-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06

Meilė muzikai Onutės Gražinytės, Modesto Barkausko ir LNSO koncerte „Vestsaido istorija“

Gruodžio 10 d. Nacionalinėje filharmonijoje rengiamame koncerte „Vestsaido istorija“ su Modesto Barkausko diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) muzikuos daugiau kaip dešimties nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė pianistė Onutė Gražinytė, rašoma LNSO pranešime spaudai.
Onutė Gražinytė
Onutė Gražinytė / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Skambės ugningas Aleksandro Skriabino Koncertas fortepijonui ir orkestrui, Jurgio Juozapaičio simfonija „Rex“ ir nuotaikinga Leonardo Bernsteino bei Arturo Márquezo šokių muzika. Tą pačią programą gruodžio 8 d. ketinama atlikti Klaipėdoje.

Nors šio koncerto pavadinimas aiškiai nukreipia į vieną iš L. Bernsteino kūrinių, visą programą būtų galima pavadinti tiesiog geros muzikos koncertu. Ir tai sietųsi su skambia to paties Bernsteino, kuriam muzika gyvenime buvo viskas, sentencija: „Be muzikos neišgyvenčiau nė vienos dienos: neatlikdamas jos, nesimokydamas jos ar tiesiog negalvodamas apie ją.“

Meilė muzikai yra šio koncerto moto, siejantis ir skambėsiančius kūrinius, ir juos interpretuosiančius atlikėjus. Tad „Vestsaido istorija“ simboliškai bus papasakota kaip meilės muzikai istorija.

Viena ryškiausių vakaro herojų, be abejo, bus su orkestru muzikuosianti pianistė Onutė Gražinytė. Skambinti fortepijonu pradėjusi būdama penkerių metų, ji žinių sėmėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje bei Hanoverio muzikos, teatro ir medijų akademijoje, o nuo 2021 m. mokslus tęsia Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijoje.

Jaunoji pianistė nuolat koncertuoja Lietuvoje, surengė pasirodymų Lenkijoje, Šveicarijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Italijoje, Olandijoje, Austrijoje, Danijoje, Švedijoje ir kt.; muzikavo su tokiais orkestrais kaip Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, Kauno, Lietuvos valstybinis, Alikantės filharmonijos jaunimo, Zalcburgo Mozarteumo, Liono nacionalinis simfoniniai, Klaipėdos ir Sankt Peterburgo kameriniai orkestrai.

Koncerte su M.Barkausko diriguojamu LNSO pianistė skambins Aleksandro Skriabino Koncertą fortepijonui ir orkestrui fis-moll, jį kompozitorius sukūrė 1896 m. – tai buvo pirmas 24 metų autoriaus kūrinys orkestrui ir vienintelis koncertas visame jo palikime. Ugninga Skriabino muzika primins ją kūrusio kompozitoriaus reakciją į neramią epochos dvasią, jį kankinusius klausimus, į kuriuos atsakymo jis ieškojo filosofijoje.

Mintys apie netobulą pasaulio tvarką žadino ryžtą jį keisti, paversti šviesos ir džiaugsmo karalyste. Skriabino įsitikinimu, tai gali padaryti tik menas. Jo ankstyvajame kūrinyje girdėti šopeniški sąskambiai ir lyrizmas, pats Skriabinas šį opusą ypač mėgo ir dažnai grodavo.

Simfoninio vakaro programoje, diriguojamoje aistringai muziką mylinčio maestro Modesto Barkausko, skambės dar trys simfoniniai opusai – etapinė lietuvių kompozitoriaus Jurgio Juozapaičio simfonija „Rex“, kurios atlikimu Filharmonija mini kompozitoriaus 80-metį, bei nuotaikingi šokių muzikos puslapiai: „Simfoniniai šokiai“ iš legendinio Leonardo Bernsteino miuziklo „Vestsaido istorija“ bei meksikiečio Arturo Márquezo „Conga del Fuego Nuevo“.

Spalvingos muzikos vėrinys publikai leis mėgautis orkestro garsų galimybėmis, čia ir dabar kuriamu garsų meno stebuklu ir galbūt išvien su kompozitoriumi J.Juozapaičiu tapti tyliais muzikinio vyksmo vertintojais, juk kadaise jis yra sakęs: „Mėgstu stebėti orkestrą ir bandyti įspėti jo skambesio paslaptį.“

Koncertas „Vestsaido istorija“ Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje vyks gruodžio 10 d., šeštadienį, 19 val. Gruodžio 8 d., ketvirtadienį, 18.30 val. ta pati programa bus atlikta Klaipėdos koncertų salėje ir įsilies į festivalio „Salve muzika“ tėkmę. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius