Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja – 7 pastatai, kuriuos verta aplankyti festivalyje „Open House Vilnius“

Balandžio 27–28 dienomis Vilniuje penktą kartą vyks architektūros festivalis „Open House Vilnius“, kviesiantis vilniečius ir miesto svečius iš arčiau susipažinti su 70-ia pastatų. Dėliojantis savuosius festivalio maršrutus, 15min pateikia rekomendacijas, ko nepraleisti šiemet.
Open House pastatai
Open House pastatai / N.Tukaj, J.Kalinsko nuotr.

Halės turgus

Halės turgus yra seniausia iki šiol veikianti Vilniaus turgavietė. Dar prieš XX a. pradžioje iškylant turgaus pastatui (architektas Vaclovas Michnevičius), čia nuo XV a. veikė arklių bei kviečių turgus, o šiandien turgavietėje vilniečiai gali įsigyti tiek šviežių maisto produktų, tiek pramoninių prekių.

N.Tukaj nuotr./Halės turgus
N.Tukaj nuotr./Halės turgus

Kaip teigia organizatoriai, V.Michnevičiaus turgaus pastato projektas išsiskyrė savo plieninėmis, gelžbetoninėmis konstrukcijomis, kurios buvo įkvėptos neseniai Paryžiuje iškilusio Eifelio bokšto. Apsilankę čia, išvysite metalinės santvaras, sudėtingo profilio arkas – išskirtinius elementus XX a. Lietuvos architektūroje.

Kur?

Pylimo g. 58

Kada?

Balandžio 27 d. 10–16 val.

Balandžio 28 d. 10–15 val.

Kazimiero Žoromskio muziejus

Nuo XIX a. čia stovėjo reprezentaciniai rūmai, o XX a. pabaigoje iškilo dailininko Kazimiero Žoromskio, garsaus išeivijos menininko, namas. Tai – išskirtinės kompozicijos pastatas, kuriame dėka architektų S.Šarkino ir L.Merkino meistriškai jungiama neogotika ir postmodernizmas. Šiame pastate buvo įrengtas dailininko butas bei studija – K.Žoromskis čia gyveno iki savo mirties 2004-aisiais.

N.Tukaj nuotr./Kazimiero Žoromskio muziejus
N.Tukaj nuotr./Kazimiero Žoromskio muziejus

Šiandien parko apsuptyje įsikūrusiame muziejuje eksponuojama išskirtinė tarptautinį pripažinimą pelniusio dailininko K.Žoromskio darbų kolekcija.

Kur?

K. Kalinausko g. 12

Kada?

Balandžio 27 d. 11–19 val.

Balandžio 28 d. 11–18 val.

Internamas – Nacionalinės M.K.Čiurlinio menų mokyklos bendrabutis

„Internamu“ pramintas Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos bendrabutis po rekonstrukcijos (architektai – „Vilniaus architektūros studija“) alsuoja kūrybiškumu – jaunieji talentai kasdien vaikšto tradicinio bendrabučio toli gražu neprimenančio pastato koridoriais. Po rekonstrukcijos kambariai tapo didesni ir šviesesni, gyvenamuosiuose aukštuose įrengtos amfiteatrinės erdvės, o kiemelyje – terasos. Čia išvysite ir poilsio zonas, darbo erdves bei repeticijų klases.

N. Tukaj nuotr./Internamas – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bendrabutis
N. Tukaj nuotr./Internamas – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bendrabutis

Pastatas taip pat išsiskiria šlaitiniais, „laužytais“ stogais – centrinėje jų dalyje įkurta terasa, nuo kurios atsiveria miesto panorama.

Kur?

T. Kosčiuškos g. 11A

Kada?

Balandžio 27 d. 10–20 val.

Balandžio 28 d. 10–18 val.

Teatras „Vilniaus klasika“

Buvę Vilniaus statybininkų kultūros rūmai – tai funkcionalizmo stiliaus pastatas, kurio architektas Algimantas Mačiulis kėlė tikslą priartėti prie Bauhauzo estetikos. Ir šį tikslą įgyvendino. Anot architektūros istorikės Marijos Drėmaitės, 1965-aisiais „ant stulpų iškeltas stiklo kubas atitiko visus funkcionalizmo kanonus, o 600 vietų amfiteatro tipo salė su modernia scena ir erdvus vestibiulis su ištiso stiklo siena atrodė itin šiuolaikiškai.“

N.Tukaj nuotr./Teatras „Vilniaus klasika“
N.Tukaj nuotr./Teatras „Vilniaus klasika“

Šiandien šis pastatas, kuriame yra įsikūręs teatras „Vilniaus klasika“ ir galerija „TSEKH“, leidžia susipažinti su pokario avangardo estetika.

Kur?

Vytenio g. 6

Kada?

Balandžio 27 d. 10–17 val. ir 18–20 val.
Balandžio 28 d. 10–18 val.

Lietuvos geležinkelių administracinis pastatas

XX a. pradžioje, plėtojant Naujamiesčio rajoną, ant vienos aukščiausių sanamiesčio kalvų iškilo septynaukštis, istorizmo stiliui priskirtinas namas (architektai T. Rostvorovskis, K. Korojedovas), anuomet laikytas kone dangoraižiu. Dėl to vienų buvo peiktas, o kitų girtas, tačiau šiandien atrodo nebeištrinamas iš Vilniaus urbanistinio audinio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos geležinkelių administracinis pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos geležinkelių administracinis pastatas

Užsukus į pastatą, kuriame įsikūrusi Lietuvos geležinkelių administracija, lankytojai ne tik išgirs apie pirmąjį Vilniaus dangoraižį, bet ir turės galimybę pažvelgti į miestą iš naujos perspektyvos.

Kur?

Mindaugo g. 12 / J. Basanavičiaus g. 14.

Kada?

Balandžio 27 d. 10–20 val.

Balandžio 28 d. 10–18 val.

Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus

Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus yra įsikūręs buvusiame Grigorijaus ir Varvaros Puškinų Markučių dvaro gyvenamajame name (architektas Jeronimas Lastovskis) – jis buvo pastatytas 1848 metais inžinieriui Aleksejui Melnikovui, kuris į Lietuvą atvyko tiesti gelenžinkelį Peterburgas–Vilnius.

R.Kraujutytės nuotr./Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus
R.Kraujutytės nuotr./Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus

Kaip teigia organizatoriai, šis pastatas yra geriausiai Lietuvoje išlikusi medinė vila, puikiai atspindinti to meto madą statyti medinius vasarnamius. Čia išliko moderno stiliaus interjeras su autentiškais baldais, krosnimis ir kitomis detalėmis. Lankytojų akį traukia ir vilos aplinka – jaukus parkas ir greta esantis tvenkinys.

Kur?

Subačiaus g. 124

Kada?

Balandžio 27 d. 10–17 val.

Balandžio 28 d. 10–17 val.

Igno Parčevskio namas

Architekto Apolinaro Mikulskio 1895 m. suprojektuotas dvarininko Igno Parčevskio rezidencinis nuomojamas namas Neries krantinėje lankytojus turėtų sudominti savo neobarokine estetika, harmoningu dekoru, unikaliais lipdiniais.

B. Petruškaitės nuotr./Igno Parčevskio namas
B. Petruškaitės nuotr./Igno Parčevskio namas

Tačiau įdomi ne tik pastato architektūra, bet ir jo istorija – čia buvo įsikūręs Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutas, kurio ženklus interjere galima išskaityti ir šiandien.

Kur?

Žygimantų g. 9

Kada?

Balandžio 27 d. 10–20 val.

Balandžio 28 d. 10–18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius