-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūrai – 4,5 mln. eurų karantino pasekmėms mažinti

Antradienį Vyriausybėje vykusios spaudos konferencijos metu kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pristatė priemonių planą, kaip padėti kultūros sektoriui ir jo atstovams, per karantiną netekusiems pajamų. Šiuo metu tam numatoma skirti 4,5 mln. eurų.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Priemonių planas buvo parengtas specialiai šiam klausimui suburtos darbo grupės.

Kultūros ministras pristatė svarbiausias priemones. Tarp jų – iš Kultūros rėmimo fondo skiriami 600 000 eurų individualioms stipendijomis kultūros ir meno atstovams. „Ši stipendijų programa specialiai orientuota į dabartinę situaciją, stipendijas planuojama skirti trims mėnesiams“, – sakė M.Kvietkauskas.

Skaičiuojama, kad vieno mėnesio suma turėtų siekti 600 eurų, taip stipendijas galėtų gauti daugiau nei 300 kultūros atstovų, nebūtinai turinčių meno kūrėjo statusą.

Iš Kultūros rėmimo fondo lėšų 1,2 mln. eurų ketinama skirti nevyriausybinėms kultūros organizacijoms. Ši priemonė, pasak ministro, nukreipta į kultūrinio turinio pertvarkymo ir perkėlimo į skaitmeninę erdvę projektus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšos – 700 000 eurų – bus nukreiptos autorių nuostoliams kompensuoti. Šiuo metu šios priemonės principai yra derinami su autorių teisinių ir gretutinių teisių asociacijomis.

Kaip skelbta praėjusią savaitę, 2 mln. eurų bus skirti kūrybinėms prastovoms padengti – ši priemonė taikoma pagal meno kūrėjų socialinės apsaugos programą, palengvinus dalyvavimo joje sąlygas.

„Pradinis planas numato 4,5 mln. eurų, skirtų karantino padariniams mažinti. Tai pirminės priemonės, pirminis planas – jis bus pildomas, atsižvelgiant į naujus darbo grupės pasiūlymus, kintančias aplinkybes ir finansinius resursus“, – sakė M.Kvietkauskas.

Jis taip pat dėkojo kultūros darbuotojams, kurie šiuo sudėtingu metu ieško būdų, kaip kultūros turinį pristatyti nuotoliniu būdu, o taip pat prisideda ir prie apsaugos priemonių gamybos.

„Kultūros įstaigos dalyvauja ir padėdamos kovoti su viruso padariniais. Noriu paraginti savivaldybes, kad jos pasitelktų šias kultūros darbuotojų pajėgas kovai su esama situacija. Ir organizuodamos darbą savivaldybės laikytųsi nurodymų dėl darbo organizavimo. <...>

Ministerijos pozicija yra labai aiški. Masinis prastovų ar atostogų taikymas nėra šitoje situacijoje pagrįstas. Aš ir asmeniškai esu kalbėjęs su kai kuriais merais, kurie tokių priemonių bando imtis, ir esu pasakęs, kad mūsų nuostata, rekomendacija yra vienareikšmiška – negalima taikyti masinių prastovų ar atostogų, tuo tarpu, kai kultūros darbuotojų veikla gali būti be galo naudinga“, – sakė M.Kvietkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius