-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 11

Pasaulinės šlovės baritonas Thomas Hampsonas koncertuos Vilniuje

Rugpjūčio 19 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje žymusis baritonas Thomas Hampsonas dainuos ir diriguos Gustavą Mahlerį. „Metų koncertas!“ – toks šūkis lydi šį laukiamiausiu tapusį 2020 ir 2021 m. Vilniaus festivalio koncertą. Dėl pandemijos du kartus atidėtas, tikėkimės, jis pagaliau tikrai įvyks.
Thomas Hampsonas
Thomas Hampsonas / „Marshall Light Studio“ nuotr.

Vieną ryškiausių JAV baritonų Thomą Hampsoną „Metropolitan“ operos gildija skambiai tituluoja „Metropolitano meistru“ („Met Mastersinger“). Solisto karjeroje – daugiau kaip 80 operinių vaidmenų, kuriuos jis atlieka viso pasaulio operos teatruose, jo diskografijoje – daugiau kaip 170 albumų, kurie ne kartą buvo nominuoti arba pelnė tokius prestižinius apdovanojimus kaip „Grammy“, „Edison“ ar „Grand Prix du Disque“. 2009 m. jis Atlanto tarybos Vašingtone apdovanotas išskirtinio menininko premija; dainininkas buvo Niujorko filharmonijos kviestinis ir reziduojantis menininkas – pirmasis šios garsiosios organizacijos istorijoje. 2010 m. Kongreso biblioteka jam įteikė Gyvosios legendos apdovanojimą už specialaus patarėjo veiklą tyrinėjant ir atliekant JAV kompozitorių muziką, be to, jis pelnė garsųjį „Concertgebouw“ prizą.

Greta intensyvios operinės veiklos solistas rengia ir kamerinės muzikos programas, jo repertuare – gausybė vokiečių lied, Beethoveno ciklas „Tolimajai mylimajai“, Mahlerio dainos, įvairiaspalvė Amerikos kompozitorių vokalinės muzikos retrospektyva, todėl neretai šis dainininkas vadinamas „dainos ambasadoriumi“. Be to, koncertuose T.Hampsonas į rankas ima ir batutą. Tad ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiamame koncerte jis meistriškai suderins šiuos du – dainininko ir dirigento – amplua.

Koncerto Vilniuje programai Th.Hampsonas pasirinko monografinį austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio simfoninės ir vokalinės muzikos repertuarą: skambės dainos iš „Stebuklingo berniuko rago“ ir „Blumine“ iš Simfonijos Nr. 1 D-dur „Titanas“. Programa bus atlikta su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO, meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas).

„Esu triskart benamis: kaip bohemietis – Austrijoje, kaip austras – Vokietijoje ir kaip žydas – visame pasaulyje. Visur – tik įsibrovėlis, niekad nelaukiamas“, – taip save pristatydavo austrų kompozitorius Gustavas Mahleris. Dainų rinkinį „Stebuklingas berniuko ragas“ kompozitorius rašė XIX a. paskutiniame dešimtmetyje, jo tekstų pagrindu tapo to paties pavadinimo literatūrinis vokiečių folkloro rinkinys, kurį 1805–1808 m. sudarė ir išleido Achimas von Arnimas ir Clemensas Brentano. Šio literatūrinio veikalo tekstai rado atgarsį ir kituose Mahlerio kūriniuose, o jo parašytos atskirų dainų melodijos įsiliejo į simfonines partitūras.

Pirmasis Mahlerio „Stebuklingojo berniuko rago“ natų leidimas pasirodė 1899 m. ir turėjo visiškai kitą pavadinimą – „Humoreskos“. Tai buvo penkių vokalinių miniatiūrų sumanymas. „Stebuklingas berniuko ragas“ liudija nuolatinį Mahlerio grįžimą prie vokiečių literatūrinio šaltinio, nes ilgainiui penkios vokalinės humoreskos buvo papildytos naujomis baladėmis bei dainomis ir išaugo iki dvylikos dainų rinkinio.

Koncerte greta dainų iš „Stebuklingo berniuko rago“ skambės „Blumine“ iš Simfonijos Nr. 1 D-dur „Titanas“. Dar vadinama Andante, ši dalis ilgai laikyta dingusia, mat trumpindamas savo simfoninį ciklą „Titanas“ šią dalį G.Mahleris tiesiog išmetė. Ji buvo pradingusi ilgam – tik 1966 m. muzikologas Donaldas Mirchellas surado jos rankraštį.

Thomo Hampsono ir LNSO interpretuojama Mahlerio muzika skambės rugpjūčio 19 d., ketvirtadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius