Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas nuskęs mene: toli – kaip žemės drebėjimas Lietuvai, arti – kaip senatvė

Nuo spalio 17 iki lapkričio 25 dienos – laikas atrasti Kauną – miesto erdvėse vyks tradicinis kas dvejus metus organizuojamas tarptautinis šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene“, o šių metų tema – „Taip arti, taip toli“.
Kasios Fudakowski filmo „Word Count 04: The Martyrdom of Professor Sanchez“ kadras
Kasios Fudakowski filmo „Word Count 04: The Martyrdom of Professor Sanchez“ kadras / Galerijos „Meno parkas“ nuotr.

“Toli, kaip svajonė. Ar toli, kaip žemės drebėjimas Lietuvai – kaip mokykloj mokė, gimtinė „nėra seisminėj zonoj“. Toli, kaip laukiama paauglio pilnametystė, kuri vis niekaip neateina. Arti, kaip netikėta senatvė. Arti, kaip bijančiam žaibo dundantis griaustinis. Arti, kaip dvi su puse valandos nuo Londono iki Lietuvos.

Kaimynų susvetimėjimas. Ir tapatinimasis su žmonėmis iš tolimų kraštų, tarkim, pažiūrėjus filmą apie jų tradicijas, kuriame randame tas pačias šeimos vertybes.

Sąvokos toli ir arti individualiai suvokiamos. Atstumo reliatyvumą gali apspręsti vidinis interesas, asmeninės būsenos, nuotaikos. Kartais tai sąmoningas pasirinkimas. Dažniausia ne. Bet atpažinimo akimirka (smulkmenos ar tapačios problemos) svarus suvokimo veiksnys, o bendrumo POJŪTIS artina”, – teigiama festivalio pristatyme.

Kaip 15min sakė festivalį organizuojančios galerijos „Meno parkas“ atstovė Airida Rekšytė, „Taip arti, taip toli“ siūlo pagalvoti apie atstumo, laiko realiatyvumą ir kaip kintanti perspektyva keičia aktualijų vaizdą, svarbą ir supratimą apie jas.

„Festivalis vyksta Lietuvos šimtmečio metais, todėl kuratoriams kilo mintis prisiminti užsienyje gyvenančius lietuvių autorius – Neringą Naujokaitę iš Vokietijos, Laurą Zaveckaitę, Vytenį Jankūną iš JAV bei praplėsti Lietuvos meno sienas. Būtent žiūrint šių autorių kūrinius, talpinančius labai asmenišką, ilgesingą ryšį su Lietuva, ir kartu nepaslepiamą viduje įvykusį negrįžtamą pokytį, gimė festivalio tema“, – sakė A.Rekšytė.

„Kaunas mene“ taip pat bus pristatyti ir kiti menininkai bei jų darbai: Hermione Allsopp, Christine Dixie, Gregoire Fabvre, Kasia Fudakowski, Jonas Gasiūnas, Allard van Hoorn, Evaldas Jansas ir kiti.

Festivalis spalio 17 dieną prasidės koncertais, performanso meno pasirodymais Kauno menininkų namuose. Čia vyks Židrijos Janušaitės ir Vaidos Tamoševičiūtės performansas bei koncertuos eksperimentinės muzikos ansamblis iš Katalonijos.

Spalio 18 dieną M.Žilinsko dailės galerijoje kauniečiai kviečiami į Eglės Gandos Bogdanienės performansą „Antra oda“, o jame dalyvaus ir Nacionalinės premijos laureatas Robertas Antinis.

Vėliau – žinomo kompozitoriaus Hugo Paquet elektroninės muzikos ir šviesos meno pasirodymas. Viso festivalio metu pirmoje galerijos „Meno parkas“ pirmajame aukšte bus galima pasijusti it Pietų Prancūzijoje ir pažaisti „Petankę“ (Alexandre Astier instaliacija).

Įspūdinga Kasios Fudakowski ir Marietos Auras videoinstaliacija – futuristiniė utopija, nestokojanti gero humoro – buitiškais vaizdeliais pasakos apie ekologiją žmonių santykiuose ir gamtoje.

Iš Argentinos atkeliaus žymaus pasaulio fotografo Marcelo Brodsky paroda – istorinis pjūvis tiriantis protesto reiškinį pasaulyje. Pro autoriaus akis nepraslydo ir Romo Kalantos istorija.

Christine Dixie instaliacija, įkvėpta Diego Velázquezo „Būti karaliumi“ (kuratorė Tamzin Lovell Miller) atkeliaus net iš Pietų Afrikos, šiame kūrinyje pinasi postkolonijinė patirtis ir senosios Europos istorijos.

Visa festivalio programa: http://www.menoparkas.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius