Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Bernardinų bažnyčią grįžta meno vertybės

Į Bernardinų bažnyčią Vilniuje grįžta jos meno vertybės – šventi paveikslai, kurie 1949-aisiais sovietams bažnyčią uždarius buvo išskirstyti po kitas Lietuvos bažnyčias ir muziejus.
Bernardinų bažnyčioje baigtas renovacijos projektas
Bernardinų bažnyčia / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liepos 2-ąją Bernardinų bažnyčioje bus iškilmingai pašventintas stebuklingasis Šv. Didako paveikslas, kurį tikintiesiems grąžino Šv. Dvasios bažnyčia.

Daugiau kaip 8-erius metus dingusių Bernardinų bažnyčios paveikslų ieškojo menotyrininkas Juozapas Blažiūnas, padėjęs iš Šv. Dvasios bažnyčios sugrąžinti ir Šv. Didako paveikslą.

Kūrinys nutapytas XVIII amžiaus antroje pusėje, kai Bernardinų bažnyčia buvo rekonstruojama ir jos naujiesiems altoriams reikėjo paveikslų.

„XVIII amžiaus pabaigoje paveikslui buvo užsakyti labai prabangūs sidabriniai aptaisai, tačiau greičiausiai T. Kosciuškos sukilimo metu buvo renkamas, perlydomas ir parduodamas visas sidabras (taip buvo remiamas sukilimas), ir Šv. Didako paveikslas neteko savo aptaisų“, – svarsto menotyrininkas restauratorius Juozapas Blažiūnas.

XIX amžiaus pirmoje pusėje paveikslui pagaminti žalvariniai pasidabruoti aptaisai.

Yra svarstoma, kad kiekvienais metais nuo liepos 2-osios, kai Didakas buvo kanonizuotas, kelias savaites paveikslas tikintiesiems bus rodomas be aptaisų. Vėliau jie vėl bus uždedami.

Šv. Didakas – ispanas pranciškonas, vienas iš labiausiai pasižymėjusių Pranciškonų ordino reformatorių. Gimęs 1400-aisiais neturtingoje šeimoje Didakas išgarsėjo savo pamaldumu ir gerumu, kai surinktas aukas išdalindavo vargšams. Vėliau jis išgarsėjo sunkių ligonių gydymu.

Jo palaikai saugomi Alkalos miesto katedroje. Tikintiesiems jie rodomi vienintelę dieną metuose – lapkričio 13-ąją.

„Pats vardas Didakas ispaniškai yra „Sant Diego“ arba Šv. Jokūbas. XVI amžiuje Katalikų Bažnyčia vienintelį Didaką paskelbė šventuoju. [...] Mums atrodo, kad sugrįžta paprastas brolis, kuris daro didelius darbus ir traukia žmones artėti prie maldos. Manau, ypatingai turintieji sveikatos problemų galės ateiti į Vilniaus Bernardinų bažnyčią ir prašyti Šv. Didako užtarimo“, – tikina provinciolas brolis Astijus.

Stebuklingojo Šv. Didako paveikslo pašventinimo iškilmės Bernardinų bažnyčioje vyks liepos 2 dieną, o spalio 4-ąją į bažnyčią sugrįš dar vienas – Šv. Pranciškaus paveikslas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius