Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05

Miuziklo „Rent“ premjera pažymėta milžiniška sėkme

Penktadienio ir šeštadienio vakarais Lietuvos nacionalinis dramos teatras traukė būrius žmonių. Vienas garsiausių Brodvėjaus miuziklų per visą muzikinio teatro istoriją atvyko į Lietuvą – čia vyko debiutiniai miuziklo „Rent“ pasirodymai.
Miuziklas „Rent“
Miuziklas „Rent“ / Gyčio Vidžiūno nuotr.

Prieš 20 metų pastatytas Brodvėjuje „Rent“ (liet. Nuoma) tapo vienu garsiausių miuziklų pasaulyje. Libretą ir muziką jam sukūrė Johnatan‘as Larson‘as, įkvėptas Giacomo Puccini operos „Bohema“. Kūrinys pelnė Pulitzerio premiją, keturis „Tony“, šešis „Drama desk“ ir du „World theatre“ apdovanojimus. Jo veikėjai maištauja prieš visuotinai priimtas normas, kovoja už savąjį „aš“ ir vietą po saule.

Roko miuziklas pasakoja apie jaunus menininkus, bandančius išgyventi Niujorko didmiestyje. Jie blaškosi tarp svajonių ir rūsčios tikrovės, nori mylėti ir būti mylimi. Miuziklo gvildenamos temos aktualios ir šiandien. Tai kova su AIDS ir priklausomybe nuo narkotikų, homoseksualų ir transeksualų poreikis būti pripažintiems, vyrų ir moterų lygios galimybės, tolerancija, benamystė ir skurdas, gebėjimas tamsiame liūne džiaugtis kūryba ir surasti tikrąją meilę. Nors miuziklo veiksmas vyksta Niujorke, jis artimas ir Lietuvai, nes „Rent“ aplinka – tai ir daugiakultūrio, įvairialypio, meniško bei kūrybingo Vilniaus kasdienybė.

Pasižiūrėti bei įvertinti miuziklo atvyko minia žiūrovų, kurių gretose ir būrys garsenybių. Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti neseniai iš karinės tarnybos grįžusį Igną Krupavičių su širdies drauge Vaida Kazakauskytė, laidų vedėją Skaivą Jasevičiūtę-Kraujalę, aktorę ir dainininkę Aistę Lasytę, Lietuvos teatro ir kino aktorių Jokūbą Bareikį ir daugelį kitų.

Miuzikle lankęsis režisierius, prodiuseris Gediminas Janius negailėjo šiltų žodžių miuziklui ir jo atlikėjams: „Esu miuziklo mėgėjas, ne vieną šio žanro kūrinį mačiau užsienyje ir manau, kad iki šio miuziklo Lietuvoje beveik nėra buvę miuziklo ir pagaliau mes jį turime“. Anot jo, malonu scenoje matyti talentingus draugus, kuriems jauti simpatiją ne tik todėl, kad juos pažįsti, bet todėl, kad jie miuziklą daro labai talentingai. „Buvau pavojingas auditorijos segmentas, kadangi ėjau su dideliais lūkesčiais, nes čia esanti atlikėjų komanda gali daug. Bijojau, kad nebūčiau nuviltas. Norėčiau pasakyti tiems, kurie neturi bilietų, kad nebūtų žiopliai, įsigytų bilietus, nes po premjeros internetą užplūs geri atsiliepimai ir jų labai greitai nebeliks“, – kalbėjo Gediminas Jaunius.

Jam antrino LRT Opus laidos „Atmerk akis“ vedėjas Marius Andrijauskas. Pasak jo: „Regėjome daug matytų veidų, kuriems miuziklas buvo visiškai naujas amplua. Pačioje pradžioje jaudulio neišvengta, atlikėjui ne tas pats, kaip pasirodys, todėl pradžia visada tokia, tačiau žmonės įsibėgėjo, atsipalaidavo ir matėme finalą, visi plojo atsistoję. Labai patiko du personažai, tai Benny ir Maureen, kurie buvo išpildyti tobulai. Pabandykite judėti, atlikti kūrinį nedrebančiu balsu ir parodyti emociją, kurią turi parodyti aktorius. Neturiu dėl ko kritikuoti, tik galiu pasidžiaugti sėkminga pradžia”.

Miuziklo personažus kūrė Lietuvos muzikos, teatro bei kino scenos žvaigždės – Vaidas Baumila, Dominykas Vaitiekūnas, Girmantė Vaitkutė, Martynas Kavaliauskas, Jeronimas Milius, Justinas Lapatinskas, Kristina Radžiukynaitė, Gabrielė Bielskytė, Martynas Vaidotas, Tomas Legenzovas, Tomas Žaibus, Justinas Stanislovaitis, Šarūnas Navickas, Indrė Launikonytė, Laura Rakauskaitė ir daugelis kitų.

Emocijų neslėpė miuzikle pasirodę dainininkai bei aktoriai. „Kažkada mano galvoje, sieloje gimė svajonė, jog labai norėčiau dalyvauti miuzikle. Ta svajonė gyveno mano širdyje ir šiandien ji išsipildė. Tai, kad ji pildosi, supratau tik prieš išbėgdama į sceną. Kai mes dainavome „bisinę“ dainą, aš vos tvardžiau ašaras, nes tai yra nerealus džiaugsmas“, – mintimis dalijosi Maureen vaidmenį atlikusi Girmantė Vaitkutė.

Džiaugsmo neslėpė ir optimizmo kupino Angel personažą įkūnijęs Dominykas Vaitiekūnas: Aktorius džiaugėsi, jog iki premjeros dienos mūvint aukštakulnius pavyko nukristi tik vieną vienintelį kartą, o pertrauka pasitempus koją buvo tik viena savaitė. Pasak jo, daug džiaugsmo suteikė tai, jog teko padirbėti su lietuviška „Rent“ komanda, kolegomis dainininkais, aktoriais, su kuriais dirbt buvo labai gera.

„Didžiausia vertybė šiame kolektyve buvo ta, kad visi vienas kitą palaikė, negailėjo pagyrimų ir, svarbiausia, pastabų. Labai tikiuosi, kad su šiais žmonėmis turėsime galimybę dar kartą papasakoti sudėtingą istoriją su nuostabia muzika“, – kalbėjo Dominykas Vaitiekūnas.

Rokerio Rodžerio vaidmenį atlikęs Vaidotas Baumila dalijosi mintimis, esą: „Smagu, kad premjera įvyko ir pavyko. Buvo ryšys tarp žiūrovo ir aktorių. Nors kalba buvo anglų, tikriausiai pasakysiu šabloniškai, yra kita kalba, kuri jungia žmones, tai jausmo kalba. Tas jausmas visus subūrė ir visi suprato, kaip ir apie ką kalbama“.

Lietuvoje miuziklą „Rent“ pastatė švedų režisierius ir muzikinio teatro profesorius Georg‘as Malvius‘as, kurio kūrybinėje biografijoje – 70 miuziklų, 60 spektaklių bei 20 operų. Semtis šokio meno subtilybių artistams padėjo Stokholmo baleto akademijos dėstytoja Adrienne Åbjörn, o muzikinę miuziklo dalį kuravo vokalo specialistas, kompozitorius ir muzikos prodiuseris Derek‘as Barnes‘as. Scenos apipavidalinimu bei kostiumais rūpinosi scenografė ir kostiumų dizainerė Ellen Cairns. Garso režisierius – Olli Nousiainen, šviesų dailininkas – Palle Palme.

Iš Vilniaus miuziklas persikelia į Kauną. Kauno valstybiniame dramos teatre miuziklas bus rodomas rugsėjo 8, 9, 10 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius