Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 24

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pradeda gastroles Ispanijoje

Gegužės 23–29 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, koncertuos Ispanijoje. Į koncertines gastroles išvykstantis kolektyvas per septynias dienas aplankys keturis miestus, kuriuose surengs koncertus kartu su pasaulinio garso violončelininku Mischa Maisky.
Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gastrolės Ispanijoje
Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gastrolės Ispanijoje / A.Požarskio nuotr.

Paklaustas, kaip Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų planuose atsidūrė Ispanija, orkestro vadovas Stasys Pancekauskas sako, kad bendradarbiavimas prasidėjo prieš keletą metų, kai remiant Ispanijos ambasadai į Lietuvą atvyko vienas garsiausių flamenko gitaristų Carlosas Piñana ir dirigentas Cezaras Álvarezas. „C.Álvarezui labai patiko mūsų orkestras. Kadangi jis yra ir agentūros „Goldberg Ediciones S.L.“ meno vadovas, mums pasiūlė bendradarbiauti ir galiausiai pradėjome tartis dėl šios koncertinės kelionės“, – pasakojo S.Pancekauskas.

Orkestro vadovas džiaugiasi, kad gastrolėse Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras turės galimybę groti su pasaulinio garso violončelės žvaigžde M.Maisky, su kuriuo gegužės viduryje Vilniaus kongresų rūmuose užbaigė savo 29-ąjį koncertų sezoną. „Ispanijoje iš viso grosime keturis koncertus, tris iš jų – su M.Maisky. Šalia O.Respighi ir P.Čaikovskio kūrinių violončelei, taip pat atliksime G.Mahlerio Pirmąją simfoniją, A.Brucknerio Ketvirtąją simfoniją ir dvi P.Čaikovskio uvertiūras – „Francesca da Rimini“ ir „Romeo ir Džiuljeta“, – orkestro gastrolių planais dalijosi S.Pancekauskas.

Jo teigimu, pastaraisiais metais Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras rečiau keliauja dėl to, kad šalia savo repertuarinių koncertų, kartu su „Vilnius City Opera“ statomų operų yra labai dažnai kviečiamas koncertuoti Lietuvoje. „Galbūt dažniau draugaujame su latviais ir estais – šiemet vyko Baltijos šalių orkestrų festivalis, pas juos važiuosime ir ateinantį pusmetį“, – sakė S.Pancekauskas.

Gastroliuojantis orkestras yra retas reiškinys ir dėl ypatingai didelių finansinių išlaidų. „Pavyzdžiui, į šias gastroles Ispanijoje skrenda 89 žmonės kartu su muzikos instrumentais. Tai yra labai brangu, ir agentūros tiesiog neįstengia mums sumokėti. Šią kelionę remia Kultūros ministerijos nacionalinė programa – tikrai esame labai dėkingi ir džiaugiamės, kad naujajame profesionaliojo scenos meno įstatyme atsirado galimybė kultūrinėms įstaigoms gauti paramą iš Kultūros ministerijos. Be šios paramos negalėtume išvykti – pagal nustatytas sąlygas turime patys užsimokėti už skrydį, o visas kitas išlaidas dengia kviečiančioji agentūra“, – pasakojo S.Pancekauskas.

Sekančios Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gastrolės numatomos 2019 m. kovą – tuomet orkestras lankysis Vokietijoje. Ar muzikantai džiaugiasi gastrolių planais? „Muzikantai iš tiesų laukia gastrolių, bet, manau, labiausiai laukia tuomet, kai jų nėra daug“, – šypsosi orkestro vadovas.

Grįžus po gastrolių muzikantams neteks ilsėtis – jau birželio 1 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atidarys devintąjį LVSO vasaros festivalį. Jo pradžios koncertui – didingajai C.Orffo sceninei kantatai „Carmina Burana” šįsyk pasirinkta netradicinė vieta – VRM kiemas, Šventaragio g. 2. Likusius LVSO vasaros festivalio koncertus – „Miuziklų vakarą“ ir „Roko balades“ klausytojai kaip įprasta galės išgirsti Vilniaus paveikslų galerijos kiemelyje, Didžioji g. 4.

Bilietų į LVSO vasaros festivalio koncertus galite įsigyti „Tiketos“, „Teatrai.lt“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius