Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 „Kultūros nakties“ renginiai, kurių verta nepraleisti

Birželio 14 d. Vilniuje vyksianti 13-oji „Kultūros naktis“ sostinės erdvėse tradiciškai pristatys nemokamus meno ir kultūros projektus. Šiemet jų programoje – daugiau nei 100. Svarstant, kuriuos renginius verta įtraukti į savuosius „Kultūros nakties“ maršrutus, 15min pateikia 7 rekomendacijas.
Kultūros naktis 2018
Kultūros naktis 2018 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kūrybos slėnis“

Būsimojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Studijų miestelio erdvėje – „Kūrybos slėnyje“ – lankytojai kviečiami į 10 valandų kultūros maratoną. Vienu svarbiausių jo akcentų turėtų tapti Kultūros nakties tradicija tapusi fortepijoninės muzikos šventė „Juodais Baltais“, kurioje klausytojai šiemet galės išgirsti ir pianistų P.Geniušo bei J.Karnavičiaus atliekamą Igorio Stravinskio „Šventąjį pavasarį“.

„Kūrybos slėnio“ lankytojai „Kultūros naktyje“ taip pat galės išgirsti grupes „Garbanotas“, „Baltos varnos“, išvysti kino filmus, dalyvauti klounados bei liaudies instrumentų kūrybinėse dirbtuvėse, ekskursijose ir kt. Programos organizatoriai saulę kvies pasitikti su liaudies dainomis.

Kur? Būsimo LMTA Studijų miestelio sklype Olandų g., buvusio Karo muziejaus teritorijoje

Kada? 18.00–04.00

Spektaklis „Laiko dvelksmas“

Krokuvos gatvės teatro KTO spektaklis „Laiko dvelksmas“ – poetiškas teatrinis kūrinys, įkvėptas G. G.Márquezo, H.Clauso, E.Zegadłowicziaus kūrybos ir režisieriaus Jerzy Zoń asmeninių patirčių. Spektaklis žiūrovus nukels į 3–4 deš. nedidelį Lenkijos miestelį ir, pasak organizatorių, pasakos apie vaikystę, paauglystę, baimę, žiaurumą ir meilę.

Organizatorių nuotr./Spektalis „Laiko dvelksmas“
Organizatorių nuotr./Spektalis „Laiko dvelksmas“

Spektaklyje nėra dialogų – kalba tik rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio muzika, kuriai lūpinėmis armonikėlėmis pritaria spektaklio aktoriai, o žiūrovų dėmesį turėtų pritraukti ir įspūdingi scenografiniai sprendimai.

Kur? Katedros aikštėje

Kada? 23.00–00.00 val.

Diskusija „Karas ir pokaris popkultūroje“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bei kultūros pasaulio atstovai diskutuos apie tai, kaip, bėgant laikui, keičiasi karo ir pokario laikotarpio vaizdavimas Lietuvos kine ir literatūroje. „Akivaizdu, kad karo ir pokario laikotarpiu Lietuvos žmonių patirtys kardinaliai skyrėsi, todėl diskusijoje bus bandoma išsiaiškinti, kokie pasakojimai yra užmirštami, kokie yra romantizuojami ir kokie neturi jokio santykio su istorine realybe“, – rašoma renginio pristatyme.

Diskusijoje dalyvaus istorijos mokytojas dr. Algis Bitautas, VU TSPMI partnerystės profesorė Violeta Davoliūtė ir instituto alumnas, režisierius Karolis Kaupinis.

Kur? Vokiečių g., šalia VU TSPMI

Kada? 19.00–20.30

Trumpos lietuviško kino istorijos

Norinčius susipažinti su vis daugiau pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų sulaukiančiais lietuviškais trumpametražiais filmais, Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra kviečia į penkių filmų programą, pristatančią vienus įdomiausių lietuvių režisierių darbų, kurie buvo sukurti per pastaruosius kelerius metus.

Kadras iš filmo „Šeima“
Kadras iš filmo „Šeima“

Programoje: „Mėgėjai“ (rež. Audrius Antanavičius), „Kupranugaris“ (rež. Laurynas Bareiša), „Šeima“ (rež. Titas Laucius), „Pokalbiai“ (rež. Emilija Juzeliūnaitė) ir „Paskutinė diena“ (rež. Klaudija Matvejevaitė).

Kur? „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6)

Kada? 20.00–21.30 ir 22.00–23.30

„Kultūros balaganas Dūmų gatvėje“

„Kultūros nakties“ programoje Dūmų fabrike laukia daug veiklų: nuo orkestro „JD Brass Band Pavilnys” koncerto iki grupės „Iš reikalo“ meno parodos. Tačiau bene daugiausia lankytojų dėmesio turėtų sulaukti ekskursija po istorines Naujosios Vilnios vietas.

„Naujoji Vilnia – paslaptinga, mitais apipinta, turbūt mažiausiai vilniečiams pažįstama vieta. Jau daugiau kaip pusę amžiaus ji yra Vilniaus dalis, turi istorinį centrą – senamiesčio užuomazgas, skirtingus kvartalus, nes kažkada buvo atskiras miestas. Ekskursijos metu planuojamas sustojimas tremtinių memoriale, pažymint Gedulo ir vilties dieną“, – rašome ekskursijos pristatyme.

Kur? „Dūmų fabrike“ (Dūmų g. 3)

Kada? 19.00–21.00

Paroda „Orų dienoraščiai“

Menininkių kuratorių duetas Sarah Cooper ir Nina Gorfer per dvejus metus aplankė Islandiją, Grenlandiją ir Farerų salas tam, kad ištirtų, kaip salų aplinka, kultūrinė tapatybė ir tradicijos veikia vietinių menininkų ir dizainerių kūrybiškumą. Anot organizatorių, paroda, pristatanti dešimt islandų, grenlandų ir fareriečių mados dizainerių, nutolsta nuo tradicinio mados pasaulio ir jo sezoninių madų. Vietoj to akcentuojamas kūrybiškumas ir jį veikiantys faktoriai.

VIDEO: Orų dienoraščiai / The Weather Diaries

Užsukę pasižvalgyti po parodą nuo 23 val. galės dalyvauti ir „Impro Orchestra“ koncerte.

Kur? Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje (Arsenalo g. 3A)

Kada? 19.00–00.00

Šokio ir gyvos muzikos spektaklis „Metų laikai“

Choreografės, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatės Agnijos Šeiko spektaklis „Metų laikai“ pasiūlo naują Antonio Vivaldi opuso versiją.

Anot organizatorių, „meistriškai sustyguotas spektaklis – netikėta skirtingų atlikėjų šokio harmonija ir keturių violončelininkų gyvai atliekamas vienas populiariausių pasaulyje kūrinių. Aristokratiškoji balerina Beata Molytė, teatro šamanas Benas Šarka, mimas Aleksas Mažonas, šiuolaikinio šokio atlikėjas Marius Pinigis – tarsi keturios visatos stichijos, vedamos keturių violončelių skambesio per skirtingus metų laikus.

Kur? Lietuvos dailės muziejaus vidiniame kieme (Didžioji g. 4)

Kada? 19.30–20.30

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius