Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14

Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas autentiškas W. A. Mozarto smuikas

Lietuvos ir Austrijos draugija kartu su Zalcburgo tarptautiniu „Mozarteumo“ fondu, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos nacionaline filharmonija ir Lietuvos muzikų rėmimo fondu realizuoja projektą, kurio metu Lietuvos visuomenei bus pristatytas smuikas, kuriuo grojo pats W. A. Mozartas gyvendamas Vienoje. Keturių koncertų metu Vilniuje žiūrovai turės galimybę išgirsti autentišku itališku smuiku atliekamą W. A. Mozarto muziką. 
Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas autentiškas V. A. Mozarto smuikas
Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas autentiškas V. A. Mozarto smuikas / Martyno Aleksos nuotr.

W. A. Mozarto costa smuiku grieš muzikologė, smuikininkė Anja Morgenstern, daugiau apie instrumentą papasakos muzikologas Ulrichas Leisingeris. Abu svečiai iš Austrijos yra Zalcburgo „Mozarteumo“ tarptautinio fondo bendradarbiai. Jo fonduose ir yra saugomas autentiškas W. A. Mozarto instrumentas. Visų keturių koncertų Vilniuje metu pasirodys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, mišrus choras, solistai Anja Morgenstern (W. A. Mozarto costa smuikas, Austrija), LMTA studentai-solistai – Lina Dambrauskaitė (sopranas), Gabrielė Kiršaitė (mecosopranas), Juozas Janužas (tenoras) ir Danielė Brekytė (smuikas).

Koncertų metu skambės įvairi instrumentinė, vokalinė, chorinė ir simfoninė W. A. Mozarto sukurta muzika.

2015 m. pavasarį Lietuvos ir Austrijos Draugijos kvietimu Zalcburgo dienų Lietuvoje renginiuose lankėsi „Mozarteumo“ tarptautinio fondo prezidentas Johannesas Honsig-Erlenburgas. LR Seime vykusios konferencijos metu, skirtos Lietuvos ir Zalcburgo žemės kultūrinio bendradarbiavimo 45-mečiui, prezidentas patvirtino, kad Lietuva pamatys ir išgirs originalų muzikos instrumentą, kuriuo grojo pats W. A. Mozartas.

Projektas „W. A. Mozarto smuikas Lietuvoje“, skirtas kompozitoriaus 260-osioms gimimo metinėms. Projektą palaiko LR Švietimo ir mokslo ministerija, Austrijos Respublikos ambasada, UAB „Silberauto“, Lietuvos dailės muziejus, Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas, meno mecenatė Raminta Kuprevičienė, „Mozarteumo“ universitetas Zalcburge, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, ES programa Erasmus+.

Martyno Aleksos nuotr./Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas autentiškas V. A. Mozarto smuikas
Martyno Aleksos nuotr./Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas autentiškas V. A. Mozarto smuikas

W. A. Mozarto smuiko jau klausėsi Japonijos, JAV ir Kubos meno mylėtojai. Pažymint ilgamečius Lietuvos ir Zalcburgo žemės partnerystės ryšius šis instrumentas skambės ir Lietuvoje. „Mozarteumo“ tarptautinis fondas saugo šešis originalius W. A. Mozarto instrumentus: klavikordą (Clavichord), fortepijoną (Hammerflügel), mažą vaikystės smuiką, altą, Zalcburgo smuiką ir Vienos smuiką, dabar vadinamą W. A. Mozarto „Costa smuiku“. Šis pavadinamas kilo iš italų meistro pavardės – Pietro Antonio dalla Costa, pagaminusio šį meno kūrinį 1764 m. Trevizo mieste. Daugelis išlikusių P. A. Costa instrumentų – smuikai, pagaminti tarp 1733 m. ir 1768 m. Šio ryškaus Venecijos mokyklos smuikų meistro instrumentai pasižymi minkštu ir sodriu skambesiu, savita tembro spalva. P. A. Costa individualiai studijavo ir rėmėsi Kremonos mokyklos didžiųjų meistrų – Amati ir Stradivari smuikų kūrybos meno atradimais, juos pratęsdamas savo kūriniuose.

Šiuolaikiniai ekspertai patvirtina nuomonę, jog V.A.Mozarto „Costa smuikas“ yra autentiškas. Tikėtina, kad W. A. Mozartas savo instrumentais griežė skirtingais laikotarpiais. Manoma, kad Mitenvalde gamintą smuiką jis paliko savo seseriai Nannerl gimtajame Zalcburge, o vėliau Vienoje įsigijo P. A. Costa smuiką.

Po kompozitoriaus mirties jo žmona Constanza smuiką perdavė muzikos leidėjui Ofenbache (netoli Frankfurto) Johannui Antonui Andre. 1840 m. J. A. Andre smuiką įteikė savo bendradarbiui Heinrichui Henkeliui. H.Henkelio sūnus Karlas buvo smuikininkas ir daug metų koncertavo šiuo instrumentu. 1909 m. smuiką įsigijo muzikos instrumentų firma „Hill & Sons“ Londone. Vertingas instrumentas priklausė firmos kolekcijai iki jos egzistavimo pabaigos. 1988 m. smuiką įsigijo Vokietijos meno mecenatė dr. Nicola Leibinger-Kammuller. 2013 m. ji padovanojo smuiką „Mozarteum“ fondui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius