Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donato Bielkausko projektas „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ kviečia išgirsti Klaipėdą

Autorinis Donato Bielkausko projektas „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ – tai dovana Klaipėdos 770-ies metų jubiliejui, atskleidžiant miestiečiams ir miesto svečiams miestą per jo garsyną, kurio dažnai kasdieniniame šurmulyje net nepastebime. Miestas – tai ne tik urbanistika, gatvių tinklas, žmonės, bet ir garsų koliažas, kurį girdime kasdien, bet retai susimąstome, kiek jis svarbus miesto gyvasčiai ir autentiškumui.
Koncertas Klaipėdos piliavietėje
Koncertas Klaipėdos piliavietėje / Organizatorių nuotr.

Projektą sudaro dvi sudedamosios: audiovizualinė instaliacija, liepos 7-10 d. veiksianti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose (Didžioji vandens g. 2), ir gyvo garso koncertas, liepos 21 d. 19 val. pakviesiantis klausytojus į Klaipėdos piliavietę (Pilies g. 4).

Pasak kultūros apžvalgininkės Sondros Simanos, „klaipėdietis – tai žmogus, viena koja stovintis ant uosto krano stogo, o kita – ant Olando kepurės skardžio. Klaipėda – tai garsovaizdžio panorama, susidedanti iš stipraus, dieną-naktį netylančio uosto dirgiklio, kuris kartu ir inspiruojantis estetinis „industrinės romantikos“ užtaisas, neabejotinai kontrastuojantis su propaguojama ramaus ir gražaus pajūrio miesto iliuzija. Organiškiausia inspiruojančios judrios estetikos dalis – judantis vanduo: mariomis ir jūra plaukiantys laivai, vėjas ir daugybė logistinių linijų, jungiančių Klaipėdą su kitais pasaulio uostamiesčiais.“

Projektas "Mirštantis. Miestas. Gyvenimui"
Projektas "Mirštantis. Miestas. Gyvenimui"

Pasitelkdamas garso ir vaizdo priemones, Donatas Bielkauskas kuria Klaipėdos miesto garsovaizdį, jungiantį savo prigimtimi skirtingus turinius, t. y. industrinį Klaipėdos peizažą su pajūrio kraštovaizdžiu ir natūraliais gamtos garsais. Tokiu būdu, pasak Donato, „projektas skatina ekologinius klausimus, kurie aktualūs kiekvienam miestui, bet ypač Klaipėdai – tai pramoninės, technologinės atšiaurios miesto pusės ir natūralios gamtinės aplinkos, kokioje norėtų gyventi žmonės, susidūrimas.“ Šių dviejų, dažnai prieštaringų ir nesusikalbančių polių santykį įgarsina D. Bielkausko įrašyta naktinė Klaipėdos garsų panorama, pramoniniai uosto ūžesiai, kuriems oponuoja – skaidri Donato ambient muzika, elektroninės pamario fokloro transkripcijos, gamtos gyvybė.

Instaliacijos metu muzikinę programą papildys Klaipėdos vaizdiniai: industrinis peizažas persiklojantis su natūraliu gamtos kraštovaizdžiu. Negyva jungsis su gyvu, pereidama iš vieno į kitą arba drastiškai viena kitą naikindama.

Instaliacijos pristatymas liepos 7 d. 18 val.

Donato Bielkausko kūryba per tris dešimtmečius sklido dviem kryptimis – jis žinomas ir kaip etno, postfolklorinės muzikos autorius, ir kaip avangardinės elektronikos, ambient stilistikos puoselėtojas. „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ – ypatingos koncepcijos muzikinė programa, apibendrinanti ir jungianti visą D. Bielkausko kūrybą.

Kartu su juo unikalioje lokacijoje – miesto pradžią menančioje Klaipėdos piliavietėje, kur už nugaros gaudžia uosto kranai ir ošia marių vandenys, liepos 21 d. gros bendražygiai Kristijonas Lučinskas (Driezhas) ir Viktoras Rubežas.

Koncertas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius