-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Klaipėdos pilies džiazo festivalyje – garsusis Amsterdamo muzikos akademijos dėstytojas

Kokios asociacijos dažniausiai iškyla prisiminus viešnagę Klaipėdoje? Džiazas, jūra, laivai, gintaras... O nuo šiol - ir „Gintaro gaudytojai“. XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje pasirodys originali grupė „Amber Hunters“, kurią sudaro šeši muzikantai iš penkių skirtingų šalių.
„Amber Hunters“ ir Yoran Vroom
„Amber Hunters“ ir Yoran Vroom / Pranešimo autorių nuotr.

Ši grupė susibūrė 2020 m. pradžioje, įsisiautėjus pandemijai, Amsterdamo džiazo muzikos konservatorijoje, ten studijuojančio būgnininko Kasparo Petkaus iniciatyva. „Muzikoje rasti sprendimą, kuris skamba geriausiai, užtrunka tiek pat, kiek paryčiais rasti gintarą jūroje. Mes ieškome tol, kol randame savąjį gintaro grynuolį“, - taip grupės kūrybinį procesą apibūdina Kasparas.

Grupė atlieka originalias funk\fusion stilių kompozicijas bei improvizacijas, įkvėptas vakarų muzikos atlikėjų, tokių kaip “Ghost-note”, “Snarky puppy”, James brown, “Parliament Funkadelic” , “Weather report”, “Butcher Brown” bei daug kitų. Šeši grupės nariai, kilę iš skirtingų šalių, suformuoti skirtingų kultūrų, kuria išskirtinį “Amber Hunters” muzikinį stilių.

Kasparas Petkus (Lietuva, Klaipėda) muzikinę kelionę pradėjo labai anksti. Būdamas 5 – erių mokėsi groti pianinu ir dainuoti, 11 – kos pradėjo groti būgnais Vilniuje Krikščionių protestantų bažnyčioje. Persikėlęs į Klaipėdą, koncertavo su žinomiausiais Vakarų Lietuvos džiazo muzikantais, kartu organizavo įvairius muzikinius projektus bei kūrė muziką. Baigęs mokyklą įstojo į Amsterdamo muzikos konservatoriją ir kasmet į Klaipėdą pakviečia atvykti skirtingų sudėčių muzikinius kolektyvus. „Amber Hunters“ – tai grupė į kurią buvo įdėta daugiausiai kūrybinių ir organizacinių pastangų. Tikiu, kad mūsų grupė turi didelį potencialą ir realias galimybes skintis kelią tarptautinėje muzikos arenoje“, – sako Kasparas.

Almantas Karečka (Lietuva, Klaipėda). ”Groti pradėjau penktoje klasėje. Muzikos mokytojai netikėtai paklausus, kas norėtų groti trimitu, pagalvojau – kodėl nepabandžius. Kitą dieną nuėjau į muzikos mokyklą ir prasidėjo mano kaip trimitininko muzikinis kelias“, – prisiminimais dalinasi Almantas.

Johnny Biner (Frankfurtas, Vokietija) – muzikuoti pradėjo būdamas 8-nerių. Iš pradžių susidomėjo būgnais, tačiau netrukus pajuto aistrą gitarai. Frankfurte grodamas su vietinėmis roko ir bliuzo grupėmis nusprendė, jog nori tęsti profesionalaus muzikanto karjerą ir įstojo į Amsterdamo muzikos konservatoriją. “ Visada norėjau tapti geru gitaristu, galinčiu savo muzika stebinti žmones”, – sako Johnny.

Richard “Rico” Nacinelli (Italija, Pesaro). Richard pradėjo groti elektrine bosine gitara būdamas 14 – kos. 2009 metais įkūrė grupę “Barely Awake”, kurį greitai pelnė pripažinimą gimtojoje Italijoje, koncertavo daugelyje muzikinių klubų visoje Europoje ir už jos ribų. Vėliau Richard užsiėmė muzikos kūrimu, studijavo grafinį dizainą Italijoje, 2018 metais įstojo į Amsterdamo muzikos konservatoriją ir muzikuoja grupėse “ Amber Hunters”, “Nausyqa” ir “The floor is lava”.

Arjan “Singho” Sevilla ( JAV, Hampšyras / Ispanija, Alikantė). Gimęs Ispanijoje, užaugęs JAV, muzikantas dažnai grįžta į Alikantę, kad nepamirštų gimtosios kalbos. Pianinu pradėjo groti būdamas vos 4 – erių, o džiazo muzika susižavėjo pradėjęs lankyti vidurinę mokyklą. Šiuo metu Arjan studijuoja Amsterdamo muzikos konservatorijoje džiazo pianino skyriuje ir intensyviai užsiima prodiusavimu bei kūryba. “ Žinau, jog vieną dieną į tarptautinę muzikos industriją įžengsiu su didele jėga“, – neabejoja Arjan.

Oleg Tkachenko (Kazachstanas, Almata). Gimęs Kirgistane vėliau persikėlęs į Kazachstaną, Olegas muzikuoti gitara pradėjo 8 – erių. Netrukus pradėjo groti tenor saksofonu bei susidomėjo amerikiečių R&B bei džiazo muzika. Olegas studijavo Kazachstane, vėliau studijas pratęsė Amsterdamo muzikos konservatorijoje. Olegas sako: “ Šiuo metu esu susikoncentravęs į muzikos studijas, tačiau ateityje save matau tarp geriausių džiazo saksofonistų, kompozitorių bei muzikos prodiuserių“.

Netikėta žinia!

Baigiant rengti „Amber Hunters“ pristatymą, mus pasiekė liūdna žinia. Klaipėdos pilies džiazo organizatorė Inga Grubliauskienė pranešė, kad grupės lyderis Kasparas Petkus patyrė stuburo traumą ir festivalio scenoje jo greičiausiai neišvysime. „Visa džiazo bendruomenė nuoširdžiai linki Kasparui kuo greičiau pasveikti. Jaunystė ir aistra muzikai daro stebuklus – neabejoju, kad netrukus vėl jį pamatysime meistriškai žongliruojantį būgnų lazdelėmis“, – optimizmo nepraranda I. Grubliauskienė.

Tačiau grupės pasirodymas būtinai įvyks! Kasparą Petkų scenoje sutiko pakeisti jo mylimas dėstytojas iš Amsterdamo Yoran Vroom, kuris visada žavėjosi ir palaikė projekto „Amber Hunters“ idėją. Pats Kasparas mano, kad toks netikėtas grupės sudėties pasikeitimas, pasirodymui suteiks dar daugiau „spalvų“, nes į jo vietą stos aukščiausio lygio perkusijos meistras.

Yoran Vroom ( Amsterdamas, Nyderlandai). Gimęs muzikantų šeimoje, mušti būgnus pradėjo labai anksti ir perkusijos meno mokėsi iš geriausių šio instrumento profesionalų. 2013 metais Yoran baigė Amsterdamo muzikos konservatoriją ir pradėjo aktyviai koncertuoti su daugeliu pasaulyje pripažintų artistų. Greta koncertinės veiklos Yoran dėsto Amsterdamo džiazo muzikos konservatorijoje ir yra vienas pagrindinių džiazo būgnų skyriaus dėstytojų. 2021 metais išleido debiutinį albumą “Across A Spectrum”, kuris iš karto sulaukė tarptautinio pripažinimo.

„Šis jaunas, tačiau neabejotinai perspektyvus kolektyvas, žada puikią nuotaiką ir judėti skatinantį ritmą. Tikiu, kad „Amber Hunters“, palaikomas dėstytojo Yoran Vroom, papuoš festivalio sceną nuotaikingu pasirodymu ir džiazo muzikos gerbėjams suteiks daug įsimintinų akimirkų“, – neabejoja Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė, Inga Grubliauskienė.

XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalis vyks rugpjūčio 5 – 7 d., Kruizinių laivų terminale. Visi renginiai nemokami!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius