Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italų kino grando F.Fellini gimtasis Riminio miestas mini jo gimimo 100-ąsias metines

Italijos Riminio kurortas pirmadienį paminėjo kino grando Federico Fellini, kurio fantazijų vizualinė išraiška sukėlė revoliuciją kine, 100-ąsias gimimo metines. Beveik pusę amžiaus kinui atidavusio ir vienu įtakingiausių visų laikų kino kūrėjų laikomo F. Fellini atminimui skirti renginiai šiemet vyks Italijoje ir visame pasaulyje. 
Riminis – Federico Fellini gimtinė
Riminis – Federico Fellini gimtinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Italija Kinas

Net keturis „Oskarus“ už geriausią filmą užsienio kalba gavęs režisierius yra gerai žinomas dėl filmų, kurių veiksmas vyksta Romoje, tokių kaip 1960 metų juosta „Saldus gyvenimas“ (La Dolce Vita). Dauguma jo darbų buvo sukurta už sostinės esančioje kino bendrovės „Cinecitta“ 5-ojoje studijoje.

Tačiau šedevru laikomą 1973 metų pusiau autobiografinę juostą „Amarkordas“ (Amarcord), pasakojančią apie paauglį ketvirtojo dešimtmečio fašistinėje Italijoje, F.Fellini susuko savo gimtajame Riminio mieste, kur gimė 1920 metų sausio 20 dieną.

F.Fellini gimimo šimtųjų metinių proga šiame mieste rengiama speciali paroda, o iki metų pabaigos turėtų atsidaryti 1993 metais mirusiam režisieriui skirtas muziejus.

Pirmadienį Riminio kurorto pagrindinėje aikštėje buvo valgomas milžiniškas F.Fellini gimtadienio tortas.

„Rimini miestą F.Fellinio kine galime išvysti visur – jo juostose esančios kaimo vietovės yra Riminio kaimų vietovės, jūra visuose Fellinio filmuose yra Riminio jūra“, – sakė Marco Leonetti iš parodą padėjusios surengti įmonės „Rimini Cinematheque“.

Parodoje galima bus išvysti kai kuriuos įsimintinus jo filmų veikėjų kostiumus, taip pat jo sapnų, dažnai erotiniais motyvais, piešinius, kuriuos režisierius rodydavo savo psichoterapeutui daugiau nei 30 metų.

„Magiški ir lyriški“

Pirmiausia dailininku ir karikatūrininku tapęs F.Fellini dar vaikystėje piešdavo satyrinius piešinius, kad Riminio kino teatre „Fulgor“ galėtų pasižiūrėti filmų. Vis tik ir paties F.Fellini filmai gali būti laikomi visuomenės šaržu.

„Žiūrint tokius Fellini filmus kaip „Amarkordas“, „Saldus gyvenimas“ ar „I Vitelloni“ – kai žiūri juos visus, susidaro įspūdis, kad vartai istorinę knygą, keliauji per mūsų šalies, Italijos, istoriją nuo 4-o iki 9-o dešimtmečio“, – naujienų agentūrai AFP sakė M.Leonetti.

Iš pradžių F.Fellini buvo vertinamas labiau užsienyje nei Italijoje, kur kėlė konservatyvių pažiūrų 6-ojo dešimtmečio visuomenės pasipiktinimą.

Jo matome ironiją, išmonę ir grožio pojūtį, sakė M.Leonetti.

„Fellini ne tik geriausiai papasakoja mūsų šalies istoriją, bet jis dar yra geriausiai jai atstovaujantis žmogus“, – pridūrė jis.

F.Fellini įkvėpė ištisas režisierių kartas, taip pat tokius režisierius kaip britas Peteris Greenaway ar ispanas Pedro Almodovaras.

Tą pačią dieną su F.Fellini gimęs JAV režisierius Davidas Lynchas 1997 viešai prisipažino meilę „maestro iš Rimini“.

„Jo filmuose yra kažko tokio... Jie – tokie magiški ir lyriški, ir stebinantys ir išmoningi. Šis vyrukas buvo unikalus. Jeigu išimtumėte jo filmus, kine atsirastų milžiniška spraga“, – sakė D.Lynchas filmų kūrėjui Chrisui Rodley.

Pasak parodos organizatorių, F.Fellini su savo aktoriais žaidė „begėdišką refleksijų ir autobiografinių projekcijų žaidimą“.

Paroda „Fellini 100. Nemirtingas genijus“ vyks iki kovo mėnesio, o vėliau ekspozicija keliaus į Romą ir kitus pasaulio miestus, įskaitant Los Andželą, Maskvą, Berlyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius