Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 21

Dainos, kurių tikrosios reikšmės dar nežinojote: nuo Bobo Marley iki Lou Reedo

Paprastai patikusių dainų žodžius įsimename juos perklausę vos keletą kartų, o mėgstamiausių hitų eilutes galėtume išberti net ir pažadinti vidury nakties. Yra kūrinių, kuriuos dešimtis metų niūniuoja viso pasaulio muzikos mylėtojai, tačiau tik nedaugelis žino, ką iš tikrųjų jie reiškia.
Dainos, kurių tikrosios reikšmės dar nežinojote: nuo Bobo Marley iki Lou Reedo
Dainos, kurių tikrosios reikšmės dar nežinojote: nuo Bobo Marley iki Lou Reedo

Lou Reedas – „Take a walk on the wild side“ 

Romantika dvelkiančiame kūrinyje Lou Reedas dainavo visai ne apie meilę. Į ritmingas eilutes amerikiečių muzikantas sudėjo pasakojimą apie draugo menininko Andy Warholo mūzas – į Niujorką prekiauti savo kūnais atvykstančius transvestitus.

Nors dainoje paliestos narkotikų ir prostitucijos temos 1972-ųjų JAV buvo laikomos griežtu tabu, BBC radijas atsisakė ją transliuoti tik dėl vienos priežasties – nesuprato žargonu išreikštos užuominos apie lytinius santykius.

Sunku pasakyti, kodėl L. Reedas savo antrajam albumui pasirinko tokias skandalingas temas. Galbūt kalbėti apie transseksualumą muzikantą įkvėpė traumuojančios paauglystės patirtys: atlikėjo tėvai, sužinoję apie sūnaus homoseksualumą, bandė jį „išgydyti“ elektrošoku. Žinoma, nesėkmingai.

VIDEO: Lou Reed - Velvet Underground - Walk on the wild side

Bruce'as Springsteenas – „Born in the USA“

Nors B.Springsteeno kūrinys mums pirmiausia asocijuojasi su žvaigždėta vėliava ir iškilmingais liepos 4-osios paradais, atlikėjas šia daina išreiškė ne visai patriotiškus jausmus. Muzikantas, priešindamasis JAV dalyvavimui Vietnamo kare, čia pasakoja apie kruvinuose mūšiuose sužalotus arba jau niekada nebegrįšiančius draugus. 

Neteisingai interpretuotas kūrinys vienu metu tapo nacionalistiniu himnu, kurį savo rinkiminėje kampanijoje panaudojo prezidentas Ronaldas Reaganas. Tuomet liberalui B. Springsteenui teko nelengva užduotis priminti, jog pats atlikėjas šio politiko nepalaiko.

VIDEO: Bruce'as Springsteenas – „Born in the USA“

„The Police“ – „Every breath you take“

1983-aisiais dienos šviesą išvydusi daina iškart pateko į geriausiųjų dešimtukus ir grupei atnešė keletą „Grammy“ statulėlių. Kol ją traukia rūpestingi įsimylėjėliai, vienas kitam žadantys akylai stebėti kiekvieną judesį ar įkvėpimą, kūrinį po nelengvų skyrybų parašęs Stingas siunta – jis omeny turėjo visai ne tai!

Įkvėptas George'o Orwello knygos „1984“ ir viską stebinčio Didžiojo Brolio idėjos, muzikantas kalba apie pavydą ir bandymą kontroliuoti kiekvieną partnerio žingsnį. Nenuostabu, jog duodamas interviu BBC radijui nusivylęs atlikėjas savo dainą pavadino „bjauria ir grėsminga“.

VIDEO: „The Police“ – „Every breath you take“

Bobas Marley – „I shot the sheriff“ 

Manoma, jog 1973-aisias išleistas regio tėvo Bobo Marley kūrinys neturi nieko bendro su pareigūno nužudymu. Atlikėjas šerifu dainoje praminė gydytoją, jo mylimajai Estherai Anderson paskyrusį kontraceptines piliules. Garsusis dainininkas norėjo kuo greičiau susilaukti vaikų su savo gyvenimo moterimi, tad tokius vaistus laikė šventvagyste. 

1996-aisiais lietuvių grupė „Lipnūs Macharadžos pirštai“ pasiskolino žymiąją melodiją ir išleido kiek kitokią prasmę turinčią, tačiau ne mažiau skandalingą dainą pavadinimu „Nušoviau Brazauską“. Perdainuotas kūrinys nuskambėjo ir nacionalinio radijo eteryje, tiesa, iškart po to laidos vedėjui teko atsisveikinti su darbo vieta.

VIDEO: Bobas Marley – „I shot the sheriff“ 

Leonardas Cohenas – „Hallelujah“

Nors Leonardas Cohenas yra tikrasis šios dainos autorius, „Hallelujah“ tūkstančių klausytojų ausis pasiekė tik suskambėjusi animaciniame filme „Šrekas“. Dabar populiarus kūrinys vis dažniau girdimas vestuvių, krikštynų ar net bažnytinių švenčių metu, tiesa, vos nedaugelis žino, jog kūrinį perdainavęs muzikantas Jeffas Buckley ją apibūdino kaip „Aleliuja orgazmui bei odę meilei ir gyvenimui“.

Ir iš tiesų – atidžiau paskaičius žodžius nesunku pastebėti, jog religinį „Aleliuja“ motyvą čia nustelbia atviros aliuzijos į seksą.

VIDEO: Leonardas Cohenas – „Hallelujah“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius