Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 25

Tarp Niujorko ir Kauno gyvenantis muzikantas gimtinėje plėtoja džiazo vakarų idėją

Pilką vasario vakarą viename iš Kauno barų įvyko antrasis „Kaunas Jam Session“ vakaras. Kokybiškai muzikai neabejingi kauniečiai susirinko pasiklausyti gyvai atliekamų džiazo kūrinių. Renginio idėją iš Niujorko atvežė jaunas kūrėjas Augustinas Gutauskas. Keliaudamas po JAV jis suvokė, kad jauni muzikantai ten turi erdvę, kurioje gali tobulėti. Kodėl gi niujorkietiškos dvasios neatvežus į Lietuvą?
Augustinas Gutauskas
Augustinas Gutauskas su grupe / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Pagrindinis „Jam Session“ tikslas – sukurti aplinką, kurioje atlikėjas galėtų save realizuoti. Tai nėra vien tik koncertas. Greičiau judėjimas, vienijantis skirtingus žmones. Atsiradęs tais laikais, kai apie internetą nė svajoti nesvajota, jis atliko ir socialinę funkciją.

„Jam Session“ kultūra kūrėsi ir išpopuliarėjo JAV XX a. pirmoje pusėje, juodaodžiams ir baltaodžiams atlikėjams pradėjus rengti bendrus pasirodymus.

„Jam Session“ kultūra kūrėsi ir išpopuliarėjo JAV XX a. pirmoje pusėje, juodaodžiams ir baltaodžiams atlikėjams pradėjus rengti bendrus pasirodymus. Jų fone formavosi naujos džiazo srovės ir karjerą pradėjo ne vienas garsus atlikėjas.

„Paprastai renginys pradedamas koncertu, kuriam pasibaigus pasirodyti kviečiami visi norintys. Ypač svarbią vietą užima improvizacijos, kurių metu kiekvienas gali išreikšti save. Savirealizacija labai svarbi jauniems atlikėjams. Niujorke tokie renginiai vyksta dažnai. Net eidamas vakare po darbo, visada gali surasti vietą, kurioje kas nors groja“, – pasakoja 25-erių metų Augustinas.

Muzikantas teigia, kad Kaunas – džiazo sostinė, tačiau čia jis skamba tik kartą metuose. Be to, šiais laikais džiazas dažniausiai yra siejamas su akademine aplinka – jį groti renkasi konservatyviausi atlikėjai. Tai prieštarauja pačiai idėjai, juk džiazas tai – maištas, improvizacija. Šis muzikos stilius formavosi žemiausiuose visuomenės sluoksniuose, tad turėtų jungti žmones, nepriklausomai nuo kartos ar socialinės padėties. Tai gyva ir nuolat kintanti muzikos srovė, spinduliuojanti minties laisvę. Nepaprastai įvairi, taigi kiekvienas gali atrasti tai, kas jam patinka labiausiai.

„Idėja Kaune rengti „Jam Session“ vakarus kilo sugrįžus į Lietuvą. Vieną vakarą vaikštinėjau miesto gatvėmis neturėdamas kur prasmingai praleisti laiką. Supratau, kad trūksta erdvės, kurioje galėčiau save realizuoti. Mes, jauni muzikantai, neturime kur susirinkti. Akademinėje aplinkoje jaučiamės įsprausti į rėmus. Pamaniau, kad patys turime susikurti vietą, kuri nevaržytų ir kurioje kiekvienas jaustų palaikymą. Aš ir pats nesu profesionalus džiazo atlikėjas, tačiau trokštu mokytis. Manau, kad, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia išnaudoti kiekvieną progą. Žinoma, labai laukiami ir daugiau patirties turintys atlikėjai. Tai puiki galimybė mokytis iš profesionalų“, – pasakoja A.Gutauskas.

Pasak jo, organizuojant pirmąjį vakarą sunkiausia buvo surasti barą, kuris įsileistų. Idėjas dažnai žlugdo noras užsidirbti. Todėl vaikinas dėkingas „B2O“ baro kolektyvui, kuris patikėjo juo ir plačiai atvėrė savas duris.

Besidomintys metalo muzika A.Gutauską atpažįsta kaip grupės „Korozija“ gitaristą ir vokalistą. Gimė jis Kaune, žinomo poeto Gintaro Gutausko šeimoje. Tėvas mirė, kai jam buvo vos aštuoneri. Anksti pasaulį palikęs poetas tebegyvena poezijos knygose ir sūnaus, taip pat pasirinkusio menininko kelią, širdyje.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Augustinas Gutauskas
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Augustinas Gutauskas

„Tėvas mėgo muziką, tad namuose skambėjo viskas: nuo Ellos Fitzgerald, Louiso Armstrongo iki „Queen“ ir „Black Sabbath“. Tai išugdė atvirumą įvairiems stiliams, – prisimena atlikėjas. – Groti norėjau visada, tačiau ilgą laiką tai tebuvo tik pomėgis. Svajojau būti būgnininku, bet dėl praktinių priežasčių teko rinktis gitarą. Kartu su draugu grojome metalą. Džiazo tuo metu tik klausiausi. Daug sportavau, svajojau būti treneriu, todėl muzika nebuvo pagrindinė veikla. Baigęs mokyklą įstojau į Lietuvos sporto universitetą. Studijos nuvylė, todėl vis daugiau laiko praleisdavau muzikuodamas. Antrame kurse supratau, kad sportas – ne mano sritis. Vis dėlto kiekvienas išmoktas dalykas išlaisvina žmogų, suteikia galimybę rinktis.“

Gyventi į JAV Augustino šeima persikėlė laimėjusi žalią kortą.

VIDEO: Pirmasis "Jam Session" džiazo vakaras Kaune

„Aš nežinojau kurioje šalyje noriu ateityje apsistoti. Nuolat grįždavau į Lietuvą. Man gerai ir ten, ir čia, tačiau gyvenimas nuolatinėje kelionėje pirmyn ir atgal vargina. Šiuo metu gyvenu Kaune. Labai myliu Lietuvą, Vasario 16-oji man pati gražiausia diena metuose, svarbesnė už gimtadienį. Žaviuosi tarpukario Lietuvos istorija. Man atrodo, kad tuo metu gyvenę žmonės daug dirbo dėl bendros idėjos – laisvės. Turime ko iš jų pasimokyti“, – pabrėžė pašnekovas.

Vaikino teigimu, dabar yra geriausias metas kurti svajones ir jas įgyvendinti, nelaukiant, kol kas nors kitas jas išpildys.

„Jauni žmonės neturėtų pasiduoti lengvabūdiškam gyvenimui, dabar yra metas suimti save į rankas ir kurti tokią ateityje, kurioje patys norėtumėm gyventi“, – pokalbį užbaigė Augustinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius