-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija: „Netflix“ dokumentiniu serialu apie Holokaustą „perrašo istoriją“

Lenkija pasiskundė bendrovei „Netflix“, kad jos dokumentiniame seriale apie nacių Vokietijos mirties stovyklas rodomu „neteisingu“ žemėlapiu „perrašoma istorija“. Premjeras Mateuszas Morawieckis paragino populiarią JAV srautinio siuntimo ir prodiusavimo bendrovę ištaisyti „baisią klaidą“, kuri, jo nuomone, buvo „padaryta netyčia“.
Netflix
Netflix / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Netflix“ konsultantė Lenkijoje, prisistačiusi tik Malgorzatos vardu, naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad kompanija „šį klausimą laiko prioritetiniu“ ir kad jos būstinė netrukus paskelbs oficialų pareiškimą.

„Netflix“ nenorėjo nieko įžeisti ar kėsintis į kokias nors vertybes“, – pridūrė ji.

Aušvico memorialinis muziejus socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat rašė, kad istorinė ir geografinė informacija „Netflix“ dokumentiniame seriale apie nacių mirties stovyklų vietas yra „paprasčiausiai neteisinga“.

Seriale „The Devil Next Door“ rodytame žemėlapyje nacių Vokietijos Antrojo pasaulinio karo metais pastatytos mirties stovyklos buvo pažymėtos teritorijoje su dabartinės Lenkijos sienomis, atsiradusiomis tik karui pasibaigus.

Iš tiesų nacių Vokietija šias stovyklas pastatė teritorijoje, kurią buvo okupavusi po savo invazijos 1939 metų rugsėjį ir Lenkijos užėmimo.

„Šis žemėlapis ne tik neteisingas – juo žiūrovai klaidinami verčiant manyti, kad Lenkija buvo atsakinga už šių stovyklų įkūrimą ir laikymą, ir už jose vykdytus nusikaltimus“, – sakoma M.Morawieckio laiške „Netflix“ vadovui Reedui Hastingsui, pirmadienį paskelbtame jo oficialiame puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Kadangi mano šalis tuo metu net neegzistavo kaip nepriklausoma valstybė ir milijonai lenkų buvo nužudyti šiose vietose, šis „The Devil Next Door“ elementas yra ne kas kita kaip istorijos perrašymas“, – sakė jis.

Minimas žemėlapis rodomas dokumentiniame pasakojime apie pensininką, buvusį JAV automobilių pramonės darbuotoją Johną Demjanjuką, kurį Vokietijos teismas 2011 metais nuteisė kaip buvusį sargybinį nacių Sobiboro stovykloje okupuotoje Lenkijoje.

Lenkija patyrė vienus didžiausių Antrojo pasaulinio karo baisumų; per konfliktą, bendrai nusinešusį daugiau kaip 50 mln. gyvybių, žuvo beveik 6 mln. lenkų.

Tarp karo aukų yra 6 mln. žydų, žuvusių per Holokaustą. Pusė jų buvo Lenkijos žydai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius