-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūno Karbauskio atsakas kultūros darbuotojų reikalavimui: tai neįmanoma

Kultūros darbuotojams pakelti algas du su puse karto neįmanoma, LRT laidoje „LRT forumas“ teigė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Anot jo, minėto sektoriaus darbuotojams atlyginimai kitąmet didės mažiausiai 75 eurais. Tuo metu kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson įsitikinusi, kad per trejus metus kultūros ir švietimo darbuotojų algos bus suvienodintos.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LRT laidoje „LRT forumas“, kurioje buvo aptariama kultūros sektoriaus ir jo darbuotojų padėtis, kalbėjusi Vilniaus miesto operos meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė tikino, kad kultūros darbuotojams Lietuvoje, nepaisant „valstiečių“ pažadų kultūrai skirti ypatingą dėmesį, yra sunku.

„Manau, kad yra teisingas pojūtis, kad kultūros darbuotojams yra nepaprastai sunku. Jiems visą laiką buvo sunku. Kai atėjo nauja valdžia ir tiek daug buvo pažadų, kad kultūra bus labai svarbi, tai pas mus, menininkus, užsidegė ugnelė“, – kalbėjo D.Ibelhauptaitė.

Ji tvirtino, kad ir garsiausi Lietuvos talentai daug tikėjosi iš „valstiečių“ valdžios, tačiau kol kas proveržio nemato.

„Maniau, kad tiems žmonėms bus lengviau, kai nereikės įrodinėti, nereikės jaustis, kad tu nereikalingas, nereikės kiekvieną dieną jaustis kaip egzamine, kad turi kažką įrodyti. Kai menininkas neturi galimybės laisvai kurti, kai tu drebi dėl išgyvenimo, tai darbuotis yra sunku“, – svarstė D.Ibelhauptaitė.

Jai antrino Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) direktorius Martynas Budraitis. Pasak jo, „valstiečių“ vyriausybė pateikė ambicingą programą kultūros sektoriui Lietuvoje, bet kultūrai skiriamo finansavimo dydis, neslėpė M.Budraitis, jį nuvylė.

„Tas skaičius yra nepakankamas. Kalbu apie kultūrai skiriamą biudžetą, eilutę, skiriamą kultūrai. Dabar, jeigu neklystu, žiūrint visą 2019 metų biudžetą, kultūrai skiriama 1,5 procento viso biudžeto“, – kalbėjo M.Budraitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Budraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Budraitis

Anot jo, LNDT atveju kitąmet iš teatrui skiriamų lėšų pavyks tik padengti darbo užmokesčio išmokėjimą, o teatro išlaidos didėja dėl pastato rekonstrukcijos, dėl didėjančių spektaklių kaštų, tad pinigų trūks.

„Gal reikia kokias įstaigas uždaryti? Nes, jeigu (lėšos – LRT.lt) skiriamos tik darbo užmokesčiui, bet nėra pinigų nei pastato išlaikymui, nei kitoms išlaidoms, o mums reikia darbo užmokesčiui pusantro mėnesio iš pajamų mokėti, tai nėra normalu. O pajamos 2019 metais kris dviem trečdaliais, nes mes neturėsime savo salės“, – komentavo M.Budraitis.

„LRT forume“ dalyvavusi Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė aiškino, kad filharmonijoje algos nesikeičia daugelį metų ir tai ją itin neramina.

„Blogai, kad nesikeičia daugelį metų darbo užmokesčio fondas, nors geriausi kolektyvai, visi yra nacionalinės premijos laureatai, šimtmečio šviesoje jie atstovavo Lietuvai daugybėje pasaulio valstybių, sostinių ir festivalių“, – aiškino R.Prusevičienė.

Kelti algas du su puse karto neįmanoma

„Valstiečių“ lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis nesutiko su laidos dalyvių teiginiais, kad kultūros sričiai skiriama per mažai dėmesio. Jis pabrėžė, kad finansavimas šiai sričiai „smarkiai didėja“.

R.Karbauskis prisiminė, kad kultūros darbuotojai, surengę protesto akciją prie Seimo, reikalavo jiems algas padidinti du su puse karto. Anot parlamentaro, to padaryti neįmanoma.

„Realiai neįmanoma du su puse karto per du metus pakelti atlyginimus“, – akcentavo R.Karbauskis.

„Jeigu šnekėti apie tai, kas bus padaryta, tai bus įgyvendinti tie žmonių reikalavimai. Buvo protesto akcijos, kur buvo keliamas klausimas dėl atlyginimo pakėlimo – ten 75 eurų buvo prašoma. Tas ir bus išspręsta“, – pridūrė „valstiečių“ lyderis.

Kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson antrino R.Karbauskiui. Ji akcentavo, kad vyriausybė yra įsipareigojusi per trejus metus kultūros darbuotojų algas sulyginti su švietimo darbuotojų algomis.

„Mes įsipareigojome per 2019 metus pakelti visiems kultūros darbuotojams atlyginimus ne mažiau kaip 75 eurais. Jeigu prisiminsime kompleksines priemones, kurias vykdo ir Finansų ministerijai, tai yra tam tikros reformos, kurios duos efektą, tai yra padidins darbo užmokestį kultūros darbuotojams, tai mes skaičiuojame, kad atlyginimas padidės iki 120 eurų. Aš manyčiau, kad tai yra ženklus padidėjimas, galvojant apie tai, kad šiuo metu skirtumas tarp švietimo darbuotojų atlyginimų ir kultūros darbuotojų atlyginimų yra 144 eurai“, – aiškino kultūros ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius