Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 13

★★★★★ / Lietuvos repo improvizacijos dievas gyvas – Jamos albumas „Jama“

Tegul man atleidžia Adė, Liezhuvis, KRP, Shmekla, LT, Vaiper, Pijus Opera, MTW ir kiti Lietuvos improvizacinio repo dievai, bet šiame Olimpe Dzeusas yra Jama. Ilgai albumų prasme tylėjęs ir kompanijoje su Banginiu paniręs į įstabius žodžių žaismus projekte „Freestarz“, poeto Gintaro Grajausko sūnus Rokas Grajauskas, žinomas sceniniu pseudonimu Jama, grįžta su soliniu albumu. Ir kaip pats primena – Jama gyvas.
Rokas Grajauskas-Jama
Rokas Grajauskas-Jama

Jama Lietuvos repo padangėje geriausiai žinomas dėl savo improvizacinio repo, vadinamo „freestyle“, antžmogiškų sugebėjimų. Tris kartus dalyvavęs tokiose repo kovose ir visus kartus tapęs čempionu, atlikėjas ne kartą mūšiuose buvo pašiepiamas, kad jo įrašytų dainų niekas nežino. Bet kaip gali jo rimus žinoti, kai Jamos eilės gimsta ekspromtu, ir be to pribloškia sklandumu ir aiškiomis bei taikliomis mintimis?

Pastarąjį albumą, „Albumas iš ateities“, Jama buvo pristatęs 2016 metais. Tuomet jis dar buvo žinomas kaip projekto „Jama & W“ dalis, atsakinga už tekstinę muzikos pusę. Ir pats albumas nebuvo eilinis – koncertinio pobūdžio, kuriame galima išgirsti gyvo garso pasirodymą bei klausytojų ovacijas.

Kazimiero Šešelgio nuotr./„Jama&W“
Kazimiero Šešelgio nuotr./„Jama&W“

Dar dvejais metais anksčiau buvo pasirodęs studijinis albumas „Gilumon“.

Abu šie albumai buvo persmelkti kasdienybės prieskoniais – Jama savo eilėse daug kalba apie mus supantį pasaulį, visuomenės skaudulius, nevengia garsiai įvardinti žaizdų, prieš kurias žmonės neretai stengiasi užsimerkti. Tai buvo albumai, kurie turėjo ne tik gerą skambesį, bet ir stiprius tekstus.

Pastaraisiais metais Jama kartu su Banginiu – užgrūdintu improvizacinio repo veteranu – aktyviai koncertuoja, susibūrę į grupę „Freestarz“. Internetinėse platybėse galima rasti ne vieną įspūdingą jų pasirodymą, kurių metu eilės gimsta tiesiog duotuoju momentu.

Be to, Jamos balsą jau turėjo įsiminti ir sporto mėgėjai – Rokas Grajauskas į rungtynių komentavimą įsiveržė kaip savitą stilių turintis transliacijų komentatorius, kurio frazė „Tu turbūt juokauji?“ bene geriausiai iliustruoja tą komentavimo įsitraukimą ir televizijos ekranų žiūrėtojams perteikiamą emociją.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jama Grajauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jama Grajauskas

Jama eilę metų garsėja kaip atlikėjas, kuris negali nežavėti savo „freestyle“ sugebėjimais. Tai puikiai rodo auditorijai jo siūlomi repo žaidimai. Pavyzdžiui, „Trys žodžiai“, kai gavęs tris bet kokius, dažniausiai sunkiai ištariamus žodžius, jis juos įvelka į eilių rūbą. Arba žaidimas daiktais, kai Jama leidžiasi į auditoriją ieškodamas daiktų, apie kuriuos galėtų čia ir dabar kurti eiles – vairuotojo pažymėjimas, knygos, blynai ir patys keisčiausi jam pasiūlyti daiktai šiuose pasirodymuose virsta eilučių detalėmis.

Šių metų pradžioje Jama išstojo su daina „Gyvas“ bei muzikiniu kūrinio klipu. Tai iš karto kurstė ugnį, kad Jama grįžta ir klausytojai sulauks naujo jo albumo. Štai albumą ir turime – jis pasirodė paskutinę spalio dieną.

Pirmas Jamos solinis albumas „Jama“. Pažvelkime, koks jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius