Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26

Orkestro muzikos koncertas – kompozitoriui Broniui Kutavičiui atminti

Per visą Lietuvą ritantis kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus muzikos bangai, į ją rugsėjo 28 d. įsilies ir koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šio vieno iškiliausių mūsų šalies kompozitorių atminimas bus pagerbtas orkestro muzikos programa „In memoriam Broniui Kutavičiui“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Bronius Kutavičius
Bronius Kutavičius / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Bronius Kutavičius savo kūrybą suvokė kaip misiją ir pasiaukojimą: „Reikia visą save atiduoti, kiek gali.“ Ir atidavė maksimaliai. Jo kūriniuose užkoduota sprogdinanti įtampa ir užburianti įtaiga tai neabejotinai liudija veikdama ir šiandien. Jo muzika nepaliauja skambėjusi koncertų salėse, sklinda radijo bangomis, veikia virtualioje erdvėje, traukia atlikėjus prie jos vis sugrįžti.

Kaip sakoma Lietuvos muzikos informacijos centro pristatyme, B.Kutavičiaus kūryba išeina toli iš grynosios muzikos ribų, apima platų kultūrinį kontekstą, atidengdama amžių glūdumoje skendinčius tautų istorijos ir priešistorės klodus, materializuodama grynuosius mitinės ir religinės sąmonės archetipus. Archajinėmis, pirmapradėmis pajautomis grindžiama, „kultūrinės archeologijos“ misiją vykdanti Kutavičiaus muzika sykiu yra ir labai racionali, matematiškai tiksli, tačiau darnios, kartais net komplikuotai suręstos jo garsų sistemos visada alsuoja gyvybe, jausmo jėga.

Rugsėjis prie B.Kutavičiaus muzikos sugrąžina minint šio šviesaus atminimo kūrėjo 90-ąsias gimimo ir pirmąsias mirties metines (1932 m. rugsėjo 13 d. – 2021 m. rugsėjo 29 d.).

Atminimo koncertui Nacionalinėje filharmonijoje susiburs gausus būrys kompozitorių menančių atlikėjų. Scenoje išvysime Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, chorą „Vilnius“, Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijoninį duetą, klarnetininką Rimvydą Savicką. Programą diriguos už lietuvių kompozitorių simfoninių kūrinių interpretacijas ypač vertinamas maestro Robertas Šervenikas.

B.Kutavičiaus atminimui skirtoje programoje skambės etapiniais originalaus kūrybinio stiliaus riboženkliais tapusios kompozicijos: „Roberto demonai ir angelai“ dviem fortepijonams, „Gervių šokiai“ dviem fortepijonams ir klarnetui, „Disputas su nepažįstamuoju“ dviem fortepijonams ir fonogramai. Jas vainikuos simfonija-oratorija „Epitafija praeinančiam laikui“, skirta reikšmingiausioms Vilniaus istorijos datoms: 1323, 1579, 1832 ir 1988 metams, kurie įprasmina lietuviams svarbius istorinius įvykius – tai Vilniaus miesto įkūrimas, Vilniaus universiteto įsteigimas ir jo uždarymas, taip pat 1989 m. vasarį įvykęs Katedros atšventinimas po to, kai 1988 m. spalio 22 d. ji buvo grąžinta tikintiesiems.

Koncertas „In memoriam Broniui Kutavičiui“ vyks rugsėjo 28 d., trečiadienį, 19 val. Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti siūlomu 82-ojo sezono abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius