koncertų organizatoriams atkreipti dėmesį į šį duetą, nes jie verti stovėti greta pajėgiausių Lietuvos profesionalių atlikėjų.“

Gražūs epitetai duetui sklido ir iš muzikės Mildos Čiužaitės lūpų. Anot jos, labiausiai į atmintį įstrigo atlikėjų nepriekaištinga technika, dueto susiklausymas ir tai, su kokia meile ir džiaugsmu jie muzikuoja.

„Vienas kitą papildantis, charizmatiškas duetas. Talentingi improvizatoriai, originalūs kūrėjai“, – sakė moteris.

Naujas projektas prasidėjo su didele sėkme ir sulaukė nepaprasto susidomėjimo. Atlikėjai prasitaria, kad programa dar tikrai skambės Lietuvos scenose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius