Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bandymų riboti „Kaunas Pride“ eitynes fone – queer festivalis „Kreivės“

Šiemet kartu su pirmuoju „Kaunas Pride“ šiame mieste vyksta ir queer festivalis „Kreivės“. Renginiai truks keturias dienas ir taps galimybe ne tik patirti queer kultūrą, bet ir būti su bendruomene bei ją palaikančiais žmonėmis nesaugumo ir bandymų riboti „Kaunas Pride“ eitynes fone, rašoma pranešime spaudai. Vėliau, rugsėjo 8 d., festivalis kelsis į Vilnių.
Festivalio „Kreivės“ plakatas
Festivalio „Kreivės“ plakatas / Organizatorių nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

„Man atrodo: kai kas nors bando riboti, tai veikia atvirkščiai – žmonės dar labiau ima burtis, – apie šeštadienį planuojamas LGBTQ+ bendruomenės eitynes sako viena iš „Kaunas Pride“ ir „Kreivių“ laikinojoje sostinėje organizatorių Viktorija Kolbešnikova. – Stiprėjant pykčiui dėl esamos padėties, jis gali labai kūrybiškai pasisukti.

Aš visą laiką sakau, kad „Kaunas Pride“ jau vyksta dabar. Iškilo labai daug klausimų į viršų. Tai reikalauja labai daug pastangų, streso, bet vis daugiau palaikymo jaučiasi Kaune. Atsisėdus kur nors kavinėje prieina žmonės pasišnekėti, pasakyti palaikymo. Tik į gera, bet be kovos dalykai nesipasidaro.“

Kartu su „Kaunas Pride“ vykstančios „Kreivės“ kvies į filmų peržiūras, diskusijas, vakarėlius, „kreivos“ kūrybos skaitymus.

„LGBTQ+ žmonės egzistuoja visur, todėl visiems turi būti prieinama queer kultūra ir kūryba. „Kreivių“ programa sudaryta taip, kad kiekvienas norintis gali pamatyti visus filmus, sudalyvauti renginiuose.

Niekas nesidubliuoja. Nesinori išblaškyti bendruomenės ar riboti galimybes dalyvauti“, – sako vienas iš festivalio organizatorių Augustas Čičelis.

Organizatoriai taip pat pabrėžia, kad „Kreivių” erdvė skirta visiems – ir mėgstantiems bendrauti, ir labiau introvertiškiems bendruomenės nariams.

Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova ir Augustas Čičelis
Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova ir Augustas Čičelis

„Tai - susitikimo taškas, vieta burti bendruomenę ir burtis bendruomenei, - pranešime spaudai cituojamas A.Čičelis. - Taip pat labai svarbus galėjimo būti viešojoje erdvėje, turėjimo visą teisę joje būti momentas.

Daugumą veiklų darome viešose erdvėse, bet svarbu ir kurti saugias vietas. Taip išlaikyti balansą tarp viešumo ir saugumo.“

Nemažą „Kreivių“ festivalio programos dalį sudaro kinas – queer bendruomenei istoriškai svarbi meno forma ir susitikimų vieta. Peržiūros Kaune vyksta Kauno kultūros centre, Kauno menininkų namuose bei socialiniame centre „Emma“.

„Gaila, kad nė vienas kino teatras Kaune neišdrįso priimti „Kreivių“. Istoriškai kino teatras būdavo pasislėpimo vieta, bet kartu - ir vieta, kur gali išgirsti kitas istorijas. Taip pat pat tai - vieta, kur gali kažką už rankos tyliai palaikyti“, – sako V.Kolbešnikova.

Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova
Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova

Šiais metais festivalis programoje atskirą dėmesį vėl skiria queer istorijos ir atminties temai, reikšmingiems lūžiams. Anot organizatorių, queer istorija retai prasimuša į oficialiąją istoriją, dažniau egzistuoja jos paraštėse kaip nepageidaujama arba tokia, kurią bandoma apskritai ištrinti.

„LGBTQ+ kultūros sklaida – svarbus momentas. Festivalyje mes bandome pristatyti tiek senesnius kūrinius, tiek kalbėti apie queer istoriją apskritai.

Ji gali būti pasakojama per tai, ką bendruomenė pasiekė, kaip ji gyveno, kur ji buvo, kaip formavosi. Bet taip pat per asmenines istorijas ir kaip konkretus periodas ar vieta atsiskleidžia vieno žmogaus asmeninę istoriją“, – pabrėžia A.Čičelis.

Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova ir Augustas Čičeliss
Severinos Venckutės nuotr./Viktorija Kolbešnikova ir Augustas Čičeliss

Queer festivalis „Kreivės“ organizuojamas nuo 2014 m., šiais metais festivalis vyksta rugsėjo 2-5 d. Kaune, rugsėjo 8-12 d. Vilniuje.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius