-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatas į kultūros ministrus S.Kairys: „Svarbu, kad nežiūrėtume į kultūrą kaip į nereikalingą žmogui daiktą“

Trečiadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė teigė, jog Kauno miesto savivaldybės vicemeras bei Liberalų sąjūdžio narys Simonas Kairys yra kandidatas tapti naujuoju kultūros ministru, tiesa, šią kandidatūrą dar turi patvirtinti prezidentas. Duodamas interviu 15min S.Kairys pasakojo apie pagrindinius darbo principus ir kam skirtų daugiausia dėmesio.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Liberalų Sąjūdžio nuotr.

Daugiau apie kitus kandidatus į Vyriausybę skaitykite čia.

– Prieš kiek laiko sužinojote, kad būsite teikiamas į kultūros ministro postą?

– Kadangi Liberalų sąjūdžio požiūriu kultūra nėra trupiniai nuo derybų stalo bei mano veikla Kaune laikė mane šiame sektoriuje, šios kalbos senokai kažkur sklandė. Visų derybų metu visada buvau kaip vienas iš kandidatų, tai sunku pasakyti tikslų laiką, kada čia viskas prasidėjo.

– Atsakyme girdėjau Kauną. Ar jam ir skirtumėte daugiau dėmesio, kadangi Kaunas 2022 metais taps Europos kultūros sostine?

– Pradedant nuo Kauno ir pasiektų nemenkų rezultatų, nes mano atsakomybė buvo laimėtas Europos kultūros sostinės titulas bei vakar paviešinta ypač man puiki žinia iš Paryžiaus, jog Kauno tarpukario modernistinei architektūrai atvertos durys į UNESCO. Kita vertus, šioje srityje tai man leido bręsti kaip politikui, tačiau tikrai labai norėčiau paneigti nuogąstavimus, jog dabar antklodę bus bandoma tempti į vieną arba kitą pusę.

VIDEO: Po pokalbio su prezidentu I.Šimonytė atskleidė savo pasiūlytus kandidatus į ministrus

Kartais <...> objektyvus požiūris yra geras – kultūros lauke yra svarbu pagarbi, demokratiška, atvira diskusija, įtraukiant ir pačią bendruomenę. Aš tikrai neatstovauju jokiai meno šakai. Taip pat nenorėčiau, kad būtų galvojama, jog atstovauju konkrečiam miestui. Man svarbi visa valstybė. Ne tik Kaunas, Vilnius, bet ir regionai, kuriuose, kalbant apie kultūrą, skleidžiasi gyvybė.

– Išeinančiai ministerijai stinga komunikacijos su žiniasklaida. Ar žadate palaikyti su ja santykius?

– Aš irgi neateinu iš niekur, nesu ištrauktas iš kažkokio stalčiaus. Visi principai mano politikos kelyje yra grįsti atvirumu, bendravimu su žiniasklaida, matymusi socialinių tinklų erdvėje.

Nepaisant visų gerų dalykų, kuriuos galėčiau pasakyti apie ministeriją, kai kurie veiksmai paliko įspūdį, jog nėra didelio noro eiti į socialinius tinklus, žiniasklaidą. O man tie dalykai yra labai svarbūs ir vieni iš esminių ministro darbe, kad ir kaip tai galbūt sudėtingai skamba. Kultūros sektorius yra gyvas. Be to, labai teigiamai vertinu, jog, formuojantis koalicijai bei Vyriausybei, būtent kultūros sektoriui pavyko užkurti nemažą viešą diskusiją apie tai, kas laukia kultūros, koks turėtų būti ministras. To tikrai nemačiau kituose sektoriuose.

VIDEO: 15/15: Seimo narius į ministrus siūlanti Šimonytė silpnina ir taip trapią valdančiąją daugumą

– Kokiems darbams pirmiausia skirtumėte savo dėmesį?

– Mes iš principo turime kalbėti apie pilnavertį kultūros grąžinimą į mūsų šalies piliečių gyvenimus. Mano galva, viešos diskusijos buvo teisingos – su tam tikrais apribojimais buvo persistengta, nes esama kultūrinių veiklų, įstaigų, kurios buvo nepelnytai uždarytos. Tad svarbus pats principas, kuriuo remiantis nežiūrėtume į kultūrą kaip į nereikalingą žmogui daiktą, ant kurio pačiam pirmam reikėtų pakabinti spyną.

Pati koronaviruso situacija tam tikrų žmonių elgsenos prasme kultūrai kels iššūkius. Kalbant apie socialines garantijas, čia labai pasimatė nevyriausybinio sektoriaus, pavienių meno kūrėjų problematika. Nesakau, kad ministerija nesiėmė priemonių, bet svarbu, kad per visus tuos karantinus matytume ir žmones, kurie saugumo jausmo turi mažai.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį reikėtų greitai pamatyti ir įvertinti, yra Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl akcizų. Kitaip tariant, dėl tam tikrų fondų sandaros, kuriuose buvo labai aiškiai fiksuota, kokia dalis iš alkoholio, tabako, lošimo akcizų ir t.t. turi ateiti į vieną ar kitą fondą. Čia yra tam tikri dalykai, kurie koduojasi kaip kitų metų problema. Turint Konstitucinio Teismo sprendimą, reikėtų skubiai žiūrėti, kad kultūros laukas nepajustų trikdžių.

Visi kiti dalykai yra bendresni. Aš pats gerai girdžiu, ką kalba būsima premjerė apie ėjimą evoliucijos keliu. Tad ar aš būsiu šioje pozicijoje, ar kažkas kitas, svarbu atėjus ne valdyti, reguliuoti, o padėti šiam sektoriui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys

– Vienas iš šios Vyriausybės prioritetų yra nacionalinis susitarimas dėl švietimo. Įdomu, kaip jūs matytumėte bendradarbiavimą su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija?

– Be abejo, kultūros ir švietimo ryšys yra didžiulis, o Liberalų sąjūdis nuo to pradėjo ir savo kultūros programą. Yra tikrai įvairių pasiūlymų iš visų asociacijų, kalbant ir apie Kultūros pasą bei ugdymo procesą, ir kultūrą apskritai. Turėsime neišvengiamai susitarti ir nepamiršti kultūros, kuri kartais būna užgožiama didelių probleminių sričių <...>. Jeigu mes neturime kontakto su jaunu žmogumi, besiformuojančia asmenybe, mes jį prarasime kaip kultūros dalyvį.

Be nacionalinių institucijų mes tiesiog neturėtume atramos ir kultūros prasme valstybė būtų tarsi be kojų arba be širdies.

Man taip pat svarbi ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Tarkime, visas kūrybinės industrijos taip pat sunkiai skinasi kelią į pripažinimą. Tad ši bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, mano nuomone, yra kertiniai Kultūros ministerijos partneriai.

– Kalbantis su kultūros bendruomenės atstovais girdėjosi nerimas, jog naujoji liberalesnė valdžia gali paskatinti kultūrą veikti rinkos sąlygomis.

– Manau, šis nerimas atėjo po kai kurių asmenų pasisakymų debatuose. Aš tikrai nežadu priešinti šių dviejų sektorių – valstybinių ir privačių institucijų. Sakyčiau kitaip – privačiam sektoriui turėtume padėti, nes išlindo daug problemų. Mes tiesiog turime apie jas kalbėti ir neįsivaizduoti, jog jų nėra.

Man labai svarbu, kad kultūra nebūtų vienas iš trupinėlių ant derybų stalo.

Tačiau, kad dėl to kentės valstybinės įstaigos, tai norėčiau šį nerimą paneigti. Nes be nacionalinių institucijų mes tiesiog neturėtume atramos ir kultūros prasme valstybė būtų tarsi be kojų arba be širdies. Šią nedidelę įtampą jaučiu, bet, kaip ir minėjau, atvira demokratiška diskusija yra pirmoje vietoje <...>.

– Per paskutiniąsias diskusijas kai kurie kultūros bendruomenės atstovai išreiškė lūkestį, jog kultūros ministras turėtų būti lyderis bei prikelti ministeriją iš pakraščio. Ar save laikytumėte tokiu lyderiu?

– Apie save visada yra sunkiausia kalbėti. Tačiau esu vienas iš partijos pirmininkės pavaduotojų, turiu patirties šiame tikrai įdomiame sektoriuje. <...> Visuomet pabrėždavau, jog jeigu kultūra paskęs probleminėse srityse, tai iš esmės mes jos niekaip neužsuksime iki tokio lygio, kad tai būtų svarbiausias dalykas valstybėje. Be abejo, įvairūs ministro profiliai yra diskutuotini, tačiau šiuo atveju ateinu kaip politikas, kaip vienos iš koalicijos partijų vienas iš vadovų. Ir mums kaip politinei jėgai, ir man kaip politikui labai svarbu, kad kultūra nebūtų vienas iš trupinėlių ant derybų stalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius