Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Donatas Puslys: pakalbėkime apie Milošą ir pavergtus mūsų protus

Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo „Pavergtas protas“ – legendinė knyga. Tai ne tik garsus antistalinizmo tyrinėjimas, bet ir literatūros traktatas, esė apie žmogų, istorijos mechanizmą, kultūrą ir politiką. Donatas Puslys, Bernardinai.lt redaktorius rugpjūčio 30 dieną (trečiadienį), knygyne VAGA (PPC „Ozas“, Vilnius) skaitys paskaitą „Ar Miloszo „Pavergtas protas“ aktualus ir šiandien?“
Donatas Puslys
Donatas Puslys / Giedrės Povilaitytės nuotr.

1953 metais pasirodžiusi Česlovo Milošo knyga „Pavergtas protas“ buvo akis atveriantis tekstas, analizavęs intelektualų prisitaikymą totalitarinio režimo sąlygomis. Ar šiandien šią knygą jau galime skaityti tik kaip istorinį dokumentą, bylojantį apie praėjusią epochą?

„Manau, kad Česlovo Milošo yra tikras XX amžiaus rašytojas, kurio kūryboje šis vilčių ir utopijų kupinas, tačiau virtine tragedijų išvirtęs amžius atsiskleidžia visa savo esme. Jis yra Vidurio ir Rytų Europos, kur, kaip rašė Timothy Snyderis, plyti kruvinos žemės, žmogus, puikiai atskleidęs ne tik šio regiono istoriją, tačiau padaręs tai labai humaniškai. Žmogus su visomis savo dorybėmis ir silpnybėmis, viltimis ir neviltimi visada yra jo kūrybos epicentre,“ – sako Donatas Puslys.

Paskaitos metu D.Puslys kalbės ne tik apie Milošo „Pavergtą protą“, bet ir apie dabartinę Lietuvos intelektualų situaciją, pasitraukusį ar vis dar esantį žmonėse sovietmetį bei „pavergtą“ mūsų protą.

Diskusija rugpjūčio 31 dieną (trečiadienį), 19 val. knygyne VAGA (PPC „Ozas“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius