-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras gastroliavo Sakartvele

Rugsėjo 28–spalio 2 dienomis Šv. Kristoforo kamerinis orkestras drauge su jo meno vadovu ir vyr. dirigentu Modestu Barkausku vyko gastrolių į Sakartvelą. Sėkmingai įvyko koncertai Tbilisyje ir Dušetyje.
Koncerto Dušeti mieste akimirka
Koncerto Dušečio mieste akimirka / Orkestro archyvo nuotr.

Bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Sakartvele, Tbilisio Džansugo Kachidzės muzikos ir kultūros centras pakvietė Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą dalyvauti muzikos ir kultūros centro organizuojamame „Autumn Tbilisi“ muzikos festivalyje.

VIDEO: Netikėta koncerto pradžia atliekant Broniaus Kutavičiaus „Dzūkiškas variacijas“:

26-erius metus iš eilės organizuojamame festivalyje orkestras pasirodė rugsėjo 30 d. 19.30 val. koncerte. Įspūdingoje, ypač skaidria akustika pasižyminčioje D.Kachidzės muzikos ir kultūros centro salėje skambėjo lietuvių kompozitorių Ramintos Šerkšnytės, Broniaus Kutavičiaus, Jono Tamulionio, Algirdo Martinaičio, Juozo Naujalio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos programa. Koncerto klausytojų garbei buvo atliktos ir keturios Sulchano Cincadzės miniatiūros. Visa programa buvo ypač šiltai sutikta, koncerto pabaigoje orkestrą ir jo meno vadovą ir vyr. dirigentą Modestą Barkauską žiūrovai sveikino atsistoję audringomis ovacijomis, gėlių puokštėmis ir bravo šūksniais.

Orkestro archyvo nuotr./Koncerto Tbilisyje akimirka
Orkestro archyvo nuotr./Koncerto Tbilisyje akimirka

Koncerte dalyvavo J. E. Lietuvos Respublikos ambasadorius Sakartvele Giedrius Puodžiūnas su žmona, miesto bendruomenė, garbės svečiai, festivalio organizatoriai Teona ir Vachtangas Kachidzės. V.Kachidzė – garsus Sakartvelo dirigentas ir kompozitorius, Tbilisio simfoninio orkestro meno vadovas ir dirigentas, scenoje ne kartą pasirodęs su tokiais atlikėjais kaip Gidonas Kremeris, Jurijus Bašmetas.

Po koncerto jis negailėjo orkestrui ir jo meno vadovui gerų žodžių: „Esate aukščiausio lygio orkestras. Jūsų susigrojimo sinchronizacija stebina, muzikinė raiška – puiki. Esu sužavėtas kiekvienu jūsų muzikantu – kiekvienas jų yra puikus atlikėjas. O Modestas Barkauskas – žmogus, iš kurio vidaus skamba muzika. O tai labai retas reiškinys. Skambėjote ne kaip 19, o kaip 69 žmonių orkestras.“

VIDEO: Ištrauka iš koncerto pabaigoje skambėjusios Jono Tamulionio „Toccata diavolesca“ ir publikos plojimai:

Kompozitorius prisipažino, kad dalies koncerto programos kūrinių jis nebuvo iki šiol girdėjęs, džiaugėsi, kad tiek Sakartvelo žmonės, tiek jis pats galėjo susipažinti su turtinga Lietuvos kultūra ir jos kompozitorių kūryba. Didžiausią įspūdį jam palikęs pirmasis Šv. Kristoforo kamerinio orkestro programos kūrinys – Broniaus Kutavičiaus „Dzūkiškos variacijos“

Dušečio miesto kultūros centre įvyko antrasis kelionės koncertas, skirtas miesto bendruomenei. Koncerte dalyvavo miesto meras, miesto tarybos nariai, J. E. Lietuvos Respublikos ambasadorius Sakartvele Giedrius Puodžiūnas su žmona.

„Vietiniai gyventojai sakė, kad tokio lygio koncerto čia dar nėra buvę. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis galime pristatyti Lietuvos kultūrą Sakartvelo regionuose. Dušečio žmonėms surengta išties neeilinė šventė“, – kalbėjo J. E. Lietuvos Respublikos ambasadorius Sakartvele Giedrius Puodžiūnas.

Po sėkmingų gastrolių užsimezgęs draugiškas ryšys su kompozitoriumi Vactangu Kachidze teikia viltį jį pamatyti Lietuvoje. Buvo aptartos bendrų projektų su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru galimybės.

Orkestro gastroles iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius