Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 24

Ukrainos muzika – gniaužiama Rusijos: kai negrėsė pavojus, ji klestėjo

Kovo pabaigoje, praėjus mėnesiui po invazijos į Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasmerkė tai, ką jis pavadino „rusofobija Vakaruose“. Jis teigė, kad Vakarų šalys „bando ištrinti 1000 metų Rusijos kultūrą“. Savo abejotiniems teiginiams pagrįsti V.Putinas nurodė atvejus, kai Vakarų Europos ir Amerikos orkestrai atsisakė atlikti Čaikovskio, Šostakovičiaus ir Rachmaninovo kūrinius, nors daugeliui šių kompozitorių vargu ar trūksta dėmesio didžiausiose pasaulio scenose.
Kobzarai Charkive
Kobzarai Charkive / Creative Commons nuotr.

Nuo pat invazijos pradžios buvo diskutuojama, ar atlikti rusų kompozitorių muziką. Tačiau kai kurie ukrainiečiai mano, kad šiose diskusijose neatspindima esmė. Kaip skelbiama vienoje ukrainiečių peticijoje, tokių kompozitorių kaip Šostakovičius, kurį sovietinis muzikos aparatas cenzūravo, istorija ilgą laiką užgožė dažnai netgi žiauresnes represijas prieš ukrainiečių kompozitorius.

Valdant carui, o vėliau sovietiniam režimui, valdžios institucijos griežtai reguliavo (o kartais ir visiškai cenzūravo) Ukrainos gilias ir įvairiaspalves muzikos tradicijas, įskaitant kazokų dainas ir romų muziką. Pastaruoju metu V.Putinas atvirai neigė unikalios ukrainiečių kultūros egzistavimą.

Tačiau XX a. pradžioje trumpą laiką ukrainiečių kompozitoriai galėjo džiaugtis, kad Rusijos ar sovietų valdžia jų nereguliuoja. Nuo 1917 m. bolševikų revoliucijos iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio stalinistinių represijų laiko Kyjivo miestas Ukrainoje buvo modernistinės muzikos ir eksperimentų, dažnai su ypatingu ukrainietišku atspalviu, židinys.

Vida Press nuotr./Mykola Lysenka
Vida Press nuotr./Mykola Lysenka

Amžių sandūroje ukrainiečių kompozitoriai, kurių daugelis buvo paveikti rusų stačiatikių chorinių tradicijų, daugiausia kūrė darbus chorui. Mykola Lysenka (1842–1912), pelnęs „ukrainiečių muzikos tėvo“ titulą, pirmuosius kelis savo profesinio gyvenimo dešimtmečius praleido rinkdamas ir aranžuodamas ukrainiečių liaudies dainas, kurių daugelį vėliau įtraukė į savo originalias kompozicijas. Jo choriniai kūriniai padėjo suformuoti savitą ukrainietišką skambesį. Kai kurie jų, pavyzdžiui, „Malda už Ukrainą“, kurią Niujorko ukrainiečių choras „Dumka“ netrukus po Rusijos invazijos pradžios atliko laidoje „Saturday Night Live“, tapo žinomi tiek religinėje bendruomenėje, tiek visuomenėje. Jo kūryba padėjo pagrindus ukrainiečių muzikiniam švietimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius