2018 04 20

Izraelio nepriklausomybės 70-mečiui – specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui parašytas žydų kompozitoriaus kūrinys

Dviejų šalių draugystę įprasmino muzika – balandžio 19 d., švenčiant 70-ąsias Izraelio nepriklausomybės metines, Šv. Kotrynos bažnyčioje surengtas iškilmingas šventinis koncertas. Jo metu suskambo specialiai Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui sukurta kompozitoriaus iš Izraelio Ayalo Adlerio kūrinio „Circular Breathing“ („Cirkuliacinis kvėpavimas“) premjera.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Antrą kartą Lietuvoje svečiavęsis menininkas kompoziciją parašė Jo Ekscelencijos Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje Amiro Maimono kvietimu, su dedikacija 100-osioms Lietuvos valstybės atkūrimo metinėms. Pirmajam orkestro ir Izraelio ambasados bendram projektui sulaukus didelės sėkmės, numatomas ir tolesnis bendradarbiavimas.

Tarp šventinio koncerto svečių buvo ir švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Taip pat iškilmingame koncerte lankėsi ir Seimo nariai, 20 šalių ambasadoriai, žydų bendruomenės, Vilniaus miesto ir kultūrinės bendruomenės nariai. Ypatingą siurprizą publikai padovanojo Izraelio ambasadorius A.Maimonas – pasveikinęs svečius, kartu su orkestru jis energingai sudainavo dainą „Shalom Aleichem“. Publika jo entuziazmui neliko abejinga – pritarė plojimais, patys dainavo drauge.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Izraelio kompozitorius Ayal Adler
Mindaugo Mikulėno nuotr./Izraelio kompozitorius Ayal Adler

A.Adlerio premjerinis kūrinys „Circular Breathing“ – techniškai instriguojantis opusas, pirmasis kompozitoriaus kūrinys, parašytas būtent styginių orkestrui. Iš pradžių primenantis neritmingą, nenuoseklų kvėpavimą su nedideliais pertrūkiais, jis išauga į emocionaliai įtaigią ritmingo kvėpavimo „simfoniją“. Kompozitorius ypatingai džiaugėsi, kad jo „Circular Breathing“ Šv. Kristoforo kamerinio orkestro buvo interpretuotas ypač profesionaliai.

„Mane nepaprastai sužavėjo orkestro profesionalumas ir gebėjimas taip meistriškai išpildyti mano, kompozitoriaus, sumanymą. Dėkoju dirigentui M. Barkauskui, kurio dirigavimas pilnas laisvės, artistiškumo, energijos, o, tuo pačiu, kruopštumo ir dėmesio detalėms. Negaliu nesižavėti ir nepadėkoti ir publikai – iš koncerte dalyvavusių žmonių buvo justi nepaprasta šiluma“, – gražiu įspūdžiu dalijosi A.Adleris.

Ne mažiau entuziastingai A.Adlerio premjeros klausimu buvo nusiteikęs ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas Modestas Barkauskas. „Nepaprastai džiaugiuosi tokiu vaisingu kūrybiniu bendradarbiavimu. Džiaugiuosi šiltu ryšiu su Izraelio ambasada – būtent dėl mūsų bendradarbiavimo turėjome galimybe užmegzti ryšius ir su A.Adleriu. Jo „Circular Breathing“ – intriguojantis kūrinys, kurį interpretuoti orkestrui buvo iššūkis pačia geriausia to žodžio prasme – tikrai džiaugiamės kūrinio sėkme, publikos ir kompozitoriaus įvertinimu! Ypatingai šalia jo skambėjo ir kiti du puikūs programos kūriniai – žydų kilmės kompozitorių Viačeslavo Ganelino ir Anatolijaus Šenderovo opusai“, – teigė M.Barkauskas.

Po koncertą pradėjusios A.Adlerio premjeros, toliau programoje skambėjo keturių dalių V.Ganelino kompozitcija „Apropos“. Vieno ryškiausių visų laikų šalies džiazo muzikantų, litvako ir puikaus kompozitoriaus kūrinys – kontrastingas vakaro premjerai, tačiau maksimaliai prikaustęs publikos dėmesį. Jį atliekant solo grojo orkestro grupių koncertmeisteriai Jevgenija Budzila (smuikas), Birutė Bagdonienė (altas), Domas Jakštas (violončelė). Vakarą užbaigė A.Šenderovo Koncertas smuikui, perkusijai, fortepijonui ir styginių orkestrui. Šis kompozitorius – vienas ryškiausių kūrėjų šiandienos Lietuvoje, praturtinusių lietuvių muzikos repertuarą ne vienu genialiu kūriniu. Jo kūrinio atlikimui prie orkestro prisijungė solistai Ingrida Rupaitė-Petrikienė (smuikas), Indrė Baikštytė (fortepijonas), Pavelas Giunteris (perkusija). Ekspresyvus, spalvingas ir nepaprastai efektingas kūrinys aukščiausia emocine nata užbaigė šventinį koncertą. Įkvėpta koncerto programos turiningumo, po koncerto publika dar ilgai plojo atsistojusi, šaukdama bravo!

Šventinis koncertas, skirtas 70-osioms Izraelio nepriklausomybės metinėms tapo gražiu dviejų šalių draugystės tiltu, papuoštu naujos muzikos skambesiu. Dar kartą sveikiname mūsų draugus gražios valstybinės sukakties proga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius