-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Kairys dar šią savaitę žada palengvinti sprendimus dėl sovietinių paminklų kapinėse

Kultūros ministras Simonas Kairys žada dar šią savaitę pakeisti kriterijus, kuriais remiantis sovietiniai paminklai kapinėse yra saugomi įstatymų. Tai ilgainiui atvertų galimybes juos nukelti.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai BNS jis pranešė pirmadienį, aptaręs situaciją su Kultūros paveldo departamento (KPD) vadovu Vidmantu Bezaru.

„Įsakymą dėl vertinimo kriterijų aprašo, manau, šią savaitę turėsime“, – sakė ministras.

Dar prieš susitikimą V.Bezaras BNS teigė, kad, norint įvertinti savivaldybių prašymus dėl kapinėse esančių sovietinių memorialų teisinės apsaugos naikinimo, reikia koreguoti Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašą.

Dabar jis numato išimtį, kad į kultūros vertybių registrą įrašomi kapai, neveikiančios kapinės, palaikų laidojimo ir užkasimo vietos. Dėl to dalies savivaldybių ar nacionalinio lygmens Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos negali jų išbraukti iš sąrašo.

S.Kairys pabrėžė, kad iš viso Lietuvoje yra 160 saugomų sovietinių karių kapinių ar palaidojimo vietų. Pusėje jų – sovietiniai monumentai, dalis jų „rėžia akį savo išvaizda, agresija“. Absoliuti dauguma kapinių yra vietinio reikšmingumo lygmens ir tik kelios – regioninio ar nacionalinio lygmens.

„Diskusija yra apie tai, kaip atskirti karių kapines, saugomas tarptautinės Ženevos konvencijos 17 straipsnio, ir kaip atskirti būtent tuos objektus, kurie nėra kapai, o įvairiausi, kapinėse stovintys, monumentai“, – sakė S.Kairys.

Jis pripažino, kad procesas „užims laiko“, bet pabrėžė, kad stebint Rusijos karą Ukrainoje, Maskvos propagandą, tokius svarstymus pradėti – būtina.

Ministras tikisi, kad pavyzdį parodys savivaldybės, kurios jau ėmėsi iniciatyvos. KPD teigė, kad tarp besikreipusiųjų į departamentą dėl paminklų apsaugos naikinimo yra Raseinių, Palangos, Marijampolės savivaldybės. Klaipėdos savivaldybė žada savo iniciatyva vertinti mieste esančio memorialo apsaugą. Kaunas irgi svarsto iškelti keletą sovietinių paminklų, pervardinti Aleksandro Puškino progimnaziją.

Seime rengiamas vadinamasis „desovietizacijos“ projektas. Jis, anot S.Kairio, įpareigotų savivaldą inventorizuoti įvarius komunizmą propaguojančius objektus – nuo monumentų iki gatvių pavadinimų. Tokius objektus dar vertintų ekspertai.

„Jei ekspertai pripažintų, kad tam tikri objektai propaguoja komunizmą, tokiu atveju savivalda turėtų užsiimti pavadinimo keitimu ar objekto perkėlimu“, – tvirtino jis.

Anot S.Kairio, šis įstatymas „įsijungtų“ panaikinus teisinę objektų apsaugą, o iki tol bus tikimasi pačių savivaldybių iniciatyvos.

„Mums reikia tų pirmųjų, iniciatyviausių, energingiausių savivaldybių, tuomet, galbūt, įsidrąsins ir kiti. Jie matys, kokios procedūros, kaip tai veikia, kaip priimti ir kur galima perkelti“, – kalbėjo kultūros ministras.

Diskusijos dėl sovietinių paminklų nukėlimo atsinaujino po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius