-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jono Meko kūrybos parodoje – anksčiau nepublikuotas jo poezijos projektas

Birželio 20 d. „Rupert“ meno centre Vilniuje atidaroma kino kūrėjo, poeto Jono Meko paroda „Leiskite man svajoti utopijas“, kurioje pristatoma viena paskutiniųjų menininko idėjų parodai – anksčiau nepublikuotos poezijos projektas. Parodoje taip pat bus rodomi menininko filmai bei kitų kūrėjų garso kūriniai, kuriuos atrinko pats J. Mekas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / H.Mellton nuotr.

Parodą „Leiskite man svajoti utopijas” lydės turininga renginių programa, padėsianti giliau pažinti meninį ir istorinį J. Meko kūrybos kontekstą bei patirti menininko kūrybinio palikimo gyvybingumą ir tęstinumą šiandien.

Ši paroda – tai asmeniškas menininko grįžimas prie poetinių šaknų, santykio su poezija ir poetiškumu įprasminimas. Parodoje pristatomą nepublikuotos poezijos projektą sudaro daugiau nei šimtas dvidešimt eilėraščių, atkeliavusių iš skirtingų menininko gyvenimo laikotarpių bei vietų. Nuo ankstyvosios poezijos, rašytos J. Meko jaunystėje, Lietuvoje, Biržuose ir Semeniškiuose, 4 deš. pabaigoje – 5 deš. pradžioje, eilių, sukurtų karo ir pokario metų Vokietijoje, priverstinio darbo stovyklose, kuriose menininkas su broliu Adolfu Meku praleido ne vienerius metus, iki eilėraščių, rašytų Niujorke nuo 6 deš. iki 10 deš. pabaigos.

Menininko atstovybės nuotr./Kadras iš Jono Meko filmo „Laiškai iš niekur“
Menininko atstovybės nuotr./Kadras iš Jono Meko filmo „Laiškai iš niekur“

Projektą pristatantis „Rupert“ meno centras į parodą siūlo žvelgti kaip į visą gyvenimą poeziją praktikavusio Jono Meko asmeninę užrašų knygelę, darbinį juodraštį ar, kaip ją pavadino pats autorius, „dulkinos poezijos“ ekspoziciją, gimusią iš rašomąja mašinėle atspausdintų eilių, sugulusių į tris sąsiuvinius. Šios menininko eilės – tai ir atskiri kūriniai, ir paruošiamoji medžiaga kitiems kūrėjo darbams (tekstams, memuarams, filmams).

Poetinį žvilgsnį „kino poetu“ tituluojamas menininkas praktikavo ne tik meninėje kūryboje, bet ir gyvenimo filosofijoje ir buityje, kurioje gebėjo pastebėti ir fiksuoti svarbias, trapias kasdienybės akimirkas. Poezija daugelį metų emigracijoje praleidusiam J.Mekui tarnavo ir kaip prisiminimų, vizijų ir kasdienybės fragmentų talpykla, erdvė asmeninių „utopijų“ kūrimui, ir kaip būdas išsaugoti ryšį su lietuviškomis šaknimis. Šią utopijos ir poezijos sąjungą J. Meko kūryboje nurodo ir parodos pavadinimas, pasiskolintas iš vieno kolekcijoje pristatomų eilėraščių.

Svarbus parodos elementas – Onos Lozuraitytės ir Petro Išoros sukurta išskirtinė parodos architektūra – penkioms savaitėms tapsianti aktyvia erdve skirta diskusijoms, performansams, filmų peržiūroms, skaitymams, edukacinėms dirbtuvėms. Parodą lydinčios programos skatins lankytojus atkreipti dėmesį į menininko kūrybinio palikimo gyvybingumą, jo kūrybos svarbą istoriniams ir meniniams tyrimams, sąsają su šiuolaikine Lietuvos poezijos scena ir Lietuvos šiuolaikinio meno lauku.

Meni/Kadras iš Jono Meko filmo „Laiškai iš niekur“
Meni/Kadras iš Jono Meko filmo „Laiškai iš niekur“

Įvairiuose parodą papildančiuose renginiuose dalyvaus poetai, rašytojai, menininkai, literatūros vertėjai (Deimantas Narkevičius, Aušra Kaziliūnaitė, Sara Poisson, Vaiva Grainytė, Vyt Bakaitis, Monika Kalinauskaitė, Laima Kreivytė, Gabrielė Labanauskaitė-Diena, Valentinas Klimašauskas, Anastasia Sosunova) muzikantai, performanso atlikėjai (Dalius Naujokaitis, Jonathon Hafner ir Dabar Mes Esam Čia Choras, Viktorija Damerell and Gailė Griciūtė, Žygimantas Kudirka), istorikai, kultūros tyrinėtojai (Aurimas Švedas, Violeta Davoliūtė), kino ir literatūros tyrinėtojai ir kritikai (Ramūnas Čičelis, Lukas Brašiškis) ir kiti.

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Pakrantė, Vilnius Tech Park, o partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Paroda „Rupert“ centre (Vaidilutės g. 79, Vilnius) veiks nuo birželio 21 iki liepos 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius