Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno dailės galerija per kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos pristatymą buvo sausakimša

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M.Žilinsko dailės galerijoje sekmadienį atidaryta tragiško likimo kunigo, teologijos mokslų daktaro, poeto ir kolekcininko Ričardo Mikutavičiaus surinktų darbų paroda „Amžinybės pažadas: paveikslai iš kun. Ričardo Mikutavičiaus (1935–1998) kolekcijos“. Į atidarymą susirinko gausus būrys žmonių. Parodytas ir dokumentinis filmas apie R.Mikutavičių.
Kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos parodos atidarymas
Kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos parodos atidarymas / Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr.

Ekspozicija skirta 80-osioms R.Mikutavičiaus gimimo metinėms paminėti. Joje pristatomi surasti paveikslai iš pagrobtos ir jam gyvybę kainavusios įspūdingos kolekcijos.

Kaip pasakojo M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis, parodoje eksponuojama 16 paveikslų. „Taip pat ant sienų lankytojai mato 13 rėmų, kurie irgi yra vertingi, o juose buvę paveikslai, deja, nerasti“, – sakė O.Daugelis.

Taip pat eksponuojami spaudoje publikuoti straipsniai apie kunigą, jo tragišką lemtį. 

Žmonių mylėto kunigo kolekcija yra viena garsiausių Lietuvoje sovietmečiu surinktų privačių kolekcijų. Joje – įvairių Europos dailininkų kūriniai. 

Meno kūrinius mėgęs ir jų vertę suvokęs R.Mikutavičius savo kolekcijos nelaikė po devyniais užraktais – paveikslai 1979 metais buvo eksponuoti Valstybiniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, o 1988-aisiais – Kultūros fonde Vilniuje.

Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos parodos atidarymas
Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos parodos atidarymas

„Pats kunigas yra pasakojęs, kad jo kolekcionavimo kelias prasidėjo nuo filatelistikos. Vėliau jis susižavėjo kitų asmenų kolekcijomis, matytomis Leningrade (dabartinis Sankt Peterburgas) ir Maskvoje. Jų paskatintas R.Mikutavičius pradėjo domėtis Vakarų Europos daile ir ją kolekcionuoti“, – pasakojo parodos kuratorė Irmantė Šarakauskienė.

1996 metais išleistas kunigo kolekcijos katalogas liudija, kad ją sudarė per 50 paveikslų, 15 skulptūrų ir kelios dešimtys taikomosios dailės dirbinių, sukurtų XVI–XX a. įvairiose Europos šalyse. 

Po poros metų Lietuvą apskriejo kraupi žinia – kunigas dingo, o iš jo buto buvo pagrobta vertinga sukaupta kolekcija. 1998 metų birželio 30 dieną radus R.Mikutavičiaus kūną, paaiškėjo tai, kas buvo įtariama: kolekcininkas buvo žiauriai nužudytas.

Vasario 22 d.–gegužės 3 d. M.Žilinsko dailės galerijoje veiksiančioje parodoje lankytojai gali apžiūrėti vėliau atrastus garsiosios kolekcijos paveikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius