Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į „Lėlės“ teatrą sugrįžta „Juodoji višta“

Vilniaus teatras „Lėlė“ į savo repertuarą sugrąžina „Juodąją vištą“. Beveik metus laiko nerodytą ir šiandien atnaujintą spektaklį žiūrovai galės išvysti jau sausio 30 ir vasario 21 d. 12 val. didžiojoje „Lėlės“ salėje. „Juodosios vištos“ sugrąžinimo proga teatro foje veiks parodos ekspozicija, skirta ne tik pristatyti spektaklio dailininkės Julijos Skuratovos, bet ir jos mokytojo Vitalijaus Mazūro diplominių darbų eskizus ir lėles.
Spektaklis „Juodoji višta“
Spektaklis „Juodoji višta“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Spektaklyje vaidinančių aktorių iniciatyvos dėka „Juodoji višta“ į „Lėlės“ sceną sugrįžta tam, kad džiugintų teatro lankytojus užburiančiu reginiu ir pamokančia istorija.

Pagal rusų autoriaus Anatolijaus Pogorelskio apysaką „Juodoji Višta, arba požemių gyventojai“ sukurtame spektaklyje pasakojama apie berniuką Aliošą, kuris išgelbėjo nuo pražūties vištelę Juodukę ir susapnavo stebuklingą Požemių karalystę. Išgelbėtoji vištelė pasirodo esanti stebuklingos Požemio karalystės ministras. Už tą garbingą žygdarbį berniukas apdovanojamas stebuklingu grūdeliu, kuris suteikia galią mokėti visas pamokas, nesimokius jų nė minutes. Kuris iš mūsų vaikystėje nėra apie tai svajojęs? Bet tai – tik pasakos pradžia...

Šiandien puikiai žinoma dailininkė Julija Skuratova ir režisierius Rimas Driežis Vilniaus teatro „Lėlė” scenoje sukūrė paslaptingą ir spalvingą mažo berniuko svajonių ir sapnų pasaulį, kuriame žavingą pasaką seka aktoriai, apsirengę commedia dell‘arte stilių primenančiais rūbais su panašiomis į paukščių galvas kaukėmis.

Už šio gražaus spektaklio scenografiją J.Skuratova dar 2002 metais pelnė patį garbingiausią Lietuvoje teatrinį apdovanojimą – „Kristoforą“. Ir, pasak lėlininko Rimo Driežio, „tuo neakivaizdžiai buvo pagerbti ir Skuratovos mokytojai, nes „Juodoji višta“ – diplominis Julijos darbas, baigiant Vilniaus dailės akademijos magistratūrą. Jos diplominio vadovas Vitalijus Mazūras pats 1965 m. baigė šią aukštąją mokyklą ir buvo pirmas savo diplominei scenografijai pasirinkęs lėlių teatrą. Galimybė VDA studentams susipažinti su lėlių specifika atsirado tik nuo 1987 metų, kada Mazūras tapo Akademijos (anuomet Dailės instituto) dėstytoju, o jam pačiam teko lėlių teatrą pažinti kitaip. Ir jei, kaip teigia teatrologas Dovydas Judelevičius, mes turime būti dėkingi Baliui Lukošiui, kuris atvedė jauną dailininką Mazūrą į „Lėlės“ teatrą, tuomet už Skuratovą dėkojame pačiam Mazūrui.“

Beveik valandos trukmės spektaklyje vaidina aktoriai Almira Grybauskaitė, Irmantas Jakaitis, Dalius Butkus, Olga Pocevičiūtė, Lijana Muštašvili ir Deivis Sarapinas. Bilietus galima įsigyti Vilniaus teatro „Lėlė“ kasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius