-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja galimybė studijuoti baltarusiams: Europos humanitarinis universitetas žengia žingsnį į teatro erdvę

„Universitetas yra šalies visuomenės vystymosi instrumentas. Universitetai sukurti mokslui ir tyrimams, tačiau jie ne tik turi, bet ir privalo keisti socialinę, politinę ir, žinoma, ekonominę šalies aplinką“, – sako Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto rektorius, pasaulinio garso egiptologas bulgaras profesorius Sergejus Ignatovas. Jis įsitikinęs, kad naujoji, šiais metais pirmą kartą studentus kviečianti Vaidybos studijų programa gali atlikti tokią misiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.
EHU studentai
EHU studentai / EHU nuotr.

Europos humanitarinis universitetas yra vienintelis Baltarusijos universitetas, veikiantis už šalies ribų. 1992 metais radęs prieglobstį Vilniuje, universitetas sulaukia studentų ne tik iš Baltarusijos, bet ir iš viso pasaulio.

Vaidybos studijų programa – sena universiteto rektoriaus, buvusio Bulgarijos švietimo, jaunimo ir mokslo ministro, svajonė. Jis įsitikinęs, kad teatro meno studijos kuria laisvą ir nepriklausomą žmogų. „O tokių Baltarusijai šiandien ypač reikia“, – sako profesorius ir priduria nemanantis, kad ši šalis greitai išspręs savo problemas.

Iš Baltarusijos universitetų dėl politinių pažiūrų išmesti studentai ir dėstytojai laukiami Europos humanitariniame universitete. Dėstytojams čia siūlomas darbas, o studentams suteikiama stipendija.

Neabejoju, kad teatras ypač tinka universitetiniam laisvųjų menų išsilavinimui.

Naujoji Vaidybos studijų programa universitete buvo rengiama daugiau nei trejus metus. Profesorius S.Ignatovas sako apie tokią programą galvojęs nuo pat savo atvykimo į Vilnių 2018-aisiais: „Atvykau po dviejų rektoriaus kadencijų Naujajame Bulgarijos universitete, kuriame buvo teatro studijos. Neabejoju, kad teatras ypač tinka universitetiniam laisvųjų menų išsilavinimui.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Sergejus Ignatovas
Mindaugo Mikulėno nuotr./Sergejus Ignatovas

Negana to – teatro programa turėtų rasti kelią ne tik į Europos humanitarinį universitetą, bet ir tapti neatsiejama vidurinio ugdymo dalimi. Didžiojoje Britanijoje teatras įtrauktas į vidurinio ugdymo programas jau praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje. Taigi, jei esame humanitarinių ir socialinių mokslų universitetas, teatro studijų disciplinos čia turėtų būti.“

Profesorius sako drįstantis teigti, kad senojo Egipto misterijose radęsis teatras šiuolaikiniame pasaulyje tampa humanitarinio išsilavinimo pagrindu. „Dabartinė karta, pastebiu, yra labiau rašanti nei kalbanti. Senoji lavinimo sistema moko mechaniškai įsiminti tekstą, tačiau visiškai nemoko, kaip naudoti gautas žinias.

Dabartinė karta, pastebiu, yra labiau rašanti nei kalbanti.

Teatras yra visiška mechaninės atminties priešybė, juk dar Albertas Einsteinas teigė, kad vaizduotė yra kur kas svarbesnė nei žinojimas. Šių dienų pasaulyje vaizduotė ir kūrybiškumas tampa neatsiejama gyvenimo, darbo ir karjeros dalimi. Teatras tai ir siūlo, ugdydamas jausmingumą ir empatiją“, – teigia Europos humanitarinio universiteto rektorius S.Ignatovas.

EHU nuotr./EHU studentai
EHU nuotr./EHU studentai

Nuo šių metų startuosiančią Vaidybos studijų programą kartu su universiteto dėstytojais rengė ir Lietuvos rusų dramos teatro vadovė, dėstytoja Olga Polevikova. Ji įsitikinusi, kad pasikeitusi gyvenimo realybė reikalauja ir visiškai naujo, daug liberalesnio požiūrio į studijas. „Liberalumas, kurį matau Europos humanitariniame universitete, įkvepia, be to, stipriai persipina su mano asmeninėmis vertybėmis“, – sako viena iš Vaidybos studijos programos rengėjų.

D.Matvejevo nuotr./Olga Polevikova
D.Matvejevo nuotr./Olga Polevikova

Iki šiol Lietuvoje rusakalbių aktorių kursas būdavo renkamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, pastarąjį kartą jis surinktas 2008 metais. „Vidinis teatro gyvenimas reikalauja tai daryti dažniau, – sako O.Polevikova ir prognozuoja, kad baigę studijas Europos humanitariniame universitete diplomantai įsidarbins Rusų dramos teatre Vilniuje.

Universiteto filosofija laikosi modernios krypties – žinias įžeminti, paversti produktu, suteikti joms fizinę išraišką.

Ji džiaugiasi, kad programos studentams vadovaus stiprūs kuratoriai, kurso vadovai, kurie pasirengę auginti ir formuoti asmenybes, o studijas bei paskaitas sieti su šiuolaikinio teatro poreikiais. „Universiteto filosofija laikosi modernios krypties – žinias įžeminti, paversti produktu, suteikti joms fizinę išraišką. Norime, kad studijos sujungtų teoriją ir praktiką, o mūsų studentai universitetą paliktų paragavę visų šalia aktorystės esančių profesijų – ir dramaturgo, ir režisieriaus“, – sako O.Polevikova.

Naujoje universiteto studijų programoje bus dėstoma rusų ir anglų kalbomis, paskaitų bus galima klausytis baltarusių kalba. Studentams dėstys gerai žinomi Lietuvos teatro profesionalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius