-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 15 /19:06

Pirmoji muziejų atsidarymo diena: nesitiki lankytojų srauto, kai kur brangs bilietai

Vyriausybės nutarimu nuspręsta pirmadienį Lietuvoje leisti atsidaryti muziejams ir galerijoms. Vienas didžiausių šalies meno institucijų – Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) – atvėrė Gedimino pilies bokštą. LNM komunikacijos specialistas Arminas Šileikis teigė, kad muziejai ruošiasi saugiam atsidarymui, tad ir iš lankytojų tikisi sąmoningumo.
Mo muziejus
Mo muziejus / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Apie lankytojų aktyvumą

„Gedimino pilies bokštas yra vienas iš kelių visoje Lietuvoje, kuris dirba pirmadieniais ir tai žino maža dalis žmonių. Taigi nuo 10 ryto iki 15.30 val. iš viso čia apsilankė 18 žmonių. Šis skaičius mus visai džiugina, mat žinutė, jog muziejų durys atsiverė, ne visus žmones pasiekė. Manome, kad kitomis dienomis žmonių bus žymiai daugiau, juolab šiandien darbo diena“, – komentavo komunikacijos specialistas.

LNM savo padalinius atidaro palaipsniui nuo pirmadienio. Anot pašnekovo, tai buvo daroma dėl saugumo. „Be to, atidarome tuos padalinius, kuriuose vyks naujausios parodos“, – teigė jis.

Elektroninių bilietų sistema kol kas neaktyvuota, tačiau kol kas žmonės kviečiami registruotis apsilankymams.

Kol kas matoma, kad daugiau žmonių dėmesio sulaukia Kazio Varnelio namuose-muziejuje vyksianti nauja paroda. „Matosi, kad žmonės tikslingai renkasi, į kokius muziejus ateiti. Taip pat iš anksto planuojasi laiką. Tas mus džiugina, nes tokiu atveju muziejai ir toliau išliks saugiomis institucijomis“, – teigė.

Apie darbuotojų testavimą

Kaip teigė A.Šileikis, muziejaus darbuotojai bus nuolatos testuojami. „Šiandien atsidariusiame Gedimino pilies bokšto muziejuje personalas jau pasitikrino. Galvojame, kad galimybė pasitikrinti visiems kas septynias ar dešimt dienų, yra labai svarbi.“

Vis dėlto, ką LNM komanda darys, jeigu personalas nejaučia simptomų, tačiau testuotis taip pat nesutinka? „Kol kas atsakyti negaliu. Tačiau, mano žiniomis, mūsų darbuotojai patys norėjo testuotis. Žmonės nori grįžti į darbus ir supranta, kad patys gali kelti pavojų, todėl galimybe išsitirti naudojasi, – sakė A.Šileikis. – Nežinau, kaip būtų, jeigu jie nesutiktų. Greičiausiai, tektų rūpintis, kad mūsų darbuotojai patektų į skiepijamų asmenų sąrašus.“

Duomenų, kiek žmonių sutinka testuotis, A.Šileikis teigė neturintis.

„Mes ir kitos kultūrinės įstaigos šiuo metu tegali skatinti žmonių sąmoningumą. Svarbu, kad žmonės, kultūros darbuotojai tiesiog eitų ir testuotųsi. Čia taip pat svarbi vidinė komunikacija – esame išsiuntę laiškus su informacija darbuotojams.“

Griežtas karantinas Lietuvoje įvestas jau nuo rudens, nuo kada teko užsidaryti ir kultūros įstaigoms. Ko gero, kultūrinio gyvenimo ilgesys motyvuos žmonės aktyviau lankytis muziejuose. 15min teiravosi, koks LNM planas, jeigu viename iš padalinių židinys vis tik atsirastų?

„Dabar sudėtinga pasakyti, tačiau atsiradus protrūkiui tektų imtis visų reikalingų veiksmų, nustatytų Vyriausybės reikalavimuose. Kalbant iš žmonių perspektyvos, teko paklausti vieno iš lankytojų, ką jis mano apie muziejų atsivėrimą – ar norėjosi ateiti, kodėl tą padarė iškart. Jis atsakė, kad miškai džiugina tik pirmomis dienomis“, – teigė A.Šileikis ir pridūrė, kad iškart didelių srautų nesitiki.

Tędamas atsakymą apie galimą protrūkį, A.Šileikis pažymėjo, jog LNM turi darbų saugos skyrių.

Dailės muziejuje – penkios parodos

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus žada nuo antradienio atverti keturis padalinius, esančius Vilniuje. Likę penki padaliniai kol kas nedirbs.

Muziejus žada lankytojams atidaryti penkias didžiausio susidomėjimo sulaukusias parodas: Radvilų rūmų dailės muziejuje bus atidaryta Jungtinių Valstijų menininko Michaelo Rakowitzo paroda „Nematomo priešo būti neturėtų“ ir „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“, apimanti dalį perkusininko Vladimiro Tarasovo muziejui dovanotos kolekcijos.

Vilniaus paveikslų galerijoje lankytojai galės išvysti Vytauto Valiaus kūrinių parodą „Jausti savo žemę...“, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – „Įminti Paryžių: VDA rezidencijos Cité Internationale des Arts istorijos“, o Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje – pirmą kartą pristatomą XVII Tarptautinę Vilniaus tapybos trienalę „[NE]DETERMINUOTA“.

Lankytojų prašoma iš anksto registruotis telefonu, bilietai užsiregistravusiems bus parduodami kasoje atvykus.

Muziejaus direktoriaus Arūno Gelūno teigimu, darbuotojams suteikta galimybė nemokamai periodiškai testuotis, bus laikomasi visų saugumo rekomendacijų.

„Labai tikimės, kad susitikimo su menu džiaugsmo netemdys jokie trukdžiai ir mintys apie rizikas“, – sakė A.Gelūnas.

Valdovų rūmai pasitiks atsinaujinę

Nuo antradienio duris atveriantys Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmai, pasak jo atstovės Ramunės Vaičiulytės, pasitiks lankytojus atnaujinę ekspozicijas ir sales: ekspozicija pasipildė beveik 250-čia eksponatų, atnaujinta 14 salių.

„Pagrindinis akcentas, ko gero, yra naujoji paveikslų galerija, kurią padovanojo daktaras Pranas Kiznis. Ji atrodo tikrai įspūdingai, pradedant nuo to, kad joje bus paveikslas iš XIV amžiaus septintojo dešimtmečio – iš to paties laikmečio, kai gyveno mūsų didieji kunigaikščiai Kęstutis ir Vytautas“, – BNS sakė R.Vaičiulytė.

Iš viso čia bus eksponuojami 23 XIV–XVII amžiaus kūriniai, reprezentuojantys įvairias italų tapybos mokyklas.

Tarp naujų eksponatų – pastaraisiais metais Valdovų rūmų požemiuose archeologų atrastos vertybės, menančios valstybės kūrimąsi XIII–XIV amžiuje: verpstukų rinkinys, lipdytinės keramikos dubuo, pintas auksuoto sidabro žiedas, taip pat keletas XIII–XV amžių šachmatų figūrėlių, senoviniai žvejybos reikmenys.

Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas taip pat žada didžiausią dėmesį skirti lankytojų saugumui.

„Valdovų rūmų muziejaus ekspoziciniai plotai siekia daugiau nei 10 tūkst. kvadratinių metrų, o tai reiškia, kad, norėdami užtikrinti saugų atstumą, galime vienu metu priimti daugiau kaip 500 lankytojų. Be to, muziejaus ventiliavimo sistema veikia taip, kad per valandą patalpose pakeičiamas visas esamas oras“, – tvirtino muziejaus vadovas.

Dalis muziejų veiks nuo penktadienio

Kaune įsikūręs Vytauto Didžiojo karo muziejus, taip pat Klaipėdoje esantis Lietuvos jūrų muziejus lankytojams duris turėtų atverti penktadienį.

„Planuojame pradėti leisti lankytojus penktadienį. Žmonės darbo valandomis būna užimti, tai pasiliekame šiek tiek laiko pasiruošti ir penktadienį jau lauksime lankytojų“, – BNS sakė Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovė Rita Malinauskienė.

Ji teigė, kad netrukus bus paskelbta išankstinė registracija lankytojams.

„Yra išankstinė registracija (...) Žmogus registruojasi, ateina, nusiperka bilietą ir patenka į muziejų. Jis žinos, kurią valandą jo lauksime ir nebus problemų“, – teigė muziejaus direktorė.

 Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./ Vytauto Didžiojo karo muziejus
Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./ Vytauto Didžiojo karo muziejus

Anot jos, daug lankytojų nesitikima, tačiau jeigu jų atsirastų, būtų prašoma palūkėti ir pasivaikščioti šalia esančiame sodelyje.

„Mūsų muziejaus erdvės leidžia priimti nemažai lankytojų ir nebus problemų dėl saugumo, bet nemanau, kad žmonių skaičiai bus tokie dideli, kad jų negalėtume suvaldyti, nes vis tiek skaičiuosime įeinančius žmones“, – kalbėjo R.Malinauskienė.

„Įėjimas mūsų muziejuje yra vienas. Manau, kad spūsčių neturėtų būti. Jeigu pasitaikytų, tuomet prašytume palaukti – galima pasivaikščioti sodelyje“, – pridūrė ji.

Dėl ribojimų tikisi mažiau lankytojų

Penktadienį veiklą atnaujins ir Lietuvos jūrų muziejus. Į jį dėl judėjimo tarp savivaldybių ribojimo galės patekti mažiau norinčiųjų nei į Karo muziejų.

„Be abejonės, lankytojų nebus tiek, kiek būtų, jeigu būtų atlaisvintas judėjimas tarp savivaldybių“, – BNS teigė muziejaus atstovė spaudai Nina Puteikienė.

Vis dėlto muziejus žmonių susidomėjimą pajuto jau praėjusią savaitę.

„Pakankamai stiprų lankytojų susidomėjimą pajutome savaitgalį – jau penktadienį kreipėsi į mus žmonės, norintys nusipirkti bilietus“, – teigė muziejaus atstovė.

Jos teigimu, penktadienį lankytojai galės apsilankyti akvariume, apžiūrėti jūrų paukščius ir žinduolius bei pasižvalgyti po laivybos istorijos ekspoziciją.

„Dabar atsidarys ta dalis, kur ekspozicija yra Nerijos forte – akvariumas, jūrų paukščiai ir žinduoliai ir laivybos istorijos ekspozicija. Dalis šių ekspozicijų yra po atviru dangumi, tad lankytojams neturėtų kilti pavojų“, – kalbėjo N.Puteikienė.

Ji patikino, kad muziejus pajėgus užtikrinti lankytojų saugumą.

„Lankytojų skaičius bus ribojamas, atsižvelgiant į reikalavimus, bet esu tikra, kad visi norintieji per dieną galės aplankyti muziejų“, – sakė muziejaus atstovė spaudai.

Anot jos, vienu metu muziejuje galės būti ne daugiau nei 160 žmonių, o per dieną apsilankyti galės apie 1 tūkst. lankytojų.

MO muziejuje brangsta bilietai

Privataus MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė teigė, kad dėl papildomų reikalavimų išaugo bilietų kainos.

„Bilietas pabrango nežymiai: standartinis bilietas pabrango dviem eurais, o bilietas su nuolaida – vienu euru, bet būtent atsižvelgiant į tai, kad mes turime užtikrinti saugumą“, – BNS sakė muziejaus vadovė.

Standartinis bilietas kainuos 9 eurus, bilietas su nuolaida – perpus mažiau, tačiau jau dabar parduota keli šimtai bilietų.

„Jau dabar parduota virš 300 bilietų, tai kol kas smagu, kad matyti, jog žmonės laukė muziejaus atsidarymo“, – teigė M.Ivanauskienė.

MO muziejus visuomenei duris atvers šeštadienį, iki to laiko – ketvirtadienį ir penktadienį – muziejų galės aplankyti tik mecenatai, informaciniai partneriai, metinės narystės turėtojai.

Srautus ketinama valdyti parduodant per valandą 40 bilietų, o per dieną muziejų galėtų aplankyti apie 400 žmonių.

„Bilietas galios 90 minučių. Mes žinome, kiek įprastai žmonės užtrunka muziejuje, įprastai šis laikas net ir trumpesnis. Tiek užtrunka žmonės, kurie linkę labiausiai gilintis, bet ne visi lankytojai yra tokie“, – kalbėjo MO muziejaus direktorė.

Lankytojus muziejuje pasitiks pagrindinė paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“.

„Tai yra vieni svarbiausių lenkų pokario kūrėjai, bet visai sakyti, kad tai yra lenkų paroda, nėra iki galo tikslu, nes Andrzejus Wroblewskis yra gimęs ir užaugęs Vilniuje, gyveno Rožių alėjoje, dabartinėje Teatro gatvėje“, – pasakojo M.Ivanauskienė.

Mažojoje salėje šios parodos temą praplės ekspozicija „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949“, o muziejaus hole bus galima pamatyti Rūtos Spelskytės grafikos darbų ciklą „Tylaus kalbėjimo metodai“.

MO muziejus nedirba antradieniais, visomis kitomis dienomis muziejų galima lankyti nuo 10 iki 20 valandos.

Muziejus, galerijas ir kitas ekspozicines erdves Vyriausybė leido atverti užtikrinant, jog vienam lankytojui tektų ne mažesnis nei 30 kvadratinių metrų plotas, lankytojai gali ateiti ne daugiau kaip po du, nebent yra iš vienos šeimos. Taip pat dėl saugumo bilietai gali būti platinami tik elektroniniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius