Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2019-ųjų biudžetas: finansų ministras siūlo veržtis diržus ne tik kultūrai, bet ir kitoms sritims

Socialiniuose tinkluose pradėjus plisti finansų ministro Viliaus Šapokos laiškui, kuriame siūloma mažinti finansavimą kultūrai, taip, be kita ko, siekiant užtikrinti šalies gyventojų augimą, Finansų ministerija ginasi teigdama, jog laiškas yra „ištrauktas iš konteksto“, o Seimo kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad kultūros finansavimas kitąmet neturėtų mažėti. Finansų ministerija pripažįsta, kad tokie laiškai su siūlymais taupyti yra išsiųsti visoms ministerijoms.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šį šeštadienį Seimo narys Arūnas Gelūnas pasidalino V.Šapokos Kultūros ministerijai siųstu laišku, kuriame teigiama, jog Finansų ministerija pagal Kultūros ministerijos ir jos valdymo sričiai priskirtų įstaigų pateiktas sąmatas apskaičiavo, kad mažintinų asignavimų suma sudaro 5854 tūkst. eurų.

Laiško autentiškumą patvirtino

Laiške taip pat teigiama, kad 2019 m. – reformų metai, todėl „nebegalime sau leisti“ investuoti į pastatus, prekes ir paslaugas o mūsų visų tikslu turėtų tapti tvarus šalies augimas ir siekis didinti gyventojų skaičių.

Finansų ministerijos Komunikacijos skyriaus vadovė Kristina Malevskienė patvirtino, jog laiškas yra tikras, tačiau, anot jos, ištrauktas iš konteksto.

„Finansų ministras atkreipė kai kurių ministerijų dėmesį, kad peržiūrėtų savo pateiktus pageidavimus pastatams, prekėms ir paslaugoms įsigyti ir laikytųsi sutartų strateginių tikslų. Tai įprasta biudžeto derybų proceso dalis. Kol kas 2019 metų biudžeto projektas yra ruošiamas ir artimiausiu metu bus pateiktas Vyriausybei. Todėl šiuo metu dar tebevyksta diskusijos ir svarstymai ir galutinio sprendimo dėl konkrečių sumų nėra“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Finansų ministerija vėliau patikslino, kad tokio pobūdžio laiškai buvo išsiųsti ne kai kurioms, o visoms ministerijoms.

Į klausimą, kaip gyventojų skaičiaus augimas ir šalies augimo tvarumas siejasi su finansavimo kultūros infrastruktūrai mažinimu, Finansų ministerijos Komunikacijos skyrius neatsakė. Atsakymo, kaip buvo apskaičiuota 5854 tūkst. eurų suma, kuria siūloma mažinti kultūros finansavimą, ministerija taip pat nepateikė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Kultūros sričiai finansavimą siūlo mažinti 15 proc.

Kultūros ministrės patarėja Rita Grumadaitė teigė, jog biudžeto derybų metu Finansų ministerija nurodė 15 proc. sumažinti kultūros srities biudžeto išlaidas prekėms, paslaugoms ir turtui tiek Kultūros ministerijai, tiek ir pavaldžioms įstaigoms.

„Kultūros ministerijos nuomone, biudžeto išlaidas būtina nuolat peržiūrėti ir visada reikia diskutuoti dėl racionalaus lėšų panaudojimo. Tačiau taupymo režimo neturėtume taikyti kultūrinės veiklos sritims, kuriose finansavimas ir taip nepakankamas. Diskusijos dėl kitų metų valstybės biudžeto dar vyksta. Šią savaitę Vyriausybė spręs, koks bus galutinis biudžeto projektas, kuris ir bus teikiamas Seimui. Todėl šiandien galutinių skaičių pateikti dar negalime“, – rašome 15min pateiktame atsakyme.

R.Karbauskis: taupyti siūloma visiems

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, komentavęs susidariusią situaciją, teigė, jog panašaus pobūdžio laiškus gavo „visos ministerijos be išimties“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Dar nėra prasidėjęs etapas derybų Seime dėl biudžeto. Aš tokius pranešimus laikyčiau skubotais. Galbūt Seimo narys nežino, kad [Finansų] ministerija siuntė visoms ministerijoms panašius laiškus apie galimybę sutaupyti tam tikras lėšas. Tai nebuvo nukreipta nei prieš kultūrą, nei prieš kažką kitą. Bendrai visi gavo tokią užduotį, o kai prasidės konkrečiai šnekėjimas, žiūrėsim, kuri sritis turi tokį potencialą, kuri ne“, – sakė R.Karbauskis.

Komentuodavęs socialiniuose tinkluose plintančius nuogąstavimus dėl finansavimo kultūros sektoriui mažinimo, Kultūros komiteto pirmininkas teigė: „Sprendimai dėl atlyginimų kėlimo priiminėjami, jie bus. Jei šnekame apie bendrąsias išlaidas, atitinkamai nagrinėsime aplinkybes ir žiūrėsim realiai ar tas sektorius, šiuo atveju kultūros, turi potencialo tam. Vėlgi, sektorius sektoriui nelygus. <...> Aš manau, kad nebus jokių sprendimų, kurie padarytų kultūros sektoriaus gyvenimą blogesnį arba apsunkintų kažkokias situacijas. Be abejonės, reikia šnekėtis. Norima sutaupyti ne tam, kad kur nors neteisingai [pinigus] išleistume, bet, kaip suprantu, yra didinamos žmonių pajamos ir būtent tam reikalingos lėšos.“

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad kitais metais kultūros biudžetas bus mažesnis, R.Karbauskis teigė: „Abejoju. Jei bendrais skaičiais paimti, tai tikrai nebus mažesnis, nes jau aišku, kad atlyginimai bus didinami. Ir vėlgi, reikia tą suprasti, kad jei norima kažkur sutaupyti, nereiškia, kad kitose vietose nepridedama. Šitoj vietoj tikrai nemanau, kad taip atsitiks – finansavimas kultūrai nesumažės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius