-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japoniški taiko būgnai ir S.Petreikis drebins senamiestį „nowJapan“ uždarymo koncerte

Rugsėjo 9 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje 10-ąjį gimtadienį švenčiantis netikėtos Japonijos kultūros festivalis „nowJapan“ kviečia į uždarymo koncertą „Tolimųjų Rytų griausmas.“ Scenoje susitiks net penki pasaulinio garso perkusininkai iš Japonijos su multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu.
Saulius Petreikis
Saulius Petreikis / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Taiko būgnai aidės netikėtoje erdvėje

Festivalio „nowJapan“ uždarymo vakarą energinga Japonijos muzika drebins senamiesčio širdį kontrastingoje aplinkoje – nacionalinėje filharmonijoje, kur įprastai skamba kiek kitokia muzika. Senamiesčio architektūros apsuptyje skambės veržlūs taiko būgnai – prieš 2000 metų atsiradusi, kovos menų įkvėpta tradicinė Japonijos perkusijos forma, be kurios neįmanoma iš tikrųjų pažinti šiuolaikinės Japonijos.

Būgnų ritmas stiprindavo karių moralę

Taiko būgnai išmoko fizinės ir dvasinės stiprybės, todėl noriu parodyti pasauliui, kas tai yra iš tiesų“, – pasakoja vienas iš atvykstančių būgnininkų Ryugen Namura.

Organizatorių nuotr./Taiko Art Kokubu
Organizatorių nuotr./Taiko Art Kokubu

Anksčiau Japonijoje taiko būgnų ritmas tikėtinai stiprindavo karių moralę, skambėdavo tradicinėse muzikinėse dramose, šventėse, o kadangi jokia kita perkusijos forma neprilygsta dinamiškiesiems taiko – šiais laikais jie populiarumu užvaldo pasaulį, stiprina japonų ryšį su tradicija. Atlikdami suderintus judesius, taiko virtuozai garsiai, tvirtai ir greitai groja didžiuliais būgnais, taip demonstruodami tiek fizinę, tiek dvasinę susikaupimo jėgą.

Muzikinis tarpkultūrinis dialogas tiks kiekvieno ausiai

Unikalaus koncerto metu penki taiko būgnų profesionalai ir įvairiausių pasaulio instrumentų virtuozas Saulius Petreikis ves unikalų muzikinės kalbos dialogą tarp Lietuvos ir Japonijos kultūrų – tad muzikinės energijos, įvairovės ir jėgos tikrai netrūks. 10-ojo „nowJapan“ gimtadienio uždarymo koncertas tiks kiekvieno ausiai – tiek kultūros gurmanams, įvairios muzikos gerbėjams, tiek ir šeimoms su mažaisiais klausytojais.

Filharmonijos scenoje – muzikos pasaulio grandai

Scenoje pasirodys jau trečią dešimtmetį būgnais grojantis Ichitaro. Jo muzikinę karjerą puošia pasirodymai su pasaulinio lygio simfoniniu Rio de Janeiro orkestru, virš 500 koncertų JAV ir daugiau nei 2000 pasirodymų Japonijoje.

Šiam muzikiniam dialogui dar daugiau energijos suteiks Keigo Iba ir Ryugen Namura – duetas iš jau antrą dešimtmetį koncertuojančios būgnininkų grupės „Kokubu Spirits.“ Prie galingosios perkusininkų komandos iš Japonijos jungiasi ir „WAON“ būgnininkai – Ryotaro Sakamoto ir Masaya Ouchi. Visi šie taiko meistrai tradicinės perkusijos meno mokosi visą gyvenimą, skleidžia muzikinę Japonijos kultūrą koncertuodami Europos šalyse, JAV, Kinijoje.

Japonijos būgnų dinamikoje įsilies ir virtuoziški Sauliaus Petreikio muzikiniai eksperimentai. Lietuvoje puikiai žinomas S.Petreikis – profesionalus muzikas, multiinstrumentalistas ir kompozitorius. Muzikantas domisi tautų garsinėmis kultūromis, muzikinėje karjeroje pirmenybę teikia kūrybiniam dialogui, eksperimentams ir spontaniškai raiškai, kurių apstu ir Japonijos kultūroje.

Organizatorių nuotr./Ichitaro
Organizatorių nuotr./Ichitaro

Šeimų, smalsiųjų miesto svečių ir visų kultūros mėgėjų Japonijos perkusininkų ir Sauliaus Petreikio koncertas, vainikuosiantis jubiliejinį 10-ąjį „nowJapan“ festivalį, lauks rugsėjo 9 d. 20 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Be to, festivalio metu rugsėjo 8 d. Rotušėje bendram improvizacijų koncertui susitiks Japonijos ir Lietuvos džiazo muzikantai. O rugsėjo 8–9 dienomis taip pat vyks japonų kūrėjų parodos, kūrybinės dirbtuvės, cosplay pasirodymai, Rytų Azijos maisto mugė ir daugybė kitų pramogų, apie kurias daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius