Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 07

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras: jubiliejinis sezonas baigiasi, naujas – prasideda!

Nespėjus pasibaigti jubiliejiniam 30-ajam koncertų sezonui, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, skelbia naujojo sezono koncertus. Jau nuo gegužės 13 d. klausytojai galės įsigyti bilietų į 2019 m. rugsėjo–gruodžio mėnesio renginius. Tiesa, nuo rudens orkestro laukia permainos – Vilniaus kongresų rūmus uždarius rekonstrukcijai, orkestras persikels į naujas erdves – Valdovų rūmų ir „Litexpo“ parodų ir kongresų centro koncertų sales. Ateinantį pusmetį orkestras taip pat tradiciškai koncertuos Kauno valstybinėje filharmonijoje, surengs koncertus Jonavoje, Šiauliuose ir Utenoje
LVSO
LVSO / Gabrieliaus Jauniškio nuotr.

31-ąjį koncertų sezoną Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pradės rugsėjo 27 d. Valdovų rūmų koncertų salėje vieno garsiausių XX a. britų kompozitoriaus M.Tippetto oratorija „Mūsų laikų vaikas“. Antrojo pasaulinio karo pradžios dieną pradėtas rašyti kūrinys – tai atsakas fašizmui, nekaltų žmonių persekiojimui ir Europos susiskaldymui, išreiškiantis gilų kompozitoriaus politinį, moralinį ir psichologinį susirūpinimą. Prabėgus beveik aštuoniasdešimčiai metų nuo kūrinio sukūrimo, M.Tippetto oratorija vis dar nepraranda savo aktualumo – „Mūsų laikų vaikas“ vis dar išties mūsų laikų. Sezono pradžios koncerte kartu su maestro G.Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru oratoriją atliks vieni garsiausių Lietuvos operos solistų sopranas Lauryna Bendžiūnaitė, mecosopranas Ieva Prudnikovaitė, tenoras Rafailas Karpis, bosas Liudas Mikalauskas ir Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis).

Rudenį sulauks žvaigždžių

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ruduo bus pažymėtas pasaulinio garso žvaigždžių. Spalio 11 d. Valdovų rūmų koncertų salėje viešės vienas ryškiausių šių dienų pianistų, fortepijono virtuozas Nikolajus Luganskis. Nuo penkerių savo talentu stebinęs tėvus ir mokytojus, laimėjęs visus įmanomus prestižinius tarptautinius konkursus, N.Luganskis be vargo užkariavo garsiausias pasaulio koncertų sales. Vien šį sezoną jis koncertavo su Minesotos, Tokijo „Metropolitan“, Paryžiaus, Rusijos nacionaliniu, Ispanijos nacionaliniu, Prancūzijos nacionaliniu ir Sankt Peterburgo filharmonijos orkestrais.

Šį rudenį Vilniuje sulauksime ir Tarptautiniuose operos apdovanojimuose Londone geriausia pasaulio operos soliste 2019 m. pripažintos Asmik Grigorian – spalio 23 d. su maestro G.Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ji koncertuos „Litexpo“ parodų ir kongresų centro koncertų salėje.

Lapkričio 8 d. į Lietuvą sugrįžta „trimito Paganiniu“ tituluojamas Sergejus Nakariakovas. „Jis groja trimitu taip lengvai, kaip mes kvėpuojame – žinoma, jeigu mums pasiseka“, – taip po trimito virtuozo S.Nakariakovo koncerto JAV rašė dienraštis „San Francisco Chronicle“. Būdamas dešimties S. Nakariakovas pradėjo koncertuoti su orkestrais didžiausiose Sovietų Sąjungos koncertų salėse, o dabar žavi pasaulį nuostabiai valdoma garso spalva ir dinamika: „Jis gali groti garsiai, bet šaižiai – niekada. Tad jo atliekami kūriniai tampa neįtikėtinai iškalbingi“, – rašė įtakingas Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sunday Times“.

Jau tampa tradicija, kad Advento laikotarpiu Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras klausytojams pristato sakralinės muzikos šedevrus. Po pernai didžiulio susidomėjimo sulaukusio G. Verdi „Requiem“, šiemet gruodžio 13 d. Valdovų rūmų koncertų salėje orkestras atliks vieną didingiausių muzikos istorijoje kūrinių – Johanno Sebastiano Bacho (1685–1750) Mišias h-moll. Šį baroko epochos chorinės muzikos šedevrą J.S.Bachas sukūrė likus vos metams iki savo mirties. Mišios h-moll perteikia J.S.Bacho viso gyvenimo misiją – muzika išreikšti tikėjimą viename stulbinančiame, intelektą ir dvasią išaukštinančiame kūrinyje.

Orkestras pradės simfonijų ciklus

Be gausybės žvaigždžių ateinantį sezoną Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras turės ir dar vieną naujieną – pradės Antono Brucknerio (1824–1896) ir Dmitrijaus Šostakovičiaus (1906–1975) simfonijų ciklus. Šie ciklai – sena maestro G.Rinkevičiaus kūrybinė svajonė, kurios įgyvendinimas, tiesa, užtruks – per keletą metų orkestras ruošiasi atlikti visas devynias A.Brucknerio ir net penkiolika D.Šostakovičiaus simfonijų. „Esu nemažai dirigavęs A.Brucknerio ir D.Šostakovičiaus kūrinių ir galvoju, kad tai yra genialūs kompozitoriai, kurie tikrai verti didesnio dėmesio. Aš, kaip dirigentas, kartu su orkestru supažindindamas publiką su šių kompozitorių muzika, atlikčiau švietėjišką darbą“, – sakė maestro G. Rinkevičius. A.Brucknerio Pirmoji simfonija nuskambės spalio 11 d. Valdovų rūmų koncertų salėje, D.Šostakovičiaus – spalio 23 d. „Litexpo“ parodų ir kongresų centre.

Vyks edukacinių koncertų savaitė

Spalio 28, 29 ir 30 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pirmą kartą surengs edukacinių koncertų savaitę, kurios metu orkestro muzikantai ir jų ansambliai supažindins vaikus su klasikine muzika ir orkestro instrumentais. Koncertai vyks „MO“ muziejuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniaus paveikslų galerijoje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, Martyno Mažvydo bibliotekoje, o edukacinę savaitę vainikuos Šv. Kristupo pučiamųjų kvinteto koncertas „Kas tie pučiamieji?“ „White Piano Hall“ koncertų salėje.

Orkestras lankysis ir regionuose

Lapkričio 23–24 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras lankysis Jonavoje, Šiauliuose ir Utenoje. Koncertuose „LVSO pristato: klasikos šedevrai“ skambės vienas žymiausių klasikos kūrinių visame pasaulyje – vokiečių muzikos genijaus Ludwigo van Beethoveno (1770–1827) Penktoji simfonija. Antrojoje dalyje klausytojai galės išgirsti jaunosios kartos operos solistų Ievos Juozapaitytės ir Edgaro Davidovičiaus atliekamas gražiausias G.Puccini, G.Verdi, A.Dvořáko ir kitų operų arijas ir duetus.

Šventinių koncertų savaitėje – solistai iš „Metropolitan“

Kaip ir kasmet gruodžio mėnesį Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pakvies į šventinių koncertų savaitę, kuri šįsyk įvyks „Litexpo“ parodų ir kongresų centro koncertų salėje – čia nuskambės keturi įspūdingi koncertai. Gruodžio 26 d. orkestras pakvies į jau anšlaginėmis tapusias „Roko balades“ su Povilu Meškėla, Česlovu Gabaliu ir Jeronimu Miliumi.

Gruodžio 28 d. skambės vienos žymiausių ir dažniausiai atliekamų operų pasaulyje, legendinio amerikiečių kompozitoriaus G. Gershwino „Porgio ir Besės“ gražiausi fragmentai. Operos arijas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks didžiausiose JAV operos scenose dainuojantys, „Metropolitan“ operos prizus pelnę sopranas Laquita Mitchell ir baritonas Musa Ngqungwana.

Gruodžio 30 d. klausytojus džiugins sugrįžtantis unikalus ir teatrališkas T.Kashifo kūrinys „The Queen Symphony“, sujungiantis legendinės grupės „Queen“ kūrybą ir simfoninę muziką.

O Naujųjų metų vakarą Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pakvies į Naujametinį koncertą „La Bella Voce“, kuriame klasikos perlus dainuos sopranas Lauryna Bendžiūnaitė, mecosopranas Ieva Prudnikovaitė, tenoras Edgaras Davidovičius ir bosas Raimundas Juzuitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius